Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipa
rtners.pl!newsrouter.chello.at!amsnews01.chello.com!amsnews02.chello.com.POSTED
!not-for-mail
From: "Luiza Groeneveld" <l...@n...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: oliebollen
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Message-ID: <zbPE7.88209$Sd6.7228635@amsnews02.chello.com>
Date: Sat, 03 Nov 2001 09:56:47 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.163.119.170
X-Complaints-To: a...@c...com
X-Trace: amsnews02.chello.com 1004781407 62.163.119.170 (Sat, 03 Nov 2001 10:56:47
MET)
NNTP-Posting-Date: Sat, 03 Nov 2001 10:56:47 MET
Organization: chello broadband
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78303
Ukryj nagłówki
Skladniki-ok.30 sztuk
1/2 kg maki
400-500 ml mleka
25 gr drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
200 gr rodzynek
3-4 kwasne jablka
olej
Przygotowanie:
-z maki,mleka,drozdzy i soli zrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia;
-w miedzyczasie umyc i wysuszyc rodzynki oraz pokroic jablka w tro-
che wieksza kostke;
-do wyrosnietego ciasta dodac rodzynki i jablka i dobrze wymieszac;
-w wysokim garnku lub frytkownicy rozgrzac olej;
-za pomoca dwoch lyzek formowac z ciasta kulke (przed zrobieniem
kazdej kulki umoczyc lyzki w goracej wodzie,dzieki czemu ciasto be-
dzie sie latwiej zsuwalo) i ostroznie zanurzyc w tluszczu;
-piec z obu stron na brazowy kolor;
-wyjmowac za pomoca widelca i klasc na papierze pochlaniajacym
tluszcz;
-podawac na cieplo lub zimno posypane obowiazkowo cukrem pudrem.
Swietnie przechowuja sie w zamrazarce,mozna je rozmrazac na dwa
sposoby:
-w kuchence mikrofalowej (te z kuchenki sa lepsze)
-dzien przed spozyciem wyjac z zamrazarki.
Zycze smacznego wszystkim,ktorzy sprobuja zrobic ulubione sylwestrowe
jedzonko Holendrow.
Pozdrawiam-Luiza.
|