Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [p] Papryka z bobem - w kolorach reagge
Date: Sat, 12 Jul 2003 17:51:09 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 54
Sender: p...@p...onet.pl@62.181.161.66
Message-ID: <bepapa$502$1@news.onet.pl>
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.181.161.66
X-Trace: news.onet.pl 1058025066 5122 62.181.161.66 (12 Jul 2003 15:51:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jul 2003 15:51:06 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164183
Ukryj nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3F0E87D1.F120829F@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> bobowe danie (smarowidło)
Właśnie zrobiłam - będzie na wieczór :)
> a moze znacie jakies inne ciekawe przepisy z bobem w roli glownej?
Właśnie stworzyłam i zjadłam :)
PAPRYKA z BOBEM W KOLORACH REAGGE
- 6 papryk ogrodowych (te seledynowo żółte)
- 1/4 kg bobu
- jedna szklanka kaszy kukurydzianej
- jedna duża marche- jedna duża cebula (a może lepiej por?)
- 1 duuuży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały, sos sojowy
- oliwa z oliwek
Kaszę ugotować bez odcedzania.
Bób obgotowałam przez ok 5 min. na parze - jak tylko skórki zaczną pękać -
zdejmować (nie można przegotować - skórki mają nie zmienić koloru, a środek
ma być twardawy). Wystudzony obłuskać.
Paprykę przekrajać na pół wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne i ogonki - połówki
posolić.
Marchew pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oliwie, wrzucić do
ugotowanej kaszy. Posiekać natkę i też do kaszy.
Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, wcisnąć czosnek. Jeśli jest za gęsta
to warto kapnąć wody.
Tym kukurydzianym "rizotto" wypełniać dna papryki (tak ok 1/3 wysokości), na
tym układać sporo bobu, lekko przykryć kaszą, tak aby bób trochę wyglądał,
ale był chroniony przed przypieczeniem w piekarniku..
Zapiekać pod przykryciem na 220st.
Papryki wychodzą w intensywnych kolorach od, żółci papryki i kaszy
kukurydzianej, przez wściekle zielony bób i pietruszkę, do marchewkowej
czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
Autor - Sowa
----------------------------------------------------
--------------
Smacznego
Zjedliśmy to z zieloną sałatą i obsmażanym kalafiorem z ketchupem.
Sowa
|