Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierogi z soczewicy i grzybow

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierogi z soczewicy i grzybow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-08 17:39:40

Temat: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: "Smorfia" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis na
pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to kilkunastogodzinne
moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)

--
Pozdrowiam,
Smorfia
****************
Attitude determines your altitude.


Pierogi z nadzieniem z soczewicy i grzybów.
Składniki:
Na ciasto: 35 - 40 dag mąki,
1 jajko,
1 ugotowany ziemniak,
1 łyżka oleju,
sól,
Na nadzienie: 40 dag soczewicy, 1 cebula, 5 dag grzybków suszonych, 2 łyżki
oleju, sól, pieprz.
Przygotować nadzienie:
Soczewicę wypłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w wodzie. Napęczniałą
odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odsączyć, utrzeć w
makutrze na pulchną masę. Grzyby namoczyć, ugotować w wodzie, w
której były moczone. Wyjąć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w
kostkę, zrumienić na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać soczewicę, grzyby i
razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt
sucha, dodać nieco wywaru z grzybów i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto:
Do mąki dodać roztarty ugotowany ziemniak, łyżkę oleju, jajo, sól i tyle
wody, aby zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Ciasto dobrze wyrobić,
rozwałkować i pokroić w kwadraty lub krążki (rzecz gustu:). Na każdy kwadrat
lub krążek
nakładać porcję nadzienia, zlepiamy ..........i mozna wrzucac do gotujacej
wody.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-08 21:49:55

Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: "sassanach" <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Smorfia" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9utkie$pgt$1@news.onet.pl...
> Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis
na
> pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to
kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
>
> --
> Pozdrowiam,
> Smorfia

> Czy na pewno soczewicę sie moczy? Przecież ja bez problemu sie gotuje
przez okolo 20 min, niezależnie tego czy jest czerwona czy zielona.
Pzrynajmniej mnie tak nauczono ;-)
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-09 10:47:08

Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Smorfia" <p...@i...pl>


> Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis
na
> pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to
kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
>

Hmmm, moczenie to akurat najmniej pracochlonne ;-))

Ale to dziwne, soczewice to akurat krotko sie moczy, o ile wogle...

--
Macabra
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-09 18:55:04

Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Macabra wrote:
> Hmmm, moczenie to akurat najmniej pracochlonne ;-))
>
> Ale to dziwne, soczewice to akurat krotko sie moczy, o ile wogle...

racja, soczewica chyba jako jedna nie wymaga moczenia bo gotuje sie jak
marzenie :)
dowod:
http://puszkkka.spinacz.pl/straczkowe.php3
no, mialam racje - chyba ;)
okazuje sie grochu w polowkach tez sie nie moczy :)

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 07:45:31

Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Smorfia" <p...@i...pl> oświadczył/a:

> Troche mnie zniecheca to kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy

ale nie musisz przy niej stać. nie ucieknie :-) na noc namocz.

--
wojmat
"Polski mam paszport na sercu. Skąd pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem
go z dumy i trudu. Ze znoju codziennej pracy. Ze stali, z żelaza,
z węgla. A węgiel to koks, to antracyt." [Miś]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 07:49:11

Temat: moczenie grochu (was: pierogi z soczewicy i grzybow)
Od: w...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

...przerywamy program aby na żywo przekazać
co PatryCCCja <k...@s...pl> oświadczył/a:

> okazuje sie grochu w polowkach tez sie nie moczy :)

nic się nie okazuje tak prosto, pat :-)

zrób test (jak z szamponami, :-)
część namocz, część nie. gotuj obie tak samo. porównaj szybkość gotowania
przede wszystkim. wody polecam niewiele i przepłukać przed moczeniem.


--
wojmat
"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a
tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście
staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!!!" [Miś]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Knedliki czeskie
czy ktoś zna dobry przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi
zupy
test
Kaczor !

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »