Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ogórki na zagryche

Grupy

Szukaj w grupach

 

ogórki na zagryche

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-09-05 20:04:09

Temat: ogórki na zagryche
Od: "Mietek" <r...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

polecam, smakuja szczególnie facetom. Do wódki i nie tylko.

3kg ogórków srednich
1,5 glówki czosnku
2 lyzeczki chili
4 lyzki soli
1,5 szklanki 10% octu
40 dkg cukru
8 lyzek oleju
duza czerwona papryka

Ogórki okrawamy, kroimy na 2 cm kawalki, zasypujemy w misce sola, odstawiamy
na 12 godzin, kilka razy mieszamy.
Nastepnie wylewamy sok i ogórki mieszamy w misce ze zmiazdzonym czosnkiem,
chili i pokrojona w drobna kostke papryka.
Robimy zalewe zagotowujac ocet z cukrem, na koniec dodajac olej. Studzimy do
mocno cieplego.
Ogórki z zawartoscia upychamy w malych 0,5 l sloikach. Sok z miski wlewamy
do zalewy, mieszamy i nabierka mieszajac wlewamy 0,5 cm pod brzeg do sloików
z ogórasami.
Nie pasteryzujemy. Podobno moga stac i 2 lata.
Niecierpliwi juz po tygodniu moga spróbowac :) do Smirnofa nie ma nic
lepszego.
pozdrawiam
MM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-09-06 07:50:59

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: Duzy Mis <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mietek wrote:
> Ogórki okrawamy, kroimy na 2 cm kawalki, zasypujemy w misce sola, odstawiamy
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Okrawanie to obcięcie końców czy obranie ze skóry ?
Znaczy się pytanie moje jest ogóry ze skórą czy bez ? :-)

Duży Miś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-09-06 12:41:58

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "Mietek" <r...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Ogórki okrawamy, kroimy na 2 cm kawalki, zasypujemy w misce sola,
>> odstawiamy
> ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>
> Okrawanie to obcięcie końców czy obranie ze skóry ?
> Znaczy się pytanie moje jest ogóry ze skórą czy bez ? :-)
>
> Duży Miś


okrawanie w odróżnieniu od obierania to obcięcie końców. Po kilku miesiącach
( o ile całego zapasu nie zjemy) skórka nabiera pięknego koloru khaki. W
poączeniu z żywoczerwoną papryką całość jest dodatkowo wizualnie apetyczna.
Mietek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-09-06 12:44:19

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "Julita Cygan" <j...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


> Okrawanie to obcięcie końców czy obranie ze skóry ?
> Znaczy się pytanie moje jest ogóry ze skórą czy bez ? :-)
>
> Duży Miś

nie obieram ze skóry, kroję wzdłuż na 4 części, jak ogórek mniejszy to na
dwie lub wcale, jak większy to na więcej, jak komu lepiej,
pozdrawiam Julita


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-09-06 14:04:44

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "MWiola" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam takie ogórki, są pyszne, tyle że strasznie mi się pomarszczyły,
zrobiły się malutkie. Czy ktoś może wie dlaczego???

pozdrawiam
mw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-09-06 14:43:03

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Mietek" <r...@t...pl> napisał w wiadomości
news:dfi8dr$71g$1@atlantis.news.tpi.pl...
> polecam, smakuja szczególnie facetom. Do wódki i nie tylko.
>
> 3kg ogórków srednich
> 1,5 glówki czosnku
> 2 lyzeczki chili
> 4 lyzki soli
> 1,5 szklanki 10% octu
> 40 dkg cukru
> 8 lyzek oleju
> duza czerwona papryka

Sam ocet? Żadnej wody? Pytam bo robiłam zalewę w proporcjach 1 szklanka
octu na 4 szklanki wody i wyszło cholernie kwaśne, a tu sam ocet...
hmmm ;)
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-09-06 16:30:31

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "Julita Cygan" <j...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Sam ocet? Żadnej wody? > Ania


w tym przepisie tak ma być, woda niepotrzebna
pozdrawiam Julita


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-09-06 19:04:28

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "Mietek" <r...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zrobiłam takie ogórki, są pyszne, tyle że strasznie mi się pomarszczyły,
> zrobiły się malutkie. Czy ktoś może wie dlaczego???
>
> pozdrawiam
> mw

w roztworze hipertonicznym jakim jest sam 10% ocet z duza iloscia cukru
ogórki "oddaja " wode (sok) do roztworu.
pozdrawiam
Mietek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-09-06 19:08:26

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: "Mietek" <r...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Sam ocet? Żadnej wody? Pytam bo robiłam zalewę w proporcjach 1 szklanka
> octu na 4 szklanki wody i wyszło cholernie kwaśne, a tu sam ocet... hmmm
> ;)
> Ania

sam ocet bo wraz z cukrem i oliwa "pasteryzuja" ten przetwór (zwykle mówi
sie w liczbie mnogiej "przetwory" a "przedtwór" jakos dziwnie brzmi,
podobnie jak "gapie" i "gap")
Te ogórki powinny byc wlasnie takie - slodko-kwasne i piiikantne :)
pozdrawiam
Mietek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-09-07 13:33:22

Temat: Re: ogórki na zagryche
Od: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

MWiola wrote:
> Zrobiłam takie ogórki, są pyszne, tyle że strasznie mi się pomarszczyły,
> zrobiły się malutkie. Czy ktoś może wie dlaczego???

Takie ogórki nazywają się "Krokodylki", własnie z powodu swego wyglądu
(pomarszczona skórka).
Ulubione ogórki wszystkich facetów w mojej rodzinie.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pytanko od kuchni ?
owoce morza
mieso mielone
Gagner sa vie sur le net
Gagnez 1.000.000 euros par an comme moi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »