« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-25 10:46:47
Temat: paellaWitam,
Zachcialo mi sie zrobic paelle...
Na (www.kuchnia.3miasto.pl/20_818.htm) znalazlam przepisa Wladyslawa Losa na
paelle (jest tez drugi w innej wersji 16_5232 ale innego autora). Na ile
osob sa te przepisy? (250 g ryzu / 400 g ryzu).
Pytanie/prosba (do Wladyslawa?): Na co nalezy zwrocic szczegolna uwage, zeby
nie zepsuc potrawy (chcialabym zrobic dla gosci bez proby generalnej).
Dziekuje,
:-) Monika
P.S. A moze ktos widzial gdzies jeszcze inny przepis (chcialabym zrobic
wersje bez owocow morza)? Wiem, ze przepisy Wladyslawa sa niedoscignione....
ale nie wezme od pyska owocow morza niestety.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-26 09:22:21
Temat: Re: paella
"Monika Bacińska" <m...@p...pl> wrote in message
news:8t6dts$h38$1@news.tpi.pl...
> Witam,
> Zachcialo mi sie zrobic paelle...
> P.S. A moze ktos widzial gdzies jeszcze inny przepis (chcialabym zrobic
> wersje bez owocow morza)? Wiem, ze przepisy Wladyslawa sa
niedoscignione....
> ale nie wezme od pyska owocow morza niestety.
Jadlam cos na imprezie u znajomych na cieplo, cos co gospodarze nazywali
paela..bylo tego duzo i smaczne.
Oczywiscie natychmiast wzielam przepis:))( mysle ze to mily obowiazek
kazdego grupowicza)
Sama jeszcze nie robilam wiec nie pytajcie o szczegoly a szlo to tak:
Obrac kurczaka z miesa i pokroic w kostke. Wrzucic na patelnie na
rozgrzany olej( 1/3 szkl)i obrumienic. Pod koniec dodac kostke rosolowa
rozpuszczona w 1/2 l wody (ja przekornie dodalabym vegety:))i pogotowac
kilka minut z miesem na patelni. Przelozyc do naczynia zaroodpornego, dodac
1 szkl. ryzu, 1 przecier pomidorowy (maly), dodac przyprawy w/g uznania (m.
in. chilli) i wstawic pod przykryciem do piekarnika na ok. 30 min. W
miedzyczasie umyc i pokroic pieczarki (1/2 kg) dodac do gara i ponownie
wstawic do piekarnika na ok.30 min.
Pod koniec dodac fasolke szparagowa z puszki (po odcedzeniu) przemieszac
i wstawic jeszcze na 10-15 min. do piekarnika.
Czy to jest paela?
Pozdrawiam Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 09:45:29
Temat: Re: paellaUżytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:8t8t1s$s7u$1@news.tpi.pl...
>
> "Monika Bacińska" <m...@p...pl> wrote in message
> > Zachcialo mi sie zrobic paelle...
>
> > P.S. A moze ktos widzial gdzies jeszcze inny przepis (chcialabym zrobic
>
> Jadlam cos na imprezie u znajomych na cieplo, cos co gospodarze nazywali
> paela..bylo tego duzo i smaczne.
Paella w ogole nie przebywa w piekarniku, tylko na patelni. Generalnie jest
to potrawa na bazie ryzu, do ktorego wrzuca sie to co jest pod reka (czyli
rozna mieska, owoce morza (bueee..), wlasnie fasolki, pomidorki etc.).
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 12:09:56
Temat: Re: paella> Paella w ogole nie przebywa w piekarniku, tylko na patelni. Generalnie
jest
> to potrawa na bazie ryzu, do ktorego wrzuca sie to co jest pod reka (czyli
> rozna mieska, owoce morza (bueee..), wlasnie fasolki, pomidorki etc.).
Fasolki raczej nie
Poza tym należy doprawić szafranem lub innymi przyprawami ( niestety nie
wiem jakimi ) jeśli robimy paellę negra.
W Hiszpanii jadłem również paellę z nazwy, z tym, że zamiast ryżu podstawą
był króciutki makaron ( robiony tak jak ryż do paelli )
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 16:43:30
Temat: Re: paellaMonika Bacińska <m...@p...pl> wrote:
> Witam,
> Zachcialo mi sie zrobic paelle...
>
> Na (www.kuchnia.3miasto.pl/20_818.htm) znalazlam przepisa Wladyslawa Losa na
> paelle (jest tez drugi w innej wersji 16_5232 ale innego autora). Na ile
> osob sa te przepisy? (250 g ryzu / 400 g ryzu).
40 dkg. ryzu -- na 6 osob lub dwu Hiszpanow.
>
> Pytanie/prosba (do Wladyslawa?): Na co nalezy zwrocic szczegolna uwage, zeby
> nie zepsuc potrawy (chcialabym zrobic dla gosci bez proby generalnej).
Jedna z podstawowych zasad gotowania -- nie dawac nigdy gosciom tego,
czego sie wczesniej z sukcesem nie wyprobowalo.
>
> Dziekuje,
>
> :-) Monika
> P.S. A moze ktos widzial gdzies jeszcze inny przepis (chcialabym zrobic
> wersje bez owocow morza)? Wiem, ze przepisy Wladyslawa sa niedoscignione....
> ale nie wezme od pyska owocow morza niestety.
Paella ma wiele odmian, takze takie bez owocow morza. Daj krolika
ewentualnie kurczaka, ostra kielbase, wedzona szynke.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-27 10:36:36
Temat: Re: paellaUzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1ej2l1b.sxl0e51ifk09eN%wlos@tele.com.pl...
> Monika Bacińska <m...@p...pl> wrote:
> > Zachcialo mi sie zrobic paelle...
> 40 dkg. ryzu -- na 6 osob lub dwu Hiszpanow.
Dziekuje za informacje .
W przypadku moich domownikow oraz gosci musze przyjac proporcje CO NAJMNIEJ
na Hiszpanow :-)
> Jedna z podstawowych zasad gotowania -- nie dawac nigdy gosciom tego,
> czego sie wczesniej z sukcesem nie wyprobowalo.
Zdaje sobie sprawe (choc bywaja przeciez potrawy, ktorych nie da sie
zepsuc), mam kilka popisowych, calkowicie sprawdzonych dan, ale chcialabym
rozszerzyc horyzonty kulinarne.
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-30 14:35:42
Temat: Re: paellaUżytkownik "Monika Bacińska" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:8t6dts$h38$1@news.tpi.pl...
> Zachcialo mi sie zrobic paelle...
Zrobilam wiec paelle z kurczakiem, kawalkami wolowiny oraz ostra kielbaska.
Goscie zajrzeli na patelnie i krzykneli "O! Paella!!!!", wiec chyba niezle
wyszlo. Kombinacja kilku prepisow (zwlaszcza tych z kuchnia.3miasto na
Paella a la Valenzia i a la valenziana). Smakowala wszystkim, choc trudno
jest dopilnowac zeby ryz doszedl, a reszta sie nie rozciapciala.
A poniewaz byla jeszcze przystawka (bruschetta) i deser, to zostalo nam
jeszcze na dzis....
Wszystkim dziekuje serdecznie na pomoc.
:-) Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |