« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-09-21 12:03:42
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:eettn7$akv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:1158735415.420268.209500@d34g2000cwd.googlegrou
ps.com...
>
>
>>Składniki nie moga stać dłużej niż 14
>>dni, bo zaczną przykro pachnieć.
>
> czy to znaczy, że muszę ją zużyc w ciągu 14 dni? czy można przelać ją do
> innego naczynia bez składników i używać dłużej?
Przelać.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-09-21 12:04:43
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:eetu7j$cnv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:eer5in$34t$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
>> news:eepeeb$90f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> A ja własnie jechałem do Ikei popatrzeć, dobrz ewiedziec, nie jadę.
>>
>
>
> dla ścisłości: znalazłam coś takiego w internecie, ale w sklepie nie było
>
> http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/Produc
tDisplay?topcategoryId=15570&catalogId=10103&storeId
=19&productId=13208&langId=-27&categoryId=15967&chos
enPartNumber=40026673
Nie ma korka, do d...
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-09-21 15:41:37
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eeturt$maj$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:eetu7j$cnv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
>> wiadomości news:eer5in$34t$1@news.onet.pl...
>>> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
>>> news:eepeeb$90f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Nie ma korka, do d...
no to do samego aromatyzowania może weź jakąś po winie. Ta z Ikei do
używania jest według mnie ok. We wszystkich knajpach, w których serwują
oliwę używane są właśnie tego typu butelki.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-09-21 20:31:28
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12h38hirmot63b2@corp.supernews.com...
>
> To pieczywo to chleb raczej, a nie bulka paryska, ale chleb rodzaju
> toskanskiego z gruba skorka i duzymi dziurami w srodku. Do maczania robi
> sie mieszanke z extra virgin oliwy (musi byc to oliwa dobra, "salatkowa",
> a nie z drugiego tloczenia, bo bedzie gorzkawa) i octu balsamicznego,
> ktory tez musi byc dobry, z Modeny. Czasami w oliwie trzyma sie ziola
> prowansalskie, lub rozmaryn, lub czosnek, aby nadac jej smaku. Proporcje
> sa 2 czesci oliwy na 1 czesc octu. Trzeba to w plaskim talerzyku szybko
> ubic widelcem jak bialko, wtedy jest najlepsze do maczania.
> MB
Hurrrrrra
Właśnie tego postu szukałam, już myślałam, że przepadało :)
Dzięki wielkie, tym razem sobie na pewno zanotuję, i jeszcze pytanko czy te
zioła w oliwie to żywe czy suszone mogą być i jak długo powinna stać w butli
z ziołami żeby nabrać aromatu?
pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-09-21 20:34:15
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Dnia 2006-09-21 22:31:28 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Dorota* skreślił te oto słowa:
>> To pieczywo to chleb raczej, a nie bulka paryska, ale chleb rodzaju
>> toskanskiego z gruba skorka i duzymi dziurami w srodku. Do maczania robi
>> sie mieszanke z extra virgin oliwy (musi byc to oliwa dobra, "salatkowa",
>> a nie z drugiego tloczenia, bo bedzie gorzkawa) i octu balsamicznego,
>> ktory tez musi byc dobry, z Modeny. Czasami w oliwie trzyma sie ziola
>> prowansalskie, lub rozmaryn, lub czosnek, aby nadac jej smaku. Proporcje
>> sa 2 czesci oliwy na 1 czesc octu. Trzeba to w plaskim talerzyku szybko
>> ubic widelcem jak bialko, wtedy jest najlepsze do maczania.
>> MB
>
> Hurrrrrra
> Właśnie tego postu szukałam, już myślałam, że przepadało :)
> Dzięki wielkie, tym razem sobie na pewno zanotuję, i jeszcze pytanko czy te
> zioła w oliwie to żywe czy suszone mogą być i jak długo powinna stać w butli
> z ziołami żeby nabrać aromatu?
Metoda na szybko - to rozmieszac nieco pesto w oliwie. Też wychodzi
przepyszny sos do maczania pieczywa lub polewania pizzy :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-09-22 11:51:33
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:eeubsb$a7b$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:eeturt$maj$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
>> news:eetu7j$cnv$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
>>> wiadomości news:eer5in$34t$1@news.onet.pl...
>>>> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:eepeeb$90f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Nie ma korka, do d...
>
> no to do samego aromatyzowania może weź jakąś po winie. Ta z Ikei do
> używania jest według mnie ok. We wszystkich knajpach, w których serwują
> oliwę używane są właśnie tego typu butelki.
Ale ja nie knajpa. całej butelkii na raz nie zużyję. A reszte przelewać po
posiłku i myc... za dużo roboty. Szukam i opreferucje coś, co moge podac na
stół, a reszte przechować - w tym samym naczyniu.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-09-22 12:35:30
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ef0if3$fsn$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:eeubsb$a7b$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> > wiadomości news:eeturt$maj$1@news.onet.pl...
> >> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> >> news:eetu7j$cnv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >>>
> >>> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> >>> wiadomości news:eer5in$34t$1@news.onet.pl...
> >>>> Użytkownik "księżniczka Telimena" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
> >>>> news:eepeeb$90f$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> >> Nie ma korka, do d...
> >
> > no to do samego aromatyzowania może weź jakąś po winie. Ta z Ikei do
> > używania jest według mnie ok. We wszystkich knajpach, w których serwują
> > oliwę używane są właśnie tego typu butelki.
>
> Ale ja nie knajpa. całej butelkii na raz nie zużyję. A reszte przelewać po
> posiłku i myc... za dużo roboty. Szukam i opreferucje coś, co moge podac
na
> stół, a reszte przechować - w tym samym naczyniu.
>
jak znajdziesz odpowiednie naczynie to daj znać co to takiego.
Pozdrawiam
Teli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-09-22 16:21:27
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Dorota wrote:
> Hurrrrrra
> Właśnie tego postu szukałam, już myślałam, że przepadało :)
> Dzięki wielkie, tym razem sobie na pewno zanotuję, i jeszcze pytanko czy te
> zioła w oliwie to żywe czy suszone mogą być i jak długo powinna stać w butli
> z ziołami żeby nabrać aromatu?
>
> pozdrawiam
> Dorota
>
>
Raczej suszone, i moga stac dlugo. Oliwa ze swiezymi nadaje sie na
jakies 2 tygodnie max.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-09-22 16:22:43
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?Lia wrote:
> Metoda na szybko - to rozmieszac nieco pesto w oliwie. Też wychodzi
> przepyszny sos do maczania pieczywa lub polewania pizzy :)
>
Zgadza sie, jest to bardzo smaczne. Rowniez mozna posmarowac kromke
chleba pesto, jak maslem, na to kawalek sera, pomidor, i jest pyszna
kanapka.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-09-28 23:46:20
Temat: Re: oliwa aromatyzowana- jak?
> Raczej suszone, i moga stac dlugo. Oliwa ze swiezymi nadaje sie na
> jakies 2 tygodnie max.
mozna swieze, ale musza sie przemacerowac w tej oliwie w temperaturze nie
wyzszej niz 36-40 st C, zeby przeszedl aromat z czesci zielonych(lub np.
zabkow czosnku) do oliwy
taki proces bedzie jednak trwal kilka/nascie dni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |