| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-13 14:09:55
Temat: kotleciki "resztka"
kotleciki "resztka"
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2144
""resztka" - nie brzmi zachecajaco? moze. ale nazwa ma swoje uzasadnienie -
przy robieniu golabków zawsze zostaje wnetrze glówki, bo liscie sa juz za
male , i trzeba cos z tym robic. mozna oczywiscie zrobic pyszny
kapusniaczek, ale moja mama wymyslila jeszcze jeden sposob - kotleciki. jak
to mowia potrzeba matka wynalazku :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: *
Skladniki:
mala kapusta lub pol duzej - biala lub wloska (mozna wykorzystac kapuste,
ktora zostaje przy robieniu golabkow)
2 buleczki
2-3 cebule
4-5 pieczarek (lub innych grzybow)
ok. 1/2 szkl. platkow owsianych
ok. 1 szkl. ugotowanej soczewicy lub soi
sol, pieprz, majeranek
zielona pietruszka
maka kukurydziana lub bulka tarta
olej
Przepis:
ugotowana "konwencjonalnie" lub w mikrofali kapuste mielimy w malakserze
(lub przez maszynke do mielenia).
dodajemy namoczone w wodzie i odcisniete buleczki, soczewice (lub soje),
przyprawy, mielimy do otrzymania jednolitej masy.
mase polaczyc z usmazona cebula, pokrojonymi pieczarkami, platkami
owsianymi i natka pietruszki. doprawiamy. mozna ew. dodac odrobine wody do
uzyskania odpowiedniej konsystencji.
odstawiamy na 1/2 godz.
formowac kotleciki, obtaczac w mace kukurydzianej lub bulce tartej i smazyc
na oleju.
Wskazówki i uwagi:
* jesli uzyjemy bialej kapusty kotleciki moga byc lekko piekace - taka juz
jest biala kapusta. jesli ktos sie tego obawia polecam wloska, z nia nie ma
juz tego problemu.
* zamiast czekac pol godziny mozemy platki owsiane najpierw zaparzyc i
dopiero dodac je do masy.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-13 15:03:04
Temat: Re: kotleciki "resztka"Patrycjo,
Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale różne takie z Puszkkkki od dawna
z przyjemnością podgryzam. :) Te kotleciki brzmią supersmakowicie, mam
tylko takie pytanie: czy tą soczewicę lub soję można zastąpić ugotowanym
ryżem? Może lepiej fasolką? Te dwie rzeczy akurat zawsze mam pod ręką, a
po soczewicę to już wyprawa do supermarketu by musiała być...
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
--
"It's like magic. When you live by yourself, all your
annoying habits are gone!" -- Merrill Markoe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-13 21:32:32
Temat: Re: kotleciki "resztka"nsb wrote:
> Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale różne takie z Puszkkkki od dawna
> z przyjemnością podgryzam. :)
ciesze sie ogromnie :)
> Te kotleciki brzmią supersmakowicie, mam
> tylko takie pytanie: czy tą soczewicę lub soję można zastąpić ugotowanym
> ryżem? Może lepiej fasolką? Te dwie rzeczy akurat zawsze mam pod ręką, a
> po soczewicę to już wyprawa do supermarketu by musiała być...
hm, raczej chyba jakas fasolka. choc soczewica ma ta niebywala zalete ze
sie robi blyskawicznie.
a ryz... tez moze byc - tylko troche co innego wyjdzie ;)
ale w koncu to "resztka" - daje sie co sie ma :)
udanych eksperymentow :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |