| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-08 18:10:07
Temat: Grzanki do zupy z groszku ptysiowegoA oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.
110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
50 gr masla
80 gr maki (1/2 szklanki)
2 jajka
Przyprawy
1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
1 lyzka masla
Rozgrzac piec do 215C/425F.
W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
w srodku (przekroic jeden na probe.)
Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
rolowac w masle i ziolach.
Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-08 19:33:45
Temat: Re: Grzanki do zupy z groszku ptysiowego
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C12577E.288F9BC4@west.net...
> A oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.
>
> 110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
> 50 gr masla
> 80 gr maki (1/2 szklanki)
> 2 jajka
>
> Przyprawy
> 1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
> 1 lyzka masla
>
> Rozgrzac piec do 215C/425F.
> W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
> ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
> goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
> Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
> wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
> jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
> kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
> wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
> w srodku (przekroic jeden na probe.)
> Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
> przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
> rolowac w masle i ziolach.
> Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
> Magdalena Bassett
Dobra jestes!!! Ja je kupuje gotowe:-) Ale najbardziej lubie do zup lane
ciasto:-) Pozdrawiam, Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |