Data: 2001-11-03 09:56:47
Temat: oliebollen
Od: "Luiza Groeneveld" <l...@n...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Skladniki-ok.30 sztuk
1/2 kg maki
400-500 ml mleka
25 gr drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
200 gr rodzynek
3-4 kwasne jablka
olej
Przygotowanie:
-z maki,mleka,drozdzy i soli zrobic ciasto i zostawic do wyrosniecia;
-w miedzyczasie umyc i wysuszyc rodzynki oraz pokroic jablka w tro-
che wieksza kostke;
-do wyrosnietego ciasta dodac rodzynki i jablka i dobrze wymieszac;
-w wysokim garnku lub frytkownicy rozgrzac olej;
-za pomoca dwoch lyzek formowac z ciasta kulke (przed zrobieniem
kazdej kulki umoczyc lyzki w goracej wodzie,dzieki czemu ciasto be-
dzie sie latwiej zsuwalo) i ostroznie zanurzyc w tluszczu;
-piec z obu stron na brazowy kolor;
-wyjmowac za pomoca widelca i klasc na papierze pochlaniajacym
tluszcz;
-podawac na cieplo lub zimno posypane obowiazkowo cukrem pudrem.
Swietnie przechowuja sie w zamrazarce,mozna je rozmrazac na dwa
sposoby:
-w kuchence mikrofalowej (te z kuchenki sa lepsze)
-dzien przed spozyciem wyjac z zamrazarki.
Zycze smacznego wszystkim,ktorzy sprobuja zrobic ulubione sylwestrowe
jedzonko Holendrow.
Pozdrawiam-Luiza.
|