Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: no to ja znow po prosbie :o)
Date: Mon, 3 Nov 2003 10:59:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <bo58q7$7q3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <9...@x...info-serwis.net>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1067853450 8003 217.98.187.92 (3 Nov 2003 09:57:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Nov 2003 09:57:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178315
Ukryj nagłówki
Użytkownik "DosiaJM" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9584-1067849084@xanadu.info-serwis.net...
> Czy ktos ma moze dobry przepis na babke (na standardowa blaszke babkowata
> :o).
> Chodzi mi o taka dwukolorowa - do polowy ciasta dodaje sie kakao.
> Mam takowy przepis w domu i swego czasu czesto robilam, ale cos w nim jest
> nie tak, bo wychodzi mi zawsze zakalec. Ja tam lubie takie ciezkie ciasta,
> ale tym razem musze ja upiec dla gosci :o))))
To moze i ja podam przepis ktory wychodzi zawsze (a korzystam z niego juz
jakies 8 lat)
Na dosc duza forme kominkowa do babki:
5 srednich jaj lub 4 naprawde duze
2 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
1 kostka masla(200g)
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
Jajka - cale - utrzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy jajecznej
dodac obie maki z proszkiem do pieczenia, wymieszac i na to wlac
rozpuszczony, prawie goracy tluszcz (no, nie wrzacy;-) - ja rozpuszczam
maslo w mikrofali.
Dokladnie wymieszac wszystko w misce (najlepiej mikserem), ok. 3/4 wlac do
formy, do reszty dodac kakao, wymieszac i wylac na jasne ciasto.
Wstawic do nagrzanego wczesniej do jakis 150stopni piekarnika, podkrecic
temperature do 180 stopni i piec 50-60 minut - tak, zeby patyczek wbity w
ciasto byl suchy.
pozdrawiam i smacznego zycze
Basia
|