Data: 2005-07-07 17:41:24
Temat: Re: od kiedy zaczyna sie cukrzyca?
Od: "Marek Li" <M...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "taora" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:42cd4a31$0$2130$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Użytkownik "Marek Bieniek" <a...@s...re.invalid> napisał w
> wiadomości
> news:6s655ourd7p5$.dlg@always.coca.cola...
>> a co z insulina?
>>
>> Nic. A co ma być?
>
> o czym swiadczy jej podwyzszony poziom?
> i jakie sa normy po 120 min. od jedzenia insuliny i glukozy?
> i przy jakich parametrach mowi sie juz o nietolerancji glukozy, a
> jeszcze
> nie o cukrzycy?
Na podstawie insulinemii i glikemii na czczo można wyliczyć
insulinooporność i stopień zachowanej czynności wewnątrzwydzielniczej
trzustki (w zakresie ins oczywiście)
jeśli znasz glikemię (w mmol/L) i insulinemię w mikrojednostkach/mL lub
milijednostkach/L to mnożysz je przez siebie i dzielisz przez 22.5. Daje
to HOMA-IR, który powinien być poniżej 5 ale u zdrowych, to zwykle
2.1-2.7. Jeśli chcesz wyliczyć HOMA-%B, czyli jakie jest zachowane
wydzielanie insuliny, to insulinemię na czczo mnożysz przez 20 i
dzielisz przez glikemię w mmol/L pomniejszoną o 3.5.
Aktualna nazwa to nie nietolerancja glukozy tylko nieprawidłowa
tolerancja. Ma miejsce gdy glikemia na czczo jest mniejsza niż kryterium
rozpoznania cukrzycy ale w 2 h testu jest od 7.8 do 11 mmol/l. Możliwa
jest też nieprawidłowa glikemia na czczo, czyli 5.6-6.9mmol/L
Insulinemia zwiększa się kilkukrotnie u osoby zdrowej w teście
obciążenia, w cukrzycy rośnie później i mniej. Raczej nie ma w
diagnostyce większego zastosowania.
Marek Li
|