| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-03 08:44:32
Temat: no to ja znow po prosbie :o)Czy ktos ma moze dobry przepis na babke (na standardowa blaszke babkowata
:o).
Chodzi mi o taka dwukolorowa - do polowy ciasta dodaje sie kakao.
Mam takowy przepis w domu i swego czasu czesto robilam, ale cos w nim jest
nie tak, bo wychodzi mi zawsze zakalec. Ja tam lubie takie ciezkie ciasta,
ale tym razem musze ja upiec dla gosci :o))))
Buziakujemy
DosiaJM i Newton
gg:13513
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-03 09:11:00
Temat: Re: no to ja znow po prosbie :o)Dnia Mon, 3 Nov 2003 09:44:32 +0100, Waćpanna lub Waćpan *DosiaJM*, w
wiadomości news:<9584-1067849084@xanadu.info-serwis.net> zawarł, co
następuje:
> Czy ktos ma moze dobry przepis na babke (na standardowa blaszke babkowata
>:o).
> Chodzi mi o taka dwukolorowa - do polowy ciasta dodaje sie kakao.
> Mam takowy przepis w domu i swego czasu czesto robilam, ale cos w nim jest
> nie tak, bo wychodzi mi zawsze zakalec. Ja tam lubie takie ciezkie ciasta,
> ale tym razem musze ja upiec dla gosci :o))))
Mam i to najlepszy na świecie. Fantastyczne wychodzi przy ucieraniu w
makutrze, ale ostatnio makutra się zbiła i jadę mikserem.
Przepis mam na 2 rynienki
75dag mąki krupczatki
1,5 kostki margaryny
9 dużych jaj
0,5 kg cukru
1,5 szklanki mleka
1 proszek do pieczenia, duży na kg mąki
2 cukry waniliowe
Piec około 1h w temperaturze 210-230 stopni, na gazówce
200 na termoobiegu...
Kolejność wiadoma - masło utrzeć z cukrem, do tego żółtka, następnie
naprzemiennie mąka z mlekiem. Na końcu podzielić i do 1/3 dodać kakao tak na
oko... ze 2, 3 łyżki... Do tego ubite białka na sztywno, ale podzielić na
połowę. Pół do białego, pół do ciemnego, bo ciemne wychodzi strasznie
ciężkie...
Smacznego :>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-03 09:59:45
Temat: Re: no to ja znow po prosbie :o)
Użytkownik "DosiaJM" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9584-1067849084@xanadu.info-serwis.net...
> Czy ktos ma moze dobry przepis na babke (na standardowa blaszke babkowata
> :o).
> Chodzi mi o taka dwukolorowa - do polowy ciasta dodaje sie kakao.
> Mam takowy przepis w domu i swego czasu czesto robilam, ale cos w nim jest
> nie tak, bo wychodzi mi zawsze zakalec. Ja tam lubie takie ciezkie ciasta,
> ale tym razem musze ja upiec dla gosci :o))))
To moze i ja podam przepis ktory wychodzi zawsze (a korzystam z niego juz
jakies 8 lat)
Na dosc duza forme kominkowa do babki:
5 srednich jaj lub 4 naprawde duze
2 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
1 kostka masla(200g)
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
Jajka - cale - utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy jajecznej
dodac obie maki z proszkiem do pieczenia, wymieszac i na to wlac
rozpuszczony, prawie goracy tluszcz (no, nie wrzacy;-) - ja rozpuszczam
maslo w mikrofali.
Dokladnie wymieszac wszystko w misce (najlepiej mikserem), ok. 3/4 wlac do
formy, do reszty dodac kakao, wymieszac i wylac na jasne ciasto.
Wstawic do nagrzanego wczesniej do jakis 150stopni piekarnika, podkrecic
temperature do 180 stopni i piec 50-60 minut - tak, zeby patyczek wbity w
ciasto byl suchy.
pozdrawiam i smacznego zycze
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-03 10:06:40
Temat: Re: no to ja znow po prosbie :o)> Dokladnie wymieszac wszystko w misce (najlepiej mikserem), ok. 3/4 wlac do
> formy, do reszty dodac kakao, wymieszac i wylac na jasne ciasto.
Zapomnialam dodac, ze jesli ciasto po dodaniu kakao wyda sie zbyt geste
wowczas spokojnie mozna dodac 1,2 lyzki mleka.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |