Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!
not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupy/przepis
References: <9ut1hv$s3p$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 44
Date: Sat, 08 Dec 2001 09:56:36 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1007834197 4.33.132.12 (Sat, 08 Dec 2001 09:56:37 PST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 08 Dec 2001 09:56:37 PST
X-Received-Date: Sat, 08 Dec 2001 09:56:37 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86502
Ukryj nagłówki
Sorfi wrote:
>
> chcialabym sie nauczyc gotowac zupy.czy ktos w prosty sposob moze mi
> objasnic jak to sie robi?
> dziekuje
Dobra zupa domowej roboty
Duzy garnek
1 maly kurczak lub czesci kurzece, moga byc szyjki i podroby, ale bez watrobki
1 kawalek naci selera
5 marchwii
pol cebuli
2-3 galazki pietruszki
1 korzen pietruszki
(w Polsce mozna kupic peczek takich wlasnie warzyw do zupy, ktory sie
nazywa wloszczyzna)
1 lyzeczka soli
10 ziarnek pieprzu
1 lyzeczka ziol prowansalskich, lub majeranku
2 listki bobkowe
Umyc mieso, wlozyc do garnka, dodac reszte skladnikow, zalac woda do 2/3
wysokosci garnka, ale tak, zeby mieso bylo przykryte. Doprowadzic do
wrzenia, zmniejszyc ogien na najmniejszy i gotowac pod uchylona pokrywka
przez 2 godziny. Odcedzic. Mieso obrac z kosci, uzyc do jakiegos dania
(w potrawce, salatki, zapiekanka). Odcedzony wywar przelac do sloikow,
trzymac w lodowce do 1 tygodnia, w zamrazalniku do roku. Uzywac 1
szklanke rosolu zamiast 1 kostki knorra. To jest podstawa do zupy.
Teraz do tego wywaru mozna dodac swiezego kalafiora, dusic 20 minut,
przetrzec przez sito lub zmielic w blenderze. Tuz przed podaniem
zaciagnac lyzeczka masla, posypac szczypta galki muszkatolowej.
Kalafior mozna zastapic brokulami, pieczarkami lub szparagami.
Mozna tez taka zupe zaciagnac zoltkiem, co niebywale poprawia smak
kremowym zupom, ale to juz trudniej,
Jedno zoltko rozbeltac w naczyniu z pol szklanki zupy, nastepnie ciagle
mieszajac, dodac do cieplej zupy. Ogrzac zupe prawie do wrzenia ciagle
mieszajac, ale nie dopuscic do wrzenia, bo zoltko sie zwarzy. Podawac z grzankami.
Magdalena Bassett
|