| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-21 08:59:03
Temat: Re: podpuszczka seryGusiek <a...@p...onet.pl> w news:c658dn$sej$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
> szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
> samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z cytryny.
> Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko. Zgadza
> się?
Nie, podpuszcza jest enzymem. To co innego, niż kwas. I od starożytności
była używana do wyrobu serów. Nie sądzę, by było możliwe zastąpienie
podpuszczki kwasem cytrynowym w przypadku serów twardych.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-21 10:48:16
Temat: Re: podpuszczka sery
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010A6BD2@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c658dn$sej$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> >
> > Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
> > szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
> > samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z
cytryny.
> > Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko.
Zgadza
> > się?
>
> Nie, podpuszcza jest enzymem. To co innego, niż kwas. I od starożytności
> była używana do wyrobu serów. Nie sądzę, by było możliwe zastąpienie
> podpuszczki kwasem cytrynowym w przypadku serów twardych.
Tak, podpuszczka jest enzymem o kwaśnym odczynie rozrywającym peptydowe
wiązania kazeiny, w wyniku czego kazeina zawarta w mleku ścina się. Czyli
białko się denaturuje. Czyli mleko się "zsiada". I mamy produkt wyjściowy do
produkcji twarogu i innych serów. Podpuszczka działa po prostu szybko.
Są na rynku sery, do których produkcji nie używa się podpuszczki. Mówiąc o
podpuszczce mam na myśli enzym pozyskiwany z cielęcych żołądków, nie
"podpuszczkę" syntetyczną bądź pochodzenia mikrobiologicznego.
Pozdrawiam, Agata
PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 10:51:52
Temat: Re: podpuszczka sery
Użytkownik "Gusiek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?
>
Ja nie wiem ale bardzo chętnie się dowiem, więc proszę o wykład lub
jakiś Ink
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 11:09:25
Temat: Re: podpuszczka seryGusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?
Tak, swego czasu się tym interesowałem. Skrzep, moczenie w solance,
odciskanie, dojrzewanie, przmywanie, itd. ;)
--
Konrad J. Brywczyński GG:1528179
http://www.boeing.com/news/releases/2003/q2/nr_03051
5m.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 11:46:34
Temat: Re: podpuszczka sery
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010AB533@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> Tak, swego czasu się tym interesowałem. Skrzep, moczenie w solance,
> odciskanie, dojrzewanie, przmywanie, itd. ;)
To mało! Widzisz przecież, ze ludziska chcą wiedzieć. Pisz zatem! Albo podaj
jakieś linki, jeśli takowe znasz.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 11:53:59
Temat: Re: podpuszczka seryGusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65n3g$lbo$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> To mało! Widzisz przecież, ze ludziska chcą wiedzieć. Pisz zatem! Albo
> podaj jakieś linki, jeśli takowe znasz.
http://www.warszawa.pl/moje_mieszkanie/moj_pokoj/reg
al_z_ksiazkami/3polka ;)
A w wolnej chwili może dopiszę...
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 13:43:28
Temat: Re: podpuszczka sery
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010ADEDA@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65n3g$lbo$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> A w wolnej chwili może dopiszę...
Życzę zatem wielu wolnych chwil tej wiosny :-p
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 05:12:25
Temat: Re: podpuszczka seryGusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65tuo$hna$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> Życzę zatem wielu wolnych chwil tej wiosny :-p
Dzięki za życzenia, choć mają małe szanse na spełnienie. ;)
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |