| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-08 17:39:40
Temat: pierogi z soczewicy i grzybowZblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis na
pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to kilkunastogodzinne
moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
--
Pozdrowiam,
Smorfia
****************
Attitude determines your altitude.
Pierogi z nadzieniem z soczewicy i grzybów.
Składniki:
Na ciasto: 35 - 40 dag mąki,
1 jajko,
1 ugotowany ziemniak,
1 łyżka oleju,
sól,
Na nadzienie: 40 dag soczewicy, 1 cebula, 5 dag grzybków suszonych, 2 łyżki
oleju, sól, pieprz.
Przygotować nadzienie:
Soczewicę wypłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w wodzie. Napęczniałą
odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odsączyć, utrzeć w
makutrze na pulchną masę. Grzyby namoczyć, ugotować w wodzie, w
której były moczone. Wyjąć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w
kostkę, zrumienić na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać soczewicę, grzyby i
razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt
sucha, dodać nieco wywaru z grzybów i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto:
Do mąki dodać roztarty ugotowany ziemniak, łyżkę oleju, jajo, sól i tyle
wody, aby zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Ciasto dobrze wyrobić,
rozwałkować i pokroić w kwadraty lub krążki (rzecz gustu:). Na każdy kwadrat
lub krążek
nakładać porcję nadzienia, zlepiamy ..........i mozna wrzucac do gotujacej
wody.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-08 21:49:55
Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow
Użytkownik "Smorfia" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9utkie$pgt$1@news.onet.pl...
> Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis
na
> pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to
kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
>
> --
> Pozdrowiam,
> Smorfia
> Czy na pewno soczewicę sie moczy? Przecież ja bez problemu sie gotuje
przez okolo 20 min, niezależnie tego czy jest czerwona czy zielona.
Pzrynajmniej mnie tak nauczono ;-)
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-09 10:47:08
Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybowFrom: "Smorfia" <p...@i...pl>
> Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis
na
> pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to
kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
>
Hmmm, moczenie to akurat najmniej pracochlonne ;-))
Ale to dziwne, soczewice to akurat krotko sie moczy, o ile wogle...
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-09 18:55:04
Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybowMacabra wrote:
> Hmmm, moczenie to akurat najmniej pracochlonne ;-))
>
> Ale to dziwne, soczewice to akurat krotko sie moczy, o ile wogle...
racja, soczewica chyba jako jedna nie wymaga moczenia bo gotuje sie jak
marzenie :)
dowod:
http://puszkkka.spinacz.pl/straczkowe.php3
no, mialam racje - chyba ;)
okazuje sie grochu w polowkach tez sie nie moczy :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 07:45:31
Temat: Re: pierogi z soczewicy i grzybow...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "Smorfia" <p...@i...pl> oświadczył/a:
> Troche mnie zniecheca to kilkunastogodzinne
> moczenie soczewicy
ale nie musisz przy niej stać. nie ucieknie :-) na noc namocz.
--
wojmat
"Polski mam paszport na sercu. Skąd pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem
go z dumy i trudu. Ze znoju codziennej pracy. Ze stali, z żelaza,
z węgla. A węgiel to koks, to antracyt." [Miś]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 07:49:11
Temat: moczenie grochu (was: pierogi z soczewicy i grzybow)...przerywamy program aby na żywo przekazać
co PatryCCCja <k...@s...pl> oświadczył/a:
> okazuje sie grochu w polowkach tez sie nie moczy :)
nic się nie okazuje tak prosto, pat :-)
zrób test (jak z szamponami, :-)
część namocz, część nie. gotuj obie tak samo. porównaj szybkość gotowania
przede wszystkim. wody polecam niewiele i przepłukać przed moczeniem.
--
wojmat
"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a
tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście
staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!!!" [Miś]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |