Data: 2001-12-08 19:33:45
Temat: Re: Grzanki do zupy z groszku ptysiowego
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C12577E.288F9BC4@west.net...
> A oto ukochane w moim domu grzanki do zupy z ciasta ptysiowego.
>
> 110 ml wody (ok.1/2 szklanki)
> 50 gr masla
> 80 gr maki (1/2 szklanki)
> 2 jajka
>
> Przyprawy
> 1/2 lyzeczki soli, pieprzu, ziol prowansalskich, czosnek jak kto lubi
> 1 lyzka masla
>
> Rozgrzac piec do 215C/425F.
> W malym garnku zagotowac wode z maslem, wrzucic make jednym ruchem,
> ucierajac jednoczesnie drewniana lyzka, az sie polaczy. Dodawac do
> goracego ciasta po jednym jajku, ucierajac pomiedzy do polaczenia.
> Przelozyc do worka plastikowego, odciac malutki kawalek rozka, tak, zeby
> wychodzila kluska o srednicy 1 cm. Wyciskac na posmarowana blache,
> jednoczesnie odcinajac nozyczkami wyciskajace sie ciasto w malutkie
> kluski dlugosci 2 cm. Piec 10 minut, otworzyc piec na chwile, zeby
> wypuscic pare, obnizyc temperature do 160C/350F, i piec az zlote i suche
> w srodku (przekroic jeden na probe.)
> Gdy calkowicie wystygna, rozpuscic na duzej patelni maslo i dodac
> przyprawy. Rozprowadzic po calej patelni, dodac groszek ptysiowy,
> rolowac w masle i ziolach.
> Przelozyc do miseczki i podac do zupy.
> Magdalena Bassett
Dobra jestes!!! Ja je kupuje gotowe:-) Ale najbardziej lubie do zup lane
ciasto:-) Pozdrawiam, Kaska
|