Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kotleciki "resztka"

Grupy

Szukaj w grupach

 

kotleciki "resztka"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-13 14:09:55

Temat: kotleciki "resztka"
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


kotleciki "resztka"
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2144

""resztka" - nie brzmi zachecajaco? moze. ale nazwa ma swoje uzasadnienie -
przy robieniu golabków zawsze zostaje wnetrze glówki, bo liscie sa juz za
male , i trzeba cos z tym robic. mozna oczywiscie zrobic pyszny
kapusniaczek, ale moja mama wymyslila jeszcze jeden sposob - kotleciki. jak
to mowia potrzeba matka wynalazku :)"

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: *

Skladniki:
mala kapusta lub pol duzej - biala lub wloska (mozna wykorzystac kapuste,
ktora zostaje przy robieniu golabkow)
2 buleczki
2-3 cebule
4-5 pieczarek (lub innych grzybow)
ok. 1/2 szkl. platkow owsianych
ok. 1 szkl. ugotowanej soczewicy lub soi
sol, pieprz, majeranek
zielona pietruszka
maka kukurydziana lub bulka tarta
olej

Przepis:
ugotowana "konwencjonalnie" lub w mikrofali kapuste mielimy w malakserze
(lub przez maszynke do mielenia).
dodajemy namoczone w wodzie i odcisniete buleczki, soczewice (lub soje),
przyprawy, mielimy do otrzymania jednolitej masy.
mase polaczyc z usmazona cebula, pokrojonymi pieczarkami, platkami
owsianymi i natka pietruszki. doprawiamy. mozna ew. dodac odrobine wody do
uzyskania odpowiedniej konsystencji.
odstawiamy na 1/2 godz.
formowac kotleciki, obtaczac w mace kukurydzianej lub bulce tartej i smazyc
na oleju.

Wskazówki i uwagi:
* jesli uzyjemy bialej kapusty kotleciki moga byc lekko piekace - taka juz
jest biala kapusta. jesli ktos sie tego obawia polecam wloska, z nia nie ma
juz tego problemu.
* zamiast czekac pol godziny mozemy platki owsiane najpierw zaparzyc i
dopiero dodac je do masy.

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-13 15:03:04

Temat: Re: kotleciki "resztka"
Od: nsb <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Patrycjo,

Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale różne takie z Puszkkkki od dawna
z przyjemnością podgryzam. :) Te kotleciki brzmią supersmakowicie, mam
tylko takie pytanie: czy tą soczewicę lub soję można zastąpić ugotowanym
ryżem? Może lepiej fasolką? Te dwie rzeczy akurat zawsze mam pod ręką, a
po soczewicę to już wyprawa do supermarketu by musiała być...

Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka




--
"It's like magic. When you live by yourself, all your
annoying habits are gone!" -- Merrill Markoe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-13 21:32:32

Temat: Re: kotleciki "resztka"
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

nsb wrote:
> Nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale różne takie z Puszkkkki od dawna
> z przyjemnością podgryzam. :)

ciesze sie ogromnie :)

> Te kotleciki brzmią supersmakowicie, mam
> tylko takie pytanie: czy tą soczewicę lub soję można zastąpić ugotowanym
> ryżem? Może lepiej fasolką? Te dwie rzeczy akurat zawsze mam pod ręką, a
> po soczewicę to już wyprawa do supermarketu by musiała być...

hm, raczej chyba jakas fasolka. choc soczewica ma ta niebywala zalete ze
sie robi blyskawicznie.
a ryz... tez moze byc - tylko troche co innego wyjdzie ;)
ale w koncu to "resztka" - daje sie co sie ma :)

udanych eksperymentow :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

cappuccino - jakie mleko
ROSÓŁ UGOTOWANY.
risotto wujka jujka
Re: biszkoptowe pomysły
niby szarlotka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »