Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Adam Dziendziel <w...@g...o2.gwiazdka.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: omega-3 kontra omega-6; jaki tran polecacie?
Date: Thu, 16 Jun 2005 11:52:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <d8riel$eag$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d8pn6r$j34$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: yp226.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1118915861 14672 80.55.249.226 (16 Jun 2005 09:57:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Jun 2005 09:57:41 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <d8pn6r$j34$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:181400
Ukryj nagłówki
zpos wrote:
> hi!
> chce dojsc do ladu z proporcjami ww kwasow, jakie srodki polecacie? a moze da
> sie to jakos unormowac bez farmacji? nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na
> wzgledach ekonomicznych...
Przede wszystkim ogranicz tłuszcze Omega-6 i transizomery, czyli
wyeliminuj margarynę, oleje roślinne zastąp oliwą z oliwek, ewentualnie
rzepakowym, ale używaj ich tylko do sałatek, ogranicz wszelkie
smażenie, duszenie w oleju. Majonezy precz. Nie wierz ludziom próbującym
Ci sprzedaż olej lniany - kwasy wielonienasycone szybko się utleniają i
taki olej musiałby być naprawdę świeży, przechowywany w chłodni i w
ciemnym opakowaniu, aby zachował swoje walory, a nawet i to jest
wątpliwe. Jeśli chcesz łykać tran to kupuj najzwyklejszy, jak najmniej
przetworzony - obróbka jest wrogiem WNKT - ale raczej w kapsułkach niż
płynny (powód j.w.). Możesz spożywać siemię lniane, na surowo, zmielone
lub nie (dlaczego ludzie je mielą? potrafi ktoś mi powiedzieć? błonnik
błonnikiem, ale tłuszcze chyba się uwolnią z ziarna?), ale na pewno nie
prażone (utleniasz swoje Omega-3 i produkujesz toksyny). Do tego włącz
do diety tłuste ryby (makrela, łosoś, halibut, tuńczyk).
Dr Budwig (słynna niemiecka biochemik) radzi łączyć ALA (WNKT z nasion
lnu) z twarożkiem, ze względu na zawarte w nim białka, ułatwiające
przyswajanie Omega-3. Proponuje ona miksowanie twarożka ze świeżym
olejem lnianym lub nasionami lnu, twarożkiem i odrobiną jogurtu lub
maślanki, miksowany przez 6 minut olej lniany ma ponoć stać się bardziej
rozpuszczalny w wodzie, co jeszcze bardziej ułatwi jego wchłanianie.
Pozdrawiam.
--
Adam Dziendziel
(odpowiadając na priva usun gwiazdki z adresu)
http://squadd.sourceforge.net/
|