Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzanki do zupy z groszku ptysiowego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grzanki do zupy z groszku ptysiowego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-08 18:10:07

Temat: Grzanki do zupy z groszku ptysiowego
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

A oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.

110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
50 gr masla
80 gr maki (1/2 szklanki)
2 jajka

Przyprawy
1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
1 lyzka masla

Rozgrzac piec do 215C/425F.
W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
w srodku (przekroic jeden na probe.)
Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
rolowac w masle i ziolach.
Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-08 19:33:45

Temat: Re: Grzanki do zupy z groszku ptysiowego
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C12577E.288F9BC4@west.net...
> A oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.
>
> 110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
> 50 gr masla
> 80 gr maki (1/2 szklanki)
> 2 jajka
>
> Przyprawy
> 1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
> 1 lyzka masla
>
> Rozgrzac piec do 215C/425F.
> W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
> ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
> goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
> Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
> wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
> jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
> kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
> wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
> w srodku (przekroic jeden na probe.)
> Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
> przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
> rolowac w masle i ziolach.
> Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
> Magdalena Bassett

Dobra jestes!!! Ja je kupuje gotowe:-) Ale najbardziej lubie do zup lane
ciasto:-) Pozdrawiam, Kaska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierogi z soczewicy i grzybow
Knedliki czeskie
czy ktoś zna dobry przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi
zupy
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »