Data: 2009-04-29 06:20:53
Temat: Re: odchudzanie-co jesc ?
Od: o...@t...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Skrobia: IG 53
> >http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,486,warzywa__z
iemniaki__skrobia....
> > Sacharoza: IG 70
> >http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,198,cukier__sa
charoza__.html
>
> > Pewnie jednak nie problem bedzie znalezc takie tabele, w ktorych
> > wartosci beda odwrotne.
>
> nie podałeś wartości skrobi, tylko wartość ziemniaków, a to 2 różne rzeczy.
> Wyszukaj wartość mąki ziemniaczanej, będziesz miał faktyczną wartość dla
> skrobi (tej odmiany, która mamy w ziemniakach).
Ziemniaki, jako warzywa (cholera wie, czy bez obrobki, czy jak), sa
tutaj: http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,527,warzywa__zi
emniaki.html
Skrobia w mace ziemniaczanej jest po obrobce mechanicznej - drobno
zmielona (czy jaka tam obrobke zastosowano) - a to podwyzsza IG.
Swoja droga to ciekawe - skrobia, to cukier zlozony z wielu reszt
glukozowych, a sacharoza z fruktozy i glukozy.
Fruktoza ma bardzo niski IG - moze to powoduje, ze czysta skrobia ma
wyzszy IG od sacharozy?
Na szczescie skrobia w naturze nie jest latwo przyswajalna (i
wystepuje z "dodatkami") i tylko od stopnia przetworzenia (a wiec
naszego wyboru) zalezy, jak szybko i duzo glukozy sobie przyswoimy. W
przypadku sacharozy specjalnie takiego wyboru za bardzo nie mamy -
albo jemy, albo nie :P
--
Olleo
|