Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia konfitura z cebuli białej - szukam przepisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

konfitura z cebuli białej - szukam przepisu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-05-17 23:29:04

Temat: Re: odnosnie odmian cebuli
Od: "Izabela Sowula" <i...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

a jakie oprocz marmolady ciekawe zastosowania cebuli sa w kuchni francuskiej?
zupe cebulowa znam, sa chyba tez jakies tarty cebulowe

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-05-19 09:14:18

Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Od: "Qq" <q...@p...polska> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:1991115469$20050516111238@ewcia.kloups...
>
>
> Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
> cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
> usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
> i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
> jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
> zamiast cukru...).
>
> Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
> siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
> tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
> konfiturze).
>

I co - tak sobie podsmazysz, do sloiczka i do lodóweczki, i ile to
wytrzymuje? CZy tylko do spozycia et momento?

Qq


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-05-19 12:23:15

Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisu
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Qq wrote:

>>Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
>>siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
>>tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
>>konfiturze).
>>
>
>
> I co - tak sobie podsmazysz, do sloiczka i do lodóweczki, i ile to
> wytrzymuje? CZy tylko do spozycia et momento?

To sie robi w pol godziny (z udzalem mikrofalowki, nigdy nie robie na
zapas.

Slowo "konfitura" nie znaczy tu ze to jest przetwor. Pochodzi od
francuskiego "confiture" oznaczajace cos powoli gotowane/odparowane.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciąża
Sos na bazie majonezu ?????
truskawki na obiad
Ryby w Auchan
szczaw

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »