« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-27 22:21:22
Temat: nowośc w polskich sklepach z ekspedientkami.Zakupiłam dziś tzw. "orginalne włoskie Grissini Torinesi
Roberto-"niepowtarzalnie lekkie i smaczne".
Italianolodzy może znają owe " wspomagające apetyt, swietne
jako dodatek do potraw, kruche i lekkie, gotowe do schrupania w
każdej chwili, cieniuteńkie pałeczki" Ja tam widze to pierwszy
raz i chwilowo nie zjadam.(popatrzę sobie na te cudaczne paluszki).
..a jeszcze warto zaznaczyc że na nasz rynek niesmiało wkracza
owe "francuskie" greckie ciasto na Fy... używane do baklawy,
szpinaku z fetą i budyniowego kremu. Mrożone (chiba).
..a na straganie widziałam tegoroczne bakłażany wielkości
cukini - długie i grubaśne.(dziwoląg!)
..dobra na koniec jeszcze opowiem o kolejnej (3) odmianie
kukurydzy, która zawitała na nasz rynek. Kukurydza o białych
ziarnach. Sprzedawca kazał jeść taka live, albo ugotować tylko przez
2 minuty. Miał skubany rację. Gadał , że to najnowszy nabytek
obok naszej kukurydzy zębatej i amerykańskiej cukrowej. ( ...a
ja tam narazie nie wierzę i zbieram dowody na to, że mamy do
czynienia z cukrowa kukurydza zebrana kilka chwil
wcześniej.Smaczna i śmiesznie żółknie w garze.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-28 05:53:12
Temat: Re: nowo?c w polskich sklepach z ekspedientkami.Grissini uzalezniaja, jak wszystko co sie pogryza, a pasuja - jak
zolty ser - do wszystkiego...
ciasto to filo, z nim to trzeba uwazac, bo bardzo delikatne -
cienkie i wysycha wrecz jak na nie patrzysz - przy uzyciu nalezy
szybko wyciagac jeden plat, reszte przykrywac sciera i uwijac
sie, bo jak wyschnie to sie lamie. Mozna z tego robic takie
tobolki w nadzieniem jak piszesz albo jakims innym, albo te
baklave co jak kula armatnia siedzi w zoladku (widzialam w TV jak
pani robila i JUZ mi sie niedobrze robilo - kazda warstwe ciasta,
oprocz nadziwki, oblewala roztopionym maslem i miodem. i byla w
tym hojna.
Moze tez sluzyc do strucli.
Ja osobiscie nie przepadam za filo, a probowalalm na wiele
sposobow, troche jak pergamin, ALE ladnie wyglada
Krysia
P.S. Kukurydza brzmi intrygujaco
>Zakupi?am dzi? tzw. "orginalne w?oskie Grissini Torinesi
>Roberto-"niepowtarzalnie lekkie i smaczne".
>Italianolodzy mo?e znaj? owe " wspomagaj?ce apetyt, swietne
>jako dodatek do potraw, kruche i lekkie, gotowe do schrupania w
>ka?dej chwili, cieniute?kie pa?eczki" Ja tam widze to pierwszy
>raz i chwilowo nie zjadam.(popatrz? sobie na te cudaczne paluszki).
>
>..a jeszcze warto zaznaczyc ?e na nasz rynek niesmia?o wkracza
>owe "francuskie" greckie ciasto na Fy... u?ywane do baklawy,
>szpinaku z fet? i budyniowego kremu. Mro?one (chiba).
>
>
>AgataW.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 09:44:51
Temat: Re: nowośc w polskich sklepach z ekspedientkami.
Użytkownik "AgataW" napisał w wiadomości ...
>
> ..a jeszcze warto zaznaczyc że na nasz rynek niesmiało wkracza
> owe "francuskie" greckie ciasto na Fy... używane do baklawy,
> szpinaku z fetą i budyniowego kremu. Mrożone (chiba).
>
ciasto phyllo?
powiedz w którym sklepie to widziałaś?
> ..dobra na koniec jeszcze opowiem o kolejnej (3) odmianie
> kukurydzy, która zawitała na nasz rynek. Kukurydza o białych
> ziarnach. Sprzedawca kazał jeść taka live, albo ugotować tylko przez
> 2 minuty. Miał skubany rację. Gadał , że to najnowszy nabytek
> obok naszej kukurydzy zębatej i amerykańskiej cukrowej. ( ...a
> ja tam narazie nie wierzę i zbieram dowody na to, że mamy do
> czynienia z cukrowa kukurydza zebrana kilka chwil
> wcześniej.Smaczna i śmiesznie żółknie w garze.
>
a ta kukurydza to gdzie?
A tak btw to ja w sprzedaży widuję teraz tylko amerykańską kukurydzę
cukrową. Gdzie można dostać taką zwykła polską odmianę? Jadałam ją jako
dziecko (uwielbiałam) i teraz za nią tęsknię...
Pozdrówki :)
MauaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 17:26:20
Temat: Re: nowośc w polskich sklepach z ekspedientkami."MauaM" <m...@d...pl> wrote:
>
>Użytkownik "AgataW" napisał w wiadomości ...
>>
>> ..a jeszcze warto zaznaczyc że na nasz rynek niesmiało wkracza
>> owe "francuskie" greckie ciasto na Fy... używane do baklawy,
>> szpinaku z fetą i budyniowego kremu. Mrożone (chiba).
>>
>ciasto phyllo?
>powiedz w którym sklepie to widziałaś?
Szczerze? Jeszcze nie miałam takiej przyjemności ale
miesięcznik Kuchnia zareklamował. Podano cenę fillo- opakowanie ciasta
45g kosztuje 19,60 złotych.Firma Kanaki.Trzeba poszukać. jeżeli
taka cenę szczegółową podali to chyba nie kłamią.
>a ta kukurydza to gdzie?
Popatrz na bazarkach osiedlowych. jak Ci napiszę, że na
Gocławiu to nie pomogę zbytnio. Pan sprzedawca miał napisaną kartkę :
nowość- kukurydza jeszcze słodsza i drozsza o 50 groszy.
>A tak btw to ja w sprzedaży widuję teraz tylko amerykańską kukurydzę
>cukrową. Gdzie można dostać taką zwykła polską odmianę? Jadałam ją jako
>dziecko (uwielbiałam) i teraz za nią tęsknię...
w tej kwestii są dwie szkoły:
1. Znaleźć pole kukurydzy i spytać chłopa czy może nie
sprzedałby wywrotki kukurydzy. Jeżeli nie sprzeda, bierzesz adidasy,
spodnie bojówki z podłużnymi kieszniami i...
2. Znaleźć np. pod hala Banacha stoisko ze sznurówkami i
pumeksem. Obok powinna leżec kukurydza.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |