« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-03 05:51:24
Temat: ogórki małosolneWitam
kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
zbiera sie piana na wierzchu wody
ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
receptura niby ta sama
(umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu, gorczyca
z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja umytego i
wyparzonego
a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody , z
tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem - pokrywka
od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
błagam powiedzcie co robię źle
lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
pozdrawiam
anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-03 05:53:55
Temat: Re: ogórki małosolne
"Anna LT" <l...@w...pl> wrote in message
news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
> zbiera sie piana na wierzchu wody
> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
> receptura niby ta sama
> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
> umytego i wyparzonego
> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>
> błagam powiedzcie co robię źle
> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>
> pozdrawiam
> anka
Z własnego ogródka - bez nawozów sztucznych. Albo na targu - tam wybierać
tego sprzedawcę, który ma niedorodne - a nie te pieknie wyrośnięte...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-03 05:55:46
Temat: Re: ogórki małosolne
"Anna LT" <l...@w...pl> wrote in message
news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
> zbiera sie piana na wierzchu wody
> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
> receptura niby ta sama
> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
> umytego i wyparzonego
> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>
> błagam powiedzcie co robię źle
> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>
> pozdrawiam
> anka
Kupić lub zrobic zakwas - jak na żurek - w końcu to fermentacja mlekowa i
dodac do zalewy - zalewać wodą schłodzoną, nie wrzątkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-03 07:28:52
Temat: Re: ogórki małosolne
> Kupić lub zrobic zakwas - jak na żurek - w końcu to fermentacja mlekowa i
> dodac do zalewy - zalewać wodą schłodzoną, nie wrzątkiem.
>aha
tylko jak bardzo schłodzoną ciepłą jeszcze czy raczej letnią?
anka
ps a ogórki kupowane od zaufanego rolnika na targu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-03 07:36:10
Temat: Re: ogórki małosolne
"Anna LT" <l...@w...pl> wrote in message
news:e8ah0a$6tg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
>> Kupić lub zrobic zakwas - jak na żurek - w końcu to fermentacja mlekowa i
>> dodac do zalewy - zalewać wodą schłodzoną, nie wrzątkiem.
>>aha
> tylko jak bardzo schłodzoną ciepłą jeszcze czy raczej letnią?
> anka
> ps a ogórki kupowane od zaufanego rolnika na targu
Może być letnia, chodzi o to, by nie zabić bakterii żyjących na powierzchni
ogórków. Słone, z czosnkiem i innymi przyprawami środowisko nie jest
sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów, prócz tych "przyzwyczajonych" i to one
zaczną się szybko namnażać. Później konkurencja będzie słaba. Można dodać
trochę cukru jako pożywki.
Ja mam zaufanych sąsiadów - do pierwszego razu - handel to handel, nie ma
skrupułów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-03 08:45:15
Temat: Re: ogórki małosolne
"Anna LT" <l...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
> zbiera sie piana na wierzchu wody
> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
> receptura niby ta sama
> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
> umytego i wyparzonego
> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>
> błagam powiedzcie co robię źle
> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>
Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
Pzdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-03 11:48:11
Temat: Re: ogórki małosolne
Użytkownik "czeladnik" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e8alf1$qk2$1@inews.gazeta.pl...
>
> "Anna LT" <l...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:e8ab9h$i57$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam
>>
>> kiedyś wiele lat temu robiłam pyszne ogórki małosolne
>> od dwu trzech lat przestały mi wychodzić
>> zbiera sie piana na wierzchu wody
>> ogórki robią się kapciowate i śmierdzi potwornie
>> receptura niby ta sama
>> (umyte ogórki, umyty koper kwitnący, umyty liść lub korzeń chrzanu,
>> gorczyca z torebki, umyty liść czereśni i wszystko wrzucam do słoja
>> umytego i wyparzonego
>> a potem zalewam zagotowanym wywarem = 1 łyżka stołowa soli na litr wody ,
>> z tym że jeszcze wrzątkiem, potem przykrywam to jakimś talerzykiem -
>> pokrywka od słoja 5 l już dawno mi się zbiła)
>>
>> błagam powiedzcie co robię źle
>> lub dajcie jakiś lepsiejszy przepis na ogórki małosolne
>>
> Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
> Pzdr
>to fakt sól jodowana była
tylko tą zwykłą kamienną to ciężko kupić...
ale poszukam
anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-03 12:02:43
Temat: Re: ogórki małosolne
> Kupić lub zrobic zakwas - jak na żurek - w końcu to fermentacja mlekowa i
> dodac do zalewy - zalewać wodą schłodzoną, nie wrzątkiem.
>zgłupiałam z tym zalewaniem solanką
jedni twierdzą że kategorycznie wrzątkiem zalać trzeba
inni że nie wolno bo bakterie poginą
i jak to jest
(dodam że kiedyś jak mi te ogórki wychodziły smaczniutkie to zalewałam
wrzątkiem)
anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-03 12:35:11
Temat: Re: ogórki małosolneAnna LT wrote:
(...)
>>Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
>>Pzdr
>>to fakt sól jodowana była
>
> tylko tą zwykłą kamienną to ciężko kupić...
> ale poszukam
Z moich doświadczeń wynika, ze to kwestia samych ogórków. Przez kilka
lat nie robiłam, bo wychodziły miękkie, niedobre. W zeszłym
roku dostałam nawożone obornikim, a właściwie "stajennikiem" ;)
i zaryzykowałam. Zalałam zimną wodą, sól jaka akurat była w domu.
Wyszły doskonałe.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-03 14:06:22
Temat: Re: ogórki małosolneOn Mon, 3 Jul 2006 13:48:11 +0200 I had a dream that Anna LT <l...@w...pl> wrote:
>tylko tą zwykłą kamienną to ciężko kupić...
>ale poszukam
Nie dam się za to pokroić, ale widziałem w Tesco...
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |