From: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@w...net>
Subject: Re: Grzanki do zupy z groszku ptysiowego
Date: Sat, 8 Dec 2001 20:33:45 +0100
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
Message-ID: <3c126ac9$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1007839945 host-217-74.tele2.pl (8 Dec 2001 20:32:25 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86517
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C12577E.288F9BC4@west.net...
> A oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.
>
> 110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
> 50 gr masla
> 80 gr maki (1/2 szklanki)
> 2 jajka
>
> Przyprawy
> 1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
> 1 lyzka masla
>
> Rozgrzac piec do 215C/425F.
> W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
> ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
> goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
> Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
> wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
> jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
> kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
> wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
> w srodku (przekroic jeden na probe.)
> Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
> przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
> rolowac w masle i ziolach.
> Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
> Magdalena Bassett
Dobra jestes!!! Ja je kupuje gotowe:-) Ale najbardziej lubie do zup lane
ciasto:-) Pozdrawiam, Kaska
|