« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-05-17 23:29:04
Temat: Re: odnosnie odmian cebulia jakie oprocz marmolady ciekawe zastosowania cebuli sa w kuchni francuskiej?
zupe cebulowa znam, sa chyba tez jakies tarty cebulowe
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-05-19 09:14:18
Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisuUzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:1991115469$20050516111238@ewcia.kloups...
>
>
> Podstawowa wersja jest b. prosta : smazysz powolutku drobno pocieta
> cebule w niewielkiej ilosci masla / oliwy (co kto woli), kiedy jest
> usmazona na jasno- / ciemnobrazowo (co kto woli) dodajesz troche cukru
> i octu winnego i dalej dusisz 10 min. Mozesz dodac dodatki aromatyczne
> jekie chcesz (tymianek, koncentrat, troche wina albo koniaku, miod
> zamiast cukru...).
>
> Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
> siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
> tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
> konfiturze).
>
I co - tak sobie podsmazysz, do sloiczka i do lodóweczki, i ile to
wytrzymuje? CZy tylko do spozycia et momento?
Qq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-05-19 12:23:15
Temat: Re: konfitura z cebuli białej - szukam przepisuQq wrote:
>>Osobiscie niczego nie dodaje (cebula po ududzeniu jest slodka sama z
>>siebie), ale "rozpedzam" pokrojona cebule w mikrofalowce a pozniej
>>tylko lekko podduszam (poniewaz nie lubie cebuli przypalonej w tej
>>konfiturze).
>>
>
>
> I co - tak sobie podsmazysz, do sloiczka i do lodóweczki, i ile to
> wytrzymuje? CZy tylko do spozycia et momento?
To sie robi w pol godziny (z udzalem mikrofalowki, nigdy nie robie na
zapas.
Slowo "konfitura" nie znaczy tu ze to jest przetwor. Pochodzi od
francuskiego "confiture" oznaczajace cos powoli gotowane/odparowane.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |