« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-14 08:00:32
Temat: pietruszkaWitam wszystkich,
Dostałam trochę pietruszki i może mi ktoś doradzi w jaki sposób można
przechowywać jej korzeń. Z naciną- nie ma problemu- pokroić i zamorozić. A
dolna część- tak samo??, czy raczej do piwnicy???.
Ma ktoś jakieś pmysły??
Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-14 08:03:49
Temat: Re: pietruszka
Użytkownik zuzanna <z...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9qbghu$jtt$...@n...tpi.pl...
> Witam wszystkich,
> Dostałam trochę pietruszki i może mi ktoś doradzi w jaki sposób można
> przechowywać jej korzeń. Z naciną- nie ma problemu- pokroić i zamorozić. A
> dolna część- tak samo??, czy raczej do piwnicy???.
Bardzo prosto, przekroić wzdłuż i zasuszyć. Masz potem na zimę do zupki.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-14 08:21:24
Temat: Re: pietruszka
Użytkownik "zuzanna" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9qbghu$jtt$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich,
> Dostałam trochę pietruszki i może mi ktoś doradzi w jaki sposób można
> przechowywać jej korzeń. Z naciną- nie ma problemu- pokroić i zamorozić. A
> dolna część- tak samo??, czy raczej do piwnicy???.
> Ma ktoś jakieś pmysły??
Jeśli masz chłodną piwnicę, to do skrzyni wsyp czystego piasku, zagrzeb
korzenie (można też marchew, buraki, selera), co kilka tygodni trochę polej
wodą (tak, by piach nie przesechł zupełnie) i w ten sposób możesz przechować
warzywa do wiosny.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-14 10:36:00
Temat: Re: pietruszka
> Witam wszystkich,
> Dostałam trochę pietruszki i może mi ktoś doradzi w jaki sposób można
> przechowywać jej korzeń. Z naciną- nie ma problemu- pokroić i zamorozić. A
> dolna część- tak samo??, czy raczej do piwnicy???.
> Ma ktoś jakieś pmysły??
Można tak jak każde warzywo (oprócz ziemniaków) pokroić w kosteczkę,
chwilkę ok.3min. podgotować, następnie ostudzić i zamrozić w woreczku z jak
najmniejszą ilością powietrza.
To "podgotowanie" nazywa się fachowo blanszowaniem.
Powodzenia!
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-14 16:13:39
Temat: Re: pietruszkaAnna Monder-Bezdzietny wrote:
> Można tak jak każde warzywo (oprócz ziemniaków) pokroić w kosteczkę,
> chwilkę ok.3min. podgotować, następnie ostudzić i zamrozić w woreczku z jak
> najmniejszą ilością powietrza.
> To "podgotowanie" nazywa się fachowo blanszowaniem.
a po co blanszowac przed mrozeniem? to ma jakies znaczenie?
blanszowana jest lepsza do mrozenia niz aka zwykla, tylko pokrojona?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-14 17:15:44
Temat: Re: pietruszka
zuzanna wrote:
>
> Witam wszystkich,
> Dostałam trochę pietruszki i może mi ktoś doradzi w jaki sposób można
> przechowywać jej korzeń. Z naciną- nie ma problemu- pokroić i zamorozić. A
> dolna część- tak samo??, czy raczej do piwnicy???.
> Ma ktoś jakieś pmysły??
> Z.
Jesli pietruszka jest jeszcze z nacia, to mozesz 1-2 pietruszki zasadzic
do doniczki. Wtedy przez dlugo czas mozna miec swieza natke do zupy czy
salatki...
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-14 19:11:06
Temat: Re: pietruszka
zuzanna <z...@m...pl> wrote in message news:9qbghu$jtt$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich,
> (...)
> Z.
>
Witam!
Informacje na temat przechowywania pietruszki i innych ziolek znajdziesz na
mojej stronie http://blizejnatury.qw.pl
Pozdrowienia, m...@q...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-15 10:17:23
Temat: Re: pietruszka> a po co blanszowac przed mrozeniem? to ma jakies znaczenie?
> blanszowana jest lepsza do mrozenia niz aka zwykla, tylko pokrojona?
Blanszowanie niszczy drobnoustroje, zapobiega utlenianiu, powoduje
zachowanie koloru warzywa i ma jeszcze inne dobroczynne działania, których
już nie pamiętam.:) Jeżeli chcemy przechowywac coś kilka miesięcy, warto
przed zamrożeniem zblanszować.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-15 17:06:36
Temat: Re: pietruszkaEla wrote:
>
> > a po co blanszowac przed mrozeniem? to ma jakies znaczenie?
> > blanszowana jest lepsza do mrozenia niz aka zwykla, tylko pokrojona?
>
> Blanszowanie niszczy drobnoustroje, zapobiega utlenianiu, powoduje
> zachowanie koloru warzywa i ma jeszcze inne dobroczynne działania, których
> już nie pamiętam.:) Jeżeli chcemy przechowywac coś kilka miesięcy, warto
> przed zamrożeniem zblanszować.
no tak, dzieki. ze tez sama na to nie wpadlam, przeciez to takie oczywiste
:)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |