| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-08 12:33:40
Temat: zupy chcialabym sie nauczyc gotowac zupy.czy ktos w prosty sposob moze mi
objasnic jak to sie robi?
dziekuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-08 14:12:10
Temat: Re: zupy
"Sorfi" <a...@h...se> wrote in message
news:9ut1hv$s3p$1@news.onet.pl...
> chcialabym sie nauczyc gotowac zupy.czy ktos w prosty sposob moze mi
> objasnic jak to sie robi?
> dziekuje
>
Robisz wywar - na początek proponuje z kostek knorra. Potem dodajesz
Warzywa - wychodzi jarzynowa (oczywiście warzywa gotujesz :-) )
Przecier pomidorowy i śmietanę - masz pomidorową
Jeden rodzaj warzywa i miksujesz (kalafior brokuł groszek zielony) i masz
zupę krem z....
Wlewasz żurek i Śmietanę daje żurek
Czytasz dokładnie grupę i otrzymujesz zupy cuda :-)))
Pozdrawiam
DominikaNM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 14:30:57
Temat: Re: zupya jak dlugo mam gotowac ten wywar i ile kostek knora?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 15:06:38
Temat: Re: zupy
> a jak dlugo mam gotowac ten wywar i ile kostek knora?
a w sztuce czytania cię kształcono? Na kostkach jest napisane. Na 100
litrów zupy potrzebujesz 400 kostek.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 15:15:12
Temat: Re: zupySorfi <a...@h...se> a écrit dans le message :
9ut8dq$6oh$...@n...onet.pl...
> a jak dlugo mam gotowac ten wywar i ile kostek knora?
>
>
A nie jest wytlumaczone na opakowaniu ?
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 17:56:36
Temat: Re: zupy/przepis
Sorfi wrote:
>
> chcialabym sie nauczyc gotowac zupy.czy ktos w prosty sposob moze mi
> objasnic jak to sie robi?
> dziekuje
Dobra zupa domowej roboty
Duzy garnek
1 maly kurczak lub czesci kurzece, moga byc szyjki i podroby, ale bez watrobki
1 kawalek naci selera
5 marchwii
pol cebuli
2-3 galazki pietruszki
1 korzen pietruszki
(w Polsce mozna kupic peczek takich wlasnie warzyw do zupy, ktory sie
nazywa wloszczyzna)
1 lyzeczka soli
10 ziarnek pieprzu
1 lyzeczka ziol prowansalskich, lub majeranku
2 listki bobkowe
Umyc mieso, wlozyc do garnka, dodac reszte skladnikow, zalac woda do 2/3
wysokosci garnka, ale tak, zeby mieso bylo przykryte. Doprowadzic do
wrzenia, zmniejszyc ogien na najmniejszy i gotowac pod uchylona pokrywka
przez 2 godziny. Odcedzic. Mieso obrac z kosci, uzyc do jakiegos dania
(w potrawce, salatki, zapiekanka). Odcedzony wywar przelac do sloikow,
trzymac w lodowce do 1 tygodnia, w zamrazalniku do roku. Uzywac 1
szklanke rosolu zamiast 1 kostki knorra. To jest podstawa do zupy.
Teraz do tego wywaru mozna dodac swiezego kalafiora, dusic 20 minut,
przetrzec przez sito lub zmielic w blenderze. Tuz przed podaniem
zaciagnac lyzeczka masla, posypac szczypta galki muszkatolowej.
Kalafior mozna zastapic brokulami, pieczarkami lub szparagami.
Mozna tez taka zupe zaciagnac zoltkiem, co niebywale poprawia smak
kremowym zupom, ale to juz trudniej,
Jedno zoltko rozbeltac w naczyniu z pol szklanki zupy, nastepnie ciagle
mieszajac, dodac do cieplej zupy. Ogrzac zupe prawie do wrzenia ciagle
mieszajac, ale nie dopuscic do wrzenia, bo zoltko sie zwarzy. Podawac z grzankami.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 17:57:38
Temat: Re: zupy/przepis
Magdalena Bassett wrote:
> 2 listki bobkowe
Sorry, laurowe.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 19:33:02
Temat: Re: zupy
Użytkownik "Sorfi" <a...@h...se> napisał w wiadomości
news:9ut1hv$s3p$1@news.onet.pl...
> chcialabym sie nauczyc gotowac zupy.czy ktos w prosty sposob moze mi
> objasnic jak to sie robi?
> dziekuje
>
> W internecie na stronach kulinarnych, np dla poczatkuajcych dobra jest
strona www.kulinaria.pl jest naprawde masa przepisow.Dosc jasnych i
prostych. Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-09 15:12:45
Temat: Re: zupy/przepisAle przeciez na laurowe niektorzy mowia bobkowe i kazdy wie o co chodzi...
--
###################
Artur Nowacki
LODZ
a...@t...net.pl
ICQ #82071542
###################
"Magdalena Bassett" <m...@w...net> wrote in message
news:3C125490.7A31CD34@west.net...
>
>
> Magdalena Bassett wrote:
> > 2 listki bobkowe
>
> Sorry, laurowe.
> MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-09 20:00:23
Temat: Re: zupy/przepis
Artur Nowacki wrote:
>
> Ale przeciez na laurowe niektorzy mowia bobkowe i kazdy wie o co chodzi...
No wlasnie nie bylam pewna, czy jest to regionalizm, ktory wywiozlam ze
soba w 74 roku, czy tez jest to przyjete w calej Polsce.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |