Data: 2009-05-01 18:06:15
Temat: Re: odchudzanie-co jesc ?
Od: " Karol" <j...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
o...@t...pl napisał(a):
> > Jednym z kolejnych czynnikow podwyzszonego ryzyka ktory moze odgrywac pow=
> azna
> > role w etiologii chorob wiencowych, okazuje sie byc np.wielkosc i gestosc
> > czasteczek LDL. Male, zbite czasteczki LDL organizm wytwarza wlasnie z
> > weglowodanow, natomiast z tluszczy zwierzecych organizm produkuje czastec=
> zki
> > LDL wieksze i mniej upakowane i te stanowia mniejsze zagrozenie w rozwoju=
> tych
> > chorob.
> Wszystko niby ok, ale nigdzie nie znalazlem potwierdzenia, jakoby tzw.
> "male geste LDL" byly produkowane z tluszczy zwierzecych, a wieksze z
> cukru. Na pewno ich rozmiar zalezy od tego, jakie kwasy tluszczowe
> zostaly uzyte do syntezy triglicerydow. We wszystkich opracowaniach/
> analizach/wykladach jednak niespecjalnie zwraca sie uwage na ich
> sklad. Co najwyzej:
nie wiem czy sie dobrze zrozumielismy? Ja napisalem w poprzednim moim poscie
ze (cytuje jeszcze raz):
*Male, zbite czasteczki LDL organizm wytwarza wlasnie z
weglowodanow, natomiast z tluszczy zwierzecych organizm produkuje
czasteczki LDL wieksze i mniej upakowane*.
To wlasnie zagadnienie (wielkosci czasteczek LDL) bylo przedmiotem
przytoczonych przez mnie badan w grupie etnicznej Japonczykow, ktorzy
cierpieli na chorobe wiencowa, pomimo stosunkowo niskich poziomow LDL.
Jak na pewno Ci wiadomo, powszechnie uwaza sie, ze podwyszone poziomy LDL sa
jednym z czynnikow ryzyka w etiologii chorob wiencowych.
Jednym slowem wieksze ilosci weglowodanow w diecie moga sprzyjac u niektorych
osob powstawaniu malych, zbitych czasteczek LDL w nadmiernych ilosciach i tym
samym zwiekaszac ryzyko pojawienia sie u nich chorob wiencowych (ale
podkreslam, genetyka odgrywa tu b.istotna role, tzn. przekaz genetyczny
decyduje o tym jaki rozmiar czasteczek zostanie wyworzony u danego czlowieka
pod wplywem zjadanych tluszczy lub wegolowodanow).
Aby nie byc goloslownym warto przytoczyc kolejne badania ktore pokazuja jak
zmienia sie ekspresja genu odpowiedzialnego za pojawienie sie czasteczek LDL
o malych lub wiekszych rozmiarach, pod wplywem diety wysokoweglowodanowej,
niskotluszczowej:
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/131/2/340S
Okazuje sie, ze u osob o pewnym przekazie genetycznym dieta niskotluszczowa,
wysokoweglowodanowa poprawila wskazniki ryzyka, natomiast u osob o innym
przekazie genetycznym, ta sam dieta - podwyzszyla niektore czynniki ryzyka,
i wlasnie m.innymi moze sprowokowac pojawienie sie u tych ostatnich malych,
miazdzycorodnych czasteczek LDL.
Ponizej wklejam link do interesujacego tekstu z sympozjum w 2007, gdzie
m.innymi omawiano wplyw diet z rozna zawartoscia weglowodanow i tluszczy na
pojawienie sie roznych subklas LDL u osob o roznym profilu genetycznym:
http://tinyurl.com/djrv85
Nie mam niestety czasu na tlumaczenie tych tekstow, ale jesli Cie
zainteresuja, to skorzystaj z tlumacza automatycznego
http://translate.google.pl/.
Pozwoli Ci to lepiej zrozumiec o co w tym wszystkim chodzi.
Przejrzalem tez pobieznie polskojezyczny internet, ale niestey nie udalo mi
sie znalezc materialow na ten temat. Ale byc moze, one sa gdzies zamieszczone.
Nie mam jednak zbyt wiele czasu aby je szukac.
Aha, ale znalazlem to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mia%C5%BCd%C5%BCyca
Do pozostalej czesci Twojego posta nie ustosunkowuje sie, bo nie chce zbyt
zagmatwac problemu.
Reasumujac: dana dieta(np. weganska lub Atkinsa lub jakas inna) roznie moga
wplywac na ekspresje genow odpowiadajacych za pojawienie sie czynnikow ryzyka
chorob wiencowych u roznych osob.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|