| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-13 16:50:07
Temat: chateau?Mam plan zrobić chateau briand na kolację z moją królową.
Czy ktoś ma jakieś dobre pomysły na temat dodtku skrobiowego, lub jakieś
szczegulnie wyszukane dodatki pokroju masło bazyliowe.
pomóżcie!!!
Michał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-14 07:56:53
Temat: Re: chateau?mewuss <m...@p...onet.pl> wrote:
> Mam plan zrobić chateau briand
Wybacz, jezeli to zwykla literowka, ale chateaubriand to jeden wyraz.
> na kolację z moją królową.
> Czy ktoś ma jakieś dobre pomys"y na temat dodtku skrobiowego, lub jakieś
Klasycznym dodatkiem do chateaubriand to pommes chateau -- z ziemniakow
wycina sie male kulki, blanszuje, obsmaza na masle, z ewentualnym
dodatkiem boczku pokrajanego w waziutkie paski, az ziemnaiki beda
ddobrze brazowe. Chateaubriand z takimi ziemniakami podaje sie zwykle z
sosem bearnaise (sos holenderski z dodatkiem szalotek, octu, czesto tez
estragonu -- sposob robienia tego sosu byl tu kiedys szczegolowo
dyskutowany)
> szczegulnie wyszukane dodatki pokroju mas"o bazyliowe.
Nie wiem czy szczegulnie wyszokane, raczej klasycznego pokroju dodatki
do chateaubriand -- maslo "marchand du vin" (do masla dodaje sie puree z
szalotek wygotowanych w winie i bulionie, przyprawia pietruszka,
pieprzem i cytryna. Podawalem tu kiedys szczegolowy przepis) lub
"maitre d'hotel" (cytryna, pietruszka, odrobina pieprzu)
A do takiego chateaubriand podalbym moze pommes soufflees -- duze
plastry ziemniakow grube na 3 - 4 mm samzy sie w glebokim tluszczu
dwukrotnie, pierwszy raz w nizszej temeperaturze, stopniowo podkrecajac
gaz, drugi raz w wysikiej temperaturze. Sztuka polega na tym, ze za
drugim razem ziemniaki powinny "nadac sie" -- zrobic sie wypukle po obu
stronach, a w srodku beda puste.
Wladyslaw
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |