« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-03 09:56:47
Temat: oliebollenSkladniki-ok.30 sztuk
1/2 kg maki
400-500 ml mleka
25 gr drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
200 gr rodzynek
3-4 kwasne jablka
olej
Przygotowanie:
-z maki,mleka,drozdzy i soli zrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia;
-w miedzyczasie umyc i wysuszyc rodzynki oraz pokroic jablka w tro-
che wieksza kostke;
-do wyrosnietego ciasta dodac rodzynki i jablka i dobrze wymieszac;
-w wysokim garnku lub frytkownicy rozgrzac olej;
-za pomoca dwoch lyzek formowac z ciasta kulke (przed zrobieniem
kazdej kulki umoczyc lyzki w goracej wodzie,dzieki czemu ciasto be-
dzie sie latwiej zsuwalo) i ostroznie zanurzyc w tluszczu;
-piec z obu stron na brazowy kolor;
-wyjmowac za pomoca widelca i klasc na papierze pochlaniajacym
tluszcz;
-podawac na cieplo lub zimno posypane obowiazkowo cukrem pudrem.
Swietnie przechowuja sie w zamrazarce,mozna je rozmrazac na dwa
sposoby:
-w kuchence mikrofalowej (te z kuchenki sa lepsze)
-dzien przed spozyciem wyjac z zamrazarki.
Zycze smacznego wszystkim,ktorzy sprobuja zrobic ulubione sylwestrowe
jedzonko Holendrow.
Pozdrawiam-Luiza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-03 11:20:49
Temat: Re: oliebollen
Użytkownik Luiza Groeneveld <l...@n...nl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:zbPE7.88209$S...@a...chello.com
...
> Skladniki-ok.30 sztuk
>
> 1/2 kg maki
> 400-500 ml mleka
> 25 gr drozdzy
> 1 1/2 lyzeczki soli
> 200 gr rodzynek
> 3-4 kwasne jablka
> olej
>
Kurcze, ciasto prawie jak na nasze racuchy z jabłkami, no nie?
W każdym razie wygląda przepysznie i na pewno zrobię, może nawet jutro, bo
tajemniczym zbiegiem okoliczności właśnie miałam robić racuchy z jabłkami
:-))
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-03 13:56:33
Temat: Re: oliebollen>
> Użytkownik Luiza Groeneveld <l...@n...nl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:zbPE7.88209$S...@a...chello.com
...
> > Skladniki-ok.30 sztuk
> >
> > 1/2 kg maki
> > 400-500 ml mleka
> > 25 gr drozdzy
> > 1 1/2 lyzeczki soli
> > 200 gr rodzynek
> > 3-4 kwasne jablka
> > olej
> >
czy te paczki holenderskie sa znane w calej HOlandii i czy sprawia radosc mojej
holenderskiej tesciowej(ale mnie wzielo na dobre uczynki), czy je rozpozna? Bo
ona raczej z tych "dietetycznych" kucharek...
Kalina
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-03 19:13:35
Temat: Re: oliebollen
<n...@m...ch> schreef in bericht
news:3e6b.0000009b.3be3f791@newsgate.onet.pl...
> czy te paczki holenderskie sa znane w calej HOlandii i czy sprawia radosc
mojej
> holenderskiej tesciowej(ale mnie wzielo na dobre uczynki), czy je
rozpozna? Bo
> ona raczej z tych "dietetycznych" kucharek...
> Kalina
Gwarantuje Ci,ze na pewno je rozpozna.Cala Holandia zajada sie nimi w
Sylwestra.
A jak tesciowa dietetyczna,to najwyzej tylko popatrzy i rzuci jakis
komplement syno-
wej....
Powodzenia i daj znac,jak Ci smakowaly-Luiza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 10:52:22
Temat: Re: oliebollenLuiza Groeneveld napisał(a):
> Zycze smacznego wszystkim,ktorzy sprobuja zrobic ulubione sylwestrowe
> jedzonko Holendrow.
Dziekuje za przepis, bo wczesniej umialam poprosic, ale podziekowac nie
mialam jak. Ze oliebolleny (moze tak mozna spolszczac;-)) sa zmaczne
wiedzialam od dawna, ale dopiero teraz wiem jak je robic, jak zrobie
napisze co mi wyszlo.
Pozdrawiam
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |