Data: 2003-07-12 15:51:09
Temat: Re: [p] Papryka z bobem - w kolorach reagge
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3F0E87D1.F120829F@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> bobowe danie (smarowidło)
Właśnie zrobiłam - będzie na wieczór :)
> a moze znacie jakies inne ciekawe przepisy z bobem w roli glownej?
Właśnie stworzyłam i zjadłam :)
PAPRYKA z BOBEM W KOLORACH REAGGE
- 6 papryk ogrodowych (te seledynowo żółte)
- 1/4 kg bobu
- jedna szklanka kaszy kukurydzianej
- jedna duża marche- jedna duża cebula (a może lepiej por?)
- 1 duuuży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz biały, sos sojowy
- oliwa z oliwek
Kaszę ugotować bez odcedzania.
Bób obgotowałam przez ok 5 min. na parze - jak tylko skórki zaczną pękać -
zdejmować (nie można przegotować - skórki mają nie zmienić koloru, a środek
ma być twardawy). Wystudzony obłuskać.
Paprykę przekrajać na pół wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne i ogonki - połówki
posolić.
Marchew pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oliwie, wrzucić do
ugotowanej kaszy. Posiekać natkę i też do kaszy.
Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem, wcisnąć czosnek. Jeśli jest za gęsta
to warto kapnąć wody.
Tym kukurydzianym "rizotto" wypełniać dna papryki (tak ok 1/3 wysokości), na
tym układać sporo bobu, lekko przykryć kaszą, tak aby bób trochę wyglądał,
ale był chroniony przed przypieczeniem w piekarniku..
Zapiekać pod przykryciem na 220st.
Papryki wychodzą w intensywnych kolorach od, żółci papryki i kaszy
kukurydzianej, przez wściekle zielony bób i pietruszkę, do marchewkowej
czerwieni - wyjątkowo urodziwe danie.
Autor - Sowa
----------------------------------------------------
--------------
Smacznego
Zjedliśmy to z zieloną sałatą i obsmażanym kalafiorem z ketchupem.
Sowa
|