« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2005-10-07 10:23:42
Temat: Re: parowki...
Użytkownik "Kondziorek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:di5gsq$7ph$1@polsl.gliwice.pl...
>
> Użytkownik "Marek W."
> <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
> wiadomości news:di5cm2$lfs$1@news.lublin.pl...
> >
> > Akurat biała to sam sobie możesz zrobic...zadna filozofia i ze 2 godziny
> > roboty w sumie...
> >
> > a potem mozna sobiue zapiekać do woli...
> > polecam zapiec na kapuscie kiszonej :))
> > jak sie dobrej kapuchy uzyjew to eksta jarzynka wychodzi..
> >
> > mozna tez zapiekać na plastrach ziemniaków
> >
> > Marek
> >
>
> Nie robilem nigdy .
> Coz .. lenistwo hiehiehie ..
> ale moze kiedys sprobuje :)
to przeciez mieso mielone napchniete w kiszke (tak w uproszczeniu) :)))))
a pole do popisu ogromne bo do małej ilosci nie trzeba przerabiac całej
świni od razu...
> a zapiekana na kapuscie kiszonej tez smakowicie brzmi ..
to co wycieka z kiełbasy wsiaka w kapuste poprostu...:))
> ja osobiscie w kapuscie .. woel zeberka ... 3/4 "zwyklych" i 1/4 wedzonych
> Mniam
>
Wypróbuje przy okazji :)))
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2005-10-07 12:36:32
Temat: Re: parowki...Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1hgzlji0jvim2.dlg@iska.from.poznan...
> Mi naprawdę nie przeszkadza, że komuś smakuje kiełbasa ślaska za 4,99/kg z
> Tesco. Smacznego :)
> --
To jest właśnie polskie podejście do tematu, niestey :) Jak mnie nie stać na coś
lepszego to wyyyyję że to jest snobizm :)
CAT
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2005-10-07 12:40:49
Temat: Re: parowki...Dnia 2005-10-07 14:36:32 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Catalyst* skreślił te oto słowa:
> To jest właśnie polskie podejście do tematu, niestey :) Jak mnie nie stać na coś
> lepszego to wyyyyję że to jest snobizm :)
Żeby to wycie z sensem chociaż było, bo nie wyobrażam sobie, żeby np
podając komuś kanapki z drogą szynką obok talerza układać rachunek do
pochwalenia się jakim to dobrem się częstuje ;)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2005-10-07 12:44:06
Temat: Re: parowki...Użytkownik "Michał Gwiazdowski" <m...@w...TO.pl> napisał w
wiadomości news:di3kdp$1rc$1@inews.gazeta.pl...
> BTW: straszne czasy nadeszly, nie dosc ze na rynku jest kupa kiepskiej
> zywnosci, to jeszcze nawet za duze pieniadze ciezko kupic cos przyzwoitego.
> Po prostu nikt nie chce produkowac, zreszta wysoka cena nie jest gwarancja
> dobrej jakosci ZTCW (chociaz niska cena jest gwarancja podlego produktu z
> drugiej strony).
Ja polecam wszystkim z północy polski wyroby pana Mirosława Gzelli - zacząłem
kupować jego wyroby i już nie przestałem - parówki o nazwie BArlinki to jest
cudo normalnie :)
Mich
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2005-10-07 16:11:29
Temat: Re: parowki...Użytkownik Kondziorek napisał:
> a kaszanka i bulczanka byly zrobione w .............................
> sloikach litrowych ,.. ze wzgledu na brak jelit .
> i tak jak sie otworzylo taki sloiczek to wystarczal ....... na jeden dzien
Będę się czepiać.
Weź i zrób coś z tymi kropkami (czyli zredukuj do niezbędnej ilości), bo
męczy w czytaniu i brzmi, jakbyś się okropnie zacinał.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2005-10-07 16:16:18
Temat: Re: parowki...Użytkownik Barbara napisał:
> LIA - wiesz co znaczy snobizm ???????????????
> gratuluje zatem ...
>
> Rozumiem, ze czlowiek chce sprobowac co to takiego za tak wygorowana cene..
> ale zeby twierdzic, ze to jest cud-miod i za ten cud-miod ta cena jest
> wlasciwa.. to juz naprawde - przesada..
Stosowanie standardowtch zasad pisowni to zapewne też snobizm?
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2005-10-07 20:30:11
Temat: Re: parowki...> > ja osobiscie w kapuscie .. woel zeberka ... 3/4 "zwyklych" i 1/4
wedzonych
> > Mniam
> >
>
> Wypróbuje przy okazji :)))
>
Musisz zeberka najpierw same "podusic" we wlasnym sosie .. wczesniej je
jednak podsmazyc na dosc goracym tluszczu (ODROBINIE tluszczu bo ziobra same
puszcza sporo "soczkow")
Dusic ok. 0,5-1h pod przykryciem (na wyczucie) .. potem przyprawic .. dodac
odcisnietej kapuchy (jesli kiszona) , lub swierzej pocietej na paseczki
(szatkowanej)
Przyprawy ? ziola (tymianek , estragon , kminek , inne wg wlasnych smakow i
upodoban) , pieprz (bialy lub czarny) , mozna dodac troszke przecieru
pomidorowego , ziele angielskie , listek laurowy .. czosnek .. mozna
dorzucic odrobine poszatkowanej cebuli ale to niekoniecznie .. i troszku
grzybkow
dusic razem do miekkosci 90,5 - 1 h) ..
najlepsze na drugi dzien .. odgrzewane kiedy sie "przegryzie"
Pozdrawiam zyczac smacznego
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2005-10-08 00:36:59
Temat: Re: parowki...
On 6.10.2005 18:46, in article di3kdp$1rc$...@i...gazeta.pl, "Michał
Gwiazdowski" <m...@w...TO.pl> wrote:
> witam,
> gdzie kupic porzadne parowki? Z tych obecnych w sklepach jadalne sa IMHO
> tylko Berlinki z Morlin i produkty "Zlotego Indyka". Niestety - to, ze sa w
> miare jadalne nie znaczy ze sa dobre, albo ze nie ma w nich miesa
> odzdzielanego mechanicznie, szpiku odsysanego mechanicznie, "wsadu
> tluszczowego", "pulpy miesnej" i wiadra fosforanow.
Przykro mi to pisac ... Ale takie parowki nie istnieja ... Na polskim rynku
przynajmniej
> Lubie parowki i nie chce z nich rezygnowac, czy znacie jakies naprawde dobre
> parowki? Najlepiej takie do nabycia w Krakowie ;-)
Poeksperymentuj z malymi producentami ... Takimi co maja tylko budy na
placach ... Stary kleparz tomex imbram
>
> BTW: straszne czasy nadeszly, nie dosc ze na rynku jest kupa kiepskiej
> zywnosci, to jeszcze nawet za duze pieniadze ciezko kupic cos przyzwoitego.
Tendencja swiatowa ... Klienta zdobywa sie wizerunkiem a nie jakoscia jak
dawniej - patrz levisy dzis a levisy z lat 80'
> Po prostu nikt nie chce produkowac, zreszta wysoka cena nie jest gwarancja
> dobrej jakosci ZTCW (chociaz niska cena jest gwarancja podlego produktu z
> drugiej strony).
>
> :::mg:::
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2005-10-08 02:07:17
Temat: Re: parowki...
maf wrote:
> "Roman" <s...@n...pl> wrote in message
> news:4345A339.C4B02A80@neostrada.pl...
> >
> > Tak z prostej ciekawosci: czy mam rozumiec, ze pijesz wode zagotowana w
> > plastikowym czajniku???
> > Znaczy sie robisz herbate na wywarze z plastiku???
> >
> Czajniki bezprzewodowe sa chyba z plastiku. Czy to szkodliwe?
> MarekF
Nie widzialem nigdzie badan na ten temat. Swoja opinie opieram na wlasnym
doswiadczeniu.
Kiedys napilem sie przegotowanej, zimnej wody z nowego plastikowego czajnika
(stala w nim cala noc). Musialem wypluc, smakowala okropnie, nie tak jak z
blaszaka. Dla pewnosci powtorzylem eksperyment i nastepnie wyrzucilem nowy
plastikowy czajnik. Dosyc trucizn we wszystkim, na jakie licho bede sie
jeszcze raczyl "zupa" z plastiku.
Mysle ze po pewnej liczbie zagotowan i jak czajnik odrobine "obrosnie"
kamieniem to ten ochydny smak powinien zniknac. Ale co sie czlowiek chemii
nacpa
to jego :-).
Skojarzylem sobie czajnik z nowym samochodem. Po pewnym czasie
rozpuszczalniki ulatniaja sie z plastikow i ten slynny i pociagajacy zapach
nowego samochodu znika, ale co sie wlasciciel nowych 4 kolek tych
rozpuszczalnikow naoddycha tego juz mu nikt nie zabierze :-).
Wychodze z zalozenia ze odrobina chemii nie zabije, ale jak tych odrobinek
sie nazbiera to......., z tego co widac to kliniki onkologiczne prosperuja
jak nigdy. Nie wiem czy mam racje, ale wole na zimne dmuchac, nic to nie
kosztuje a moze ochronic. Pozdr.R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2005-10-09 09:36:12
Temat: Re: parowki..."Kondziorek" <p...@g...pl> nakibordził(a):
> Pycha . szczegolnie z
> ziolami mi odpowiada .. i z czosnyczkiem) wsadzamy do nagrzanego ~180 stopni
> piekarnika .. podpiekamy "az sie otworza" .. potem na wierzch .. serek zolty
> .. "zapiekac" ok. 5 minut .. (az sie serek stopi . Mozna go lekko przypiec
> zeby byl lekko chrupiacy ) i ........................... gotowe :)]
> MOzna na kolacyjke . z siakas suruweczka podawac .. mozna na obiadek
Ja tez lubię paróweczki. Chociaż z serkiem, czosneczkiem, przecierkiem i
ziółkami, z piekarniczka, na kolacyjkę albo obiadek, z suruweczką jeszcze
nie jadłem. ;o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
Co to jest spam: http://nospam-pl.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |