Data: 2009-04-30 22:43:28
Temat: Re: odchudzanie-co jesc ?
Od: o...@t...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jednym z kolejnych czynnikow podwyzszonego ryzyka ktory moze odgrywac powazna
> role w etiologii chorob wiencowych, okazuje sie byc np.wielkosc i gestosc
> czasteczek LDL. Male, zbite czasteczki LDL organizm wytwarza wlasnie z
> weglowodanow, natomiast z tluszczy zwierzecych organizm produkuje czasteczki
> LDL wieksze i mniej upakowane i te stanowia mniejsze zagrozenie w rozwoju tych
> chorob.
Wszystko niby ok, ale nigdzie nie znalazlem potwierdzenia, jakoby tzw.
"male geste LDL" byly produkowane z tluszczy zwierzecych, a wieksze z
cukru. Na pewno ich rozmiar zalezy od tego, jakie kwasy tluszczowe
zostaly uzyte do syntezy triglicerydow. We wszystkich opracowaniach/
analizach/wykladach jednak niespecjalnie zwraca sie uwage na ich
sklad. Co najwyzej:
"Liczba małych gęstych cząstek LDL i HDL u danej osoby jest częściowo
uwarunkowana genetycznie, częściowo zależy od płci (mężczyźni zwykle
mają więcej małych HDL i LDL niż kobiety), a częściowo jest związana
ze stylem życia i stanem zdrowia danej osoby. Niektóre choroby, takie
jak cukrzyca i nadciśnienie, wiążą się ze zwiększonym poziomem małych
gęstych LDL."
Zacytuje cos jeszcze:
"VLDL
Ta frakcja jest wytwarzana przez wątrobę i jest analogiczna do
chylomikronów powstających w jelicie. Transportuje ona triglicerydy i
cholesterol z wątroby do tkanek obwodowych. [...] Triglicerydy, które
są transportowane przez tę frakcję pochodzą w dużej mierze ze
zjedzonych białek i węglowodanów, które wątroba przerabia na
triglicerydy. Część składu pochodzi jednak też z tego, co zostało
wchłonięte do wątroby z innych cząstek lipidowych (remnanty
chylomikronów, LDL). Rozmiar cząstki to 30-90nm - w zależności od
ilości zapakowanych triglicerydów. Zapakowanych jest tu też trochę
cholesterolu i fosfolipidów, które mają być przetransportowane do
tkanek. Po przetransportowaniu triglicerydów do tkanek cząstka ta
zamienia się na IDL, ta następnie po odłączeniu apolipoprotein apoC i
apoE (o nich z a chwilę) zamienia się w LDL.
LDL
Tak więc LDL jest cząstką, która powstała z VLDL. Średnica tej
cząstki to ok. 20-25nm. Średnio jest więc ok. 2-3x mniejsza niż
wyjściowej VLDL, gdyż jest już pozbawiona ładunku paliwa, czyli
triglicerydów. Zawiera w sobie ok.: 20% białka, 50% cholesterolu, 20%
fosfolipidów, 10% triglicerydów. Zawiera w sobie tyle cholesterolu,
gdyż jego ilość nie zmniejszała się dotąd. LDL, jako pozostałość po
transporcie triglicerydów z wątroby do tkanek jest usuwana z krwi.
Średni czas półtrwania we krwi wynosi ok. 2 dni. W ok. 70% cząstki te
są usuwane przez wątrobę, a w ok. 30% przez tkanki pozawątrobowe.
Podział ten jest do pewnego stopnia zmienny w zależności od potrzeb
organizmu.
[...]
Frakcja ta jest skorelowana z miażdżycą. Wynika to z faktu, że jest to
pozostałość po frakcji VLDL, która odzwierciedla nadmiar węglowodanów
w pożywieniu.
[...]
Tylko cholesterol z VLDL (LDL) może być pobierany przez tkanki
obwodowe. Remnanty chylomikronów są W CAŁOŚCI pochłaniane przez
wątrobę. Oznacza to, że cholesterol z pożywienia, którego niewielka
ilość zabierana jest do chylomikronów, nie ma możliwości
bezpośredniego trafienia do tkanek. Musi najpierw przejść przez
wątrobę."
Widzisz, ja specjalizuje sie w telekomunikacji, biologie i chemie
mialem ostatnio w szkole jakies 16 lat temu, wiec ciezko mi sie teraz
z biochemii douczac, ale wyglada mi na to, ze 10% triglicerydow w
czasteczce LDL, to na tyle niewiele, by ta gestosc az tak bardzo sie
nie zmieniala.
Znalazlem jednak cos, co rozjasnia mi nieco temat:
"Kwasy tłuszczowe nasycone są syntetyzowane z cukru w tkance
tłuszczowej i wątrobie."
W takiej sytuacji mniejsze znaczenie ma, czy to tluszcz zsyntetyzowany
z cukru, czy zwierzecy dostarczony z pozywieniem.
Wciaz jednak tajemnica dla mnie pozostaje, dlaczego nienasycone kwasy
tluszczowe mialyby zmniejszac wysycenie tkanek organizmu
cholesterolem? Czy dzieje sie to na poziomie czasteczek LDL, czy tez w
ktoryms innym momencie? Gdzies znalazlem zdanie, ze z kwasow omega-3
powstaje szereg prostaglandyn PG1 i PG3, ktory ma dzialanie
"przeciwmiażdżycowe, przciwkrzepliwe, przeciwnowotworowe,
przecipłytkowe", co by wskazywalo na ta druga mozliwosc. Czy w ogole
jednak nienasycone kwasy tluszczowe sa uzywane do syntezy VLDL? A moze
to wlasnie nienasycone kwasy tluszczowe w pierwszej kolejnosci sa
transportowane i uwalniane do komorek, gdzie sa syntetyzowane owe
zbawienne przeciwzapalne hormony PG1 i PG3, a w LDL zostaja juz same
triglicerydy z przewazajacymi nasyconymi kwasami tluszczowymi?
--
Olleo
|