« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-11 09:48:01
Temat: [p] bobowe danie (smarowidło)wlasnie dzis sie objadalam. pycha!
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2932
bobowe danie (smarowidło)
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dodatki do pieczywa
Skala trudności: *
Składniki:
Bób (może być mrożony)
czosnek
olej
sok z cytryny
sól
Przepis:
Bób ugotować, obrać, dodać: czosnek, olej, sok z cytryny. lekko posolić.
zmielić w maszynce lub zmiksowac. podawać z cienkimi kromkami chlebka lub z
pieczywem chrupkim, każdy sam sobie smaruje.
Źródło: pl.rec.kuchnia, przepis podała k...@o...pl
a moze znacie jakies inne ciekawe przepisy z bobem w roli glownej?
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-12 15:51:09
Temat: Re: [p] Papryka z bobem - w kolorach reagge
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3F0E87D1.F120829F@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> bobowe danie (smarowidło)
Właśnie zrobiłam - będzie na wieczór :)
> a moze znacie jakies inne ciekawe przepisy z bobem w roli glownej?
Właśnie stworzyłam i zjadłam :)
PAPRYKA z BOBEM W KOLORACH REAGGE
- 6 papryk ogrodowych (te seledynowo żółte)
- 1/4 kg bobu
- jedna szklanka kaszy kukurydzianej
- jedna duża marche- jedna duża cebula (a może lepiej por?)
- 1 duuuży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały, sos sojowy
- oliwa z oliwek
Kaszę ugotować bez odcedzania.
Bób obgotowałam przez ok 5 min. na parze - jak tylko skórki zaczną pękać -
zdejmować (nie można przegotować - skórki mają nie zmienić koloru, a środek
ma być twardawy). Wystudzony obłuskać.
Paprykę przekrajać na pół wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne i ogonki - połówki
posolić.
Marchew pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oliwie, wrzucić do
ugotowanej kaszy. Posiekać natkę i też do kaszy.
Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, wcisnąć czosnek. Jeśli jest za gęsta
to warto kapnąć wody.
Tym kukurydzianym "rizotto" wypełniać dna papryki (tak ok 1/3 wysokości), na
tym układać sporo bobu, lekko przykryć kaszą, tak aby bób trochę wyglądał,
ale był chroniony przed przypieczeniem w piekarniku..
Zapiekać pod przykryciem na 220st.
Papryki wychodzą w intensywnych kolorach od, żółci papryki i kaszy
kukurydzianej, przez wściekle zielony bób i pietruszkę, do marchewkowej
czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
Autor - Sowa
----------------------------------------------------
--------------
Smacznego
Zjedliśmy to z zieloną sałatą i obsmażanym kalafiorem z ketchupem.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 11:59:22
Temat: Re: [p] Papryka z bobem - w kolorach reagge
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bepapa$502$1@news.onet.pl...
> PAPRYKA z BOBEM W KOLORACH REAGGE
[ciach]
> Papryki wychodzą w intensywnych kolorach od, żółci papryki i kaszy
> kukurydzianej, przez wściekle zielony bób i pietruszkę, do marchewkowej
> czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
>
> Autor - Sowa
O Matko! To już zakrawa na arcydzieło! Czy mi się wydaje, czy trochę
czasochłonne (pytam, bo chętnie bym zrobiła, ale nie mam chwilowo czasu na
uwiązywanie się w kuchni na czas dłuższy)? Pozdrawiam, nie mogąc wyjść z
podziwu. A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-13 15:17:28
Temat: Re: [p] Papryka z bobem - w kolorach reagge
Użytkownik "Agata N." <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:beri8v$l5l$4@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bepapa$502$1@news.onet.pl...
>
> > PAPRYKA z BOBEM W KOLORACH REAGGE
> [ciach]
> > Papryki wychodzą w intensywnych kolorach od, żółci papryki i kaszy
> > kukurydzianej, przez wściekle zielony bób i pietruszkę, do marchewkowej
> > czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
> >
> > Autor - Sowa
>
> O Matko! To już zakrawa na arcydzieło! Czy mi się wydaje, czy trochę
> czasochłonne (pytam, bo chętnie bym zrobiła, ale nie mam chwilowo czasu na
> uwiązywanie się w kuchni na czas dłuższy)? Pozdrawiam, nie mogąc wyjść z
> podziwu.
Bardzo mi miło. :-)
Nie wydało mi się to danie czasochłonne - wszystko można sobie przygotować
podczas gotowania się kaszy (czyli obparować/obgotować - ok 5 min bób,
obsmażyć marchew z cebulą, posiekać natkę, obłuskać bób i oczyścić papryki)
Potem tylko wymieszać składniki, nadziać i do piekarnika siup.
Myślę że zrobienie klasycznego kotleta z ziemniakami i jakąś surówką wyjdzie
tyle samo.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |