Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierogi ruskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierogi ruskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-20 10:46:16

Temat: pierogi ruskie
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś mógłby mi podać przepis na pierogi ruskie. nie mam zielonego pojęcia
jak się za to zabrać a chciałam zrobić na obiad. przepis na ciasto gdzieś tam
znajde ale nie wiem co z farszem.Wiem tylko że biały ser jest chyba głównym
składnikiem.

pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-20 11:04:57

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: "Kaska W" <t...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
news:40aa.000008a2.41ef8bf7@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś mógłby mi podać przepis na pierogi ruskie. nie mam zielonego
pojęcia
> jak się za to zabrać a chciałam zrobić na obiad. przepis na ciasto gdzieś
tam
> znajde ale nie wiem co z farszem.Wiem tylko że biały ser jest chyba
głównym
> składnikiem.

kilogram ugotowanych ziemniakow, 20 dag bialego sera zmielic 2 cebule
posiekac i zeszklic na masle Calosc posolic, popieprzyc i wymieszac
Ciasto normalne jak na makaron czy inne pierogi Robie na oko wiec proporcje
niedokladne moga byc
2 szklanki maki, jajko, ok pol szklanki wody, szczypta soli
Po ugotowaniu pierogi polac skwarkami ze sloniny
pozdrawiam
Kaska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 11:11:41

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: p...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuje.Zaraz zabieram się do roboty. Mam nadzieje, że chociaż troche
zje ta moja dwu-letnia Suzi.Zresztą chyba nie będzie miała wyjścia, bo nic
innego nie przewiduje zrobić na obiad.

pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 11:33:26

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: "Faworek" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kaska W" <t...@h...pl> napisał w wiadomości
news:41ef905a$1@news.home.net.pl...
>
> Użytkownik "pusiak" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:40aa.000008a2.41ef8bf7@newsgate.onet.pl...
> > Czy ktoś mógłby mi podać przepis na pierogi ruskie. nie mam zielonego
> pojęcia
> > jak się za to zabrać a chciałam zrobić na obiad. przepis na ciasto
gdzieś
> tam
> > znajde ale nie wiem co z farszem.Wiem tylko że biały ser jest chyba
> głównym
> > składnikiem.
>
> kilogram ugotowanych ziemniakow, 20 dag bialego sera zmielic 2 cebule
> posiekac i zeszklic na masle Calosc posolic, popieprzyc i wymieszac
> Ciasto normalne jak na makaron czy inne pierogi Robie na oko wiec
proporcje
> niedokladne moga byc
> 2 szklanki maki, jajko, ok pol szklanki wody, szczypta soli
> Po ugotowaniu pierogi polac skwarkami ze sloniny
> pozdrawiam
> Kaska
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 11:33:41

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Bardzo dziękuje.Zaraz zabieram się do roboty. Mam nadzieje, że chociaż troche
> zje ta moja dwu-letnia Suzi.Zresztą chyba nie będzie miała wyjścia, bo nic
> innego nie przewiduje zrobić na obiad.
>
Ciasto polecam bez jajka - tylko mąka, wrzątek, sól i nieco oleju (OSTROŻNIE,
PRZY WYRABIANIU GORĄCE!!) - bardzo elastyczne, woda przy gotowaniu praktycznie
przezroczysta. A proporcje farszu robię inne - na 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg
sera i 2 - średnie cebule.
Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 11:35:14

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: "Faworek" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kaska W" <t...@h...pl> napisał w wiadomości
news:41ef905a$1@news.home.net.pl...
.
>
> kilogram ugotowanych ziemniakow, 20 dag bialego sera zmielic 2 cebule
> posiekac i zeszklic na masle Calosc posolic, popieprzyc i wymieszac
> Ciasto normalne jak na makaron czy inne pierogi Robie na oko wiec
proporcje
> niedokladne moga byc
> 2 szklanki maki, jajko, ok pol szklanki wody, szczypta soli
> Po ugotowaniu pierogi polac skwarkami ze sloniny
> pozdrawiam
> Kaska
>
>
proponuję do farszu dodać pokrojony w drobną kostkę i podsmażony boczek -
wysmienite
pozdrawiam
sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 14:51:58

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ciasto polecam bez jajka - tylko mąka, wrzątek, sól i nieco oleju
(OSTROŻNIE,
> PRZY WYRABIANIU GORĄCE!!) - bardzo elastyczne, woda przy gotowaniu
praktycznie
> przezroczysta. A proporcje farszu robię inne - na 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg
> sera i 2 - średnie cebule.
> Gośka

Farsz wyszedł bardzo dobry.Ciasto rewelacyjne przy lepieniu.Niestety włożyłam
pierogi do wrzątku i po chwili (hi,hi) już nic z nich nie było - ciasto się
rozpłynęło a co za tym idzie sam farsz.Co źle zrobiłam? Może za mało mąki było
w cieście? Zlepione były dobrze, długo je nie gotowałam, więć być może ciasto
było po prostu za wolne.Nie załamałam się ani nie przeklinałam, bo ja nie z
takich.Wyjęłam jakieś resztki z poprzedniego dnia i jakoś opękałyśmy z moją
Zuźką. Szkoda tylko,że zmarnowałam tyle czasu a teraz zamiast sobie odpoczywać
muszę posprzątać ten sajgon w kuchni po tym lepieniu. No nic, na drugi raz
wyjdzie dobrze, tylko napisz mi prosze Gosiu co ja źle zrobiłam, żeby na drugi
raz mi wyszły już na 100.pa



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 17:28:14

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>kilogram ugotowanych ziemniakow, 20 dag bialego sera zmielic


>Po ugotowaniu pierogi polac skwarkami ze sloniny
>pozdrawiam
>Kaska


a ja lubie wiecej sera w farszu. i daje wiecej pieprzu niz w
ogole (ja ) dodaje, .

Moj wuj to lubi pierogi polane smietana.
My najbardziej lubimy odsmazane.

Pierz
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-20 17:34:16

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


No nic, na drugi raz
> wyjdzie dobrze, tylko napisz mi prosze Gosiu co ja źle zrobiłam, żeby na
> drugi
> raz mi wyszły już na 100.pa

Wprawdzie ja nie Gosia, ale akurat dzisiaj mialam wspaniale pierogi, dzieki
przepisowi Kota.
Cytuje:
"3 szklanki maki, lyzka masla, szczypta soli, szklanka wrzatku.Calosc
wyrybiac dowolnym sztuccem do momentu kiedy przestanie parzyc, wyrobic na
gladko reka."
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-21 06:13:24

Temat: Re: pierogi ruskie
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

> > Ciasto polecam bez jajka - tylko mąka, wrzątek, sól i nieco oleju
> (OSTROŻNIE,
> > PRZY WYRABIANIU GORĄCE!!) - bardzo elastyczne, woda przy gotowaniu
> praktycznie
> > przezroczysta. A proporcje farszu robię inne - na 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg
> > sera i 2 - średnie cebule.
> > Gośka
>
> Farsz wyszedł bardzo dobry.Ciasto rewelacyjne przy lepieniu.Niestety włożyłam
> pierogi do wrzątku i po chwili (hi,hi) już nic z nich nie było - ciasto się
> rozpłynęło a co za tym idzie sam farsz.
Mnie się nigdy to nie zdarzyło. Przypuszczam, że była zbyt chłodna woda. Leję
wrzątek wprost z czajnika. Następnym razem spróbuj dego dopilnować.
Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Marchewka po koreansku
chałwa z marchewki
Gyros.
leki na kaca?
pusiak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »