Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia owoce w occie - co z tym?

Grupy

Szukaj w grupach

 

owoce w occie - co z tym?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 45


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-02-07 14:08:37

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta napisał(a):

> Jerzy Nowak napsal(a):
>> Chcesz Ludku powiedzieć, że w waszej kuchni pikle i marynaty nie
>> wystepują?
>
> Ogorki, papryki, grzyby tak, ale o owocach w occie w Czechach nie
> slyszalem.

Własnie przy okazji chciałbym Cię zapytać, czy w Czechach nie jada się
korzenia selera - surowego w surówkach, gotowanego w sałatkach? Cos
słyszałem, ale chciałem to zweryfikować.

We Włoszech _oczywiście_ nie mogłem dostać korzenia, bo jak kiedyś
stwierdził R.Makłowicz - tam się go podaje tylko krowom. BTW: nie wiedzą, co
tracą, ja uważam korzeń selera za jedno z najlepszych warzyw.

Pomijam oczywiscie to, co mówią stare babki, że to seler służy mężczyznom
;-).

Juf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-02-07 14:24:49

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. napisał(a):

[...]
:))
>
> a jak sie okazuje to w occie to mozna tez zamarynowac winogrona i
> wisnie
[...]

Nie wiem, czy wszedzie, ale na Pomorzu także robi się gruszki w occie -
chyba przez analogię do dyni. Jako dziecko - nigdy nie lubiłem, a nie jadłem
od wieków, teraz chętnie bym skosztował.

j.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-02-07 14:39:50

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek W. wrote:

> Porzeczki i czereśnie też. Tylko lepiej używać do tego octu winego.
> To może przepisik jaki..przyznam szczerze iz jestem bardzo zainteresowany
> :))

Proszę:

Czeresnie marynowane

1 kg jasnych czeresni

MARYNATA

1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 lyzki miodu
2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy
3 gozdziki
kawalek (2 cm) cynamonu
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 lyzeczki soli
***

Ogonki owocow przyciac do polowy, czeresnie umyc,
starannie osaczyc i ulozyc w sloikach.

Przygotowac marynate:
w mozdzierzu zgniesc ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zagotowac szklanke wody z dodatkiem octu,miodu, cukru,
skorki pomaranczowej,gozdzikow,cynamonu,pieprzu,
ziela angielskiego oraz soli.
Czeresnie zalac marynata, sloiki szczelnie zamknac,
pasteryzowac 20 min w temperaturze 90 stopni.

Czeresnie marynowane sa znakomitym dodatkiem do pasztetow
i pieczeni cielecej na zimno.

Zrodlo:Domowe nalewki i przetwory, Lubie gotowac nr 9/2002

Ja pasteryzuję tylko 5 min i tej otartej skórki nigdy nie mam.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-02-07 14:45:02

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Juf wrote:

> Nie wiem, czy wszedzie, ale na Pomorzu także robi się gruszki w occie -
> chyba przez analogię do dyni. Jako dziecko - nigdy nie lubiłem, a nie jadłem
> od wieków, teraz chętnie bym skosztował.
>
W mazowieckim i gruszki, i śliwki i własciwie wszystko :) A jak już
przy dyniowatych jesteśmy, to bardzo dobrze wychodzi cukinia marynowana
z kawałkami pomarańczy.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-02-07 15:17:35

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:45c9e5ef$1@news.home.net.pl...
Juf wrote:

> Nie wiem, czy wszedzie, ale na Pomorzu także robi się gruszki w occie -
> chyba przez analogię do dyni. Jako dziecko - nigdy nie lubiłem, a nie
jadłem
> od wieków, teraz chętnie bym skosztował.
>
W mazowieckim i gruszki, i śliwki i własciwie wszystko :) A jak już
przy dyniowatych jesteśmy, to bardzo dobrze wychodzi cukinia marynowana
z kawałkami pomarańczy.


Heh..a przepisu podać to juz nie mozna było?? ;)))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-02-07 16:02:59

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Juf" <j...@g...pl> wrote in message
news:eqcmj3$2ob$1@inews.gazeta.pl...
> Ludek Vasta napisał(a):
>
>> Jerzy Nowak napsal(a):
>>> Chcesz Ludku powiedzieć, że w waszej kuchni pikle i marynaty nie
>>> wystepują?
>>
>> Ogorki, papryki, grzyby tak, ale o owocach w occie w Czechach nie
>> slyszalem.
>
> Własnie przy okazji chciałbym Cię zapytać, czy w Czechach nie jada się
> korzenia selera - surowego w surówkach, gotowanego w sałatkach? Cos
> słyszałem, ale chciałem to zweryfikować.
>
> We Włoszech _oczywiście_ nie mogłem dostać korzenia, bo jak kiedyś
> stwierdził R.Makłowicz - tam się go podaje tylko krowom. BTW: nie wiedzą,
> co
> tracą, ja uważam korzeń selera za jedno z najlepszych warzyw.
>
> Pomijam oczywiscie to, co mówią stare babki, że to seler służy mężczyznom
> ;-).

Kobietom też - moczopędny i odchudzający. Pije się kompot z korzenia...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-02-07 18:25:07

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Nika" <n...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:eqcmj3$2ob$1@inews.gazeta.pl...
> Ludek Vasta napisał(a):
>> Jerzy Nowak napsal(a):
>>> Chcesz Ludku powiedzieć, że w waszej kuchni pikle i marynaty nie
>>> wystepują?
>> Ogorki, papryki, grzyby tak, ale o owocach w occie w Czechach nie
>> slyszalem.
> Własnie przy okazji chciałbym Cię zapytać, czy w Czechach nie jada się
> korzenia selera - surowego w surówkach, gotowanego w sałatkach? Cos
> słyszałem, ale chciałem to zweryfikować.
> We Włoszech _oczywiście_ nie mogłem dostać korzenia, bo jak kiedyś
> stwierdził R.Makłowicz - tam się go podaje tylko krowom. BTW: nie
> wiedzą, co tracą, ja uważam korzeń selera za jedno z najlepszych warzyw.
> Pomijam oczywiscie to, co mówią stare babki, że to seler służy mężczyznom
> ;-).
> Juf

W Ameryce z tego co słyszałam to też seler znany jest wyłącznie naciowy,
korzeniowego trzeba szukać w sklepikach etnicznych albo innych niszowych.

A moja osobista koleżanka kiedyś miała długą dyskusję z ukochanym Belgiem,
któremu to chciała przyrządzić polską zupę, w związku z czym zażądała od
niego włoszczyzny. Problemem okazała się pietruszka, w pewnym momencie już
zwątpiła, czy mówią aby o tym samym warzywie. Na szczęście pod ręką był
ogródek, facet przyniósł z niego inkryminowane warzywo i powiedział
zdziwiony "Przecież tylko natka jest jadalna!". A nie był (podobno) laikiem
kuchennym.

--
Nika
Pisz tutaj
http://www.cerbermail.com/?MASYSQ8hEw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-02-07 20:21:25

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:eqc7oa$60t$1@news.onet.pl...
>
> Dlatego właśnie napisałam, że Rolnik jest dobry...
> BTW dynia z Rolnika jest lepsza, niż to co pamiętam z dzieciństwa. Sama dyni
> nigdy nie robiłam.

Ja też Rolnika cenię (polecę szczególnie borówkę czy żurawinę).

Ale...
W Pyrlandii to znane są zarówno gruszki, dynia czy śliwki w occie - pamiętam z
lat szczenięcych.
Kupiłem potem kiedyś dynię Rolnika, niestety dla mnie była okropna - dałem sobie
spokój chyba na 2 lata.
Parę tygodni temu w PiP dojrzałem całą kolekcję: gruszki, dynia, śliwki w occie
firmy Kowalewski.
Kupiłem gruszki.
Były doskonałe, następnym razem kupiłem więc dynię i odnalazłem smak mojej dyni
sprzed lat.
Żeby nie było zbyt pięknie to jednak ich śliwki to już nie to co pamietam.

Tak w ogóle jest chyba problem ze wszystkim co teraz kupne a ma być w occie czy
konserwowe.
Nie ma tam prawie octu a jest koszmarna, mdła słodycz, beee !
Ale ja to mizerię z octem (i jogurtem bałkańskim Maluty) robię...

TomekD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-02-07 20:43:41

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:eqc068$di4$1@news.onet.pl...
> w pewnym polskim sklepie zauwazylem ciekawa rzecz - sloiki z napisami "gruszki
> w occie", "sliwki w occie". Jak to sie je? Do czego to sluzy?

Już chyba wiesz :-)
Dodam tylko że u mnie w domu (poznańskie) śliwki w occie dodawało się też do
gotowanej modrej kapusty oraz podawało (na surowo) do gotowanego kurczaka z
ryżem.
Niestety te śliwki niewiele mają współnego z tymi jakie teraz w sklepie - były
pomarszczone, wielokrotnie zalewane ta samą przegotowywaną zlewą i mogły leżeć
latami.
Tego przenysłowo nikt raczej nie będzie robił...

TomkeD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2007-02-07 21:07:57

Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "TomekD" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eqdcc5$5bk$1@news.onet.pl...
> Ale ja to mizerię z octem (i jogurtem bałkańskim Maluty) robię...

Jogurt bałkański jest super.
Szczególnie dobry jak się z niego zrobi sos go kebaba według przepisu z
etykiety.
Dzisiaj robiłam sobie tzatziki... Do tego, to nie ma lepszego jogurtu. To
jest chyba jedyny gęsty jogurt na naszym rynku.
Albo z łyżką dobrego miody i orzechami... mniam...
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Barwnik spożywczy-pomocy
Sos śmietanowo-pomidorowy
Tortilla Kamis - ktoś widział?
NAPRAWILI TELEFONY I NEO...
KONCERT

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »