Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: podpuszczka sery

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: podpuszczka sery

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-21 08:59:03

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c658dn$sej$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
> szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
> samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z cytryny.
> Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko. Zgadza
> się?

Nie, podpuszcza jest enzymem. To co innego, niż kwas. I od starożytności
była używana do wyrobu serów. Nie sądzę, by było możliwe zastąpienie
podpuszczki kwasem cytrynowym w przypadku serów twardych.

--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-21 10:48:16

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010A6BD2@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c658dn$sej$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> >
> > Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
> > szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
> > samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z
cytryny.
> > Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko.
Zgadza
> > się?
>
> Nie, podpuszcza jest enzymem. To co innego, niż kwas. I od starożytności
> była używana do wyrobu serów. Nie sądzę, by było możliwe zastąpienie
> podpuszczki kwasem cytrynowym w przypadku serów twardych.

Tak, podpuszczka jest enzymem o kwaśnym odczynie rozrywającym peptydowe
wiązania kazeiny, w wyniku czego kazeina zawarta w mleku ścina się. Czyli
białko się denaturuje. Czyli mleko się "zsiada". I mamy produkt wyjściowy do
produkcji twarogu i innych serów. Podpuszczka działa po prostu szybko.
Są na rynku sery, do których produkcji nie używa się podpuszczki. Mówiąc o
podpuszczce mam na myśli enzym pozyskiwany z cielęcych żołądków, nie
"podpuszczkę" syntetyczną bądź pochodzenia mikrobiologicznego.
Pozdrawiam, Agata
PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 10:51:52

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "Tomek Zalas" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gusiek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?
>
Ja nie wiem ale bardzo chętnie się dowiem, więc proszę o wykład lub
jakiś Ink



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 11:09:25

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> PS. A wiesz, jak się robi sery twarde?

Tak, swego czasu się tym interesowałem. Skrzep, moczenie w solance,
odciskanie, dojrzewanie, przmywanie, itd. ;)

--
Konrad J. Brywczyński GG:1528179
http://www.boeing.com/news/releases/2003/q2/nr_03051
5m.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 11:46:34

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010AB533@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65jnh$9qc$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> Tak, swego czasu się tym interesowałem. Skrzep, moczenie w solance,
> odciskanie, dojrzewanie, przmywanie, itd. ;)

To mało! Widzisz przecież, ze ludziska chcą wiedzieć. Pisz zatem! Albo podaj
jakieś linki, jeśli takowe znasz.
Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 11:53:59

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65n3g$lbo$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> To mało! Widzisz przecież, ze ludziska chcą wiedzieć. Pisz zatem! Albo
> podaj jakieś linki, jeśli takowe znasz.

http://www.warszawa.pl/moje_mieszkanie/moj_pokoj/reg
al_z_ksiazkami/3polka ;)

A w wolnej chwili może dopiszę...



--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
GG:1528179 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 13:43:28

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E10010ADEDA@jplwan
t003.jasien.net...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65n3g$lbo$1@nemesis.news.tpi.pl
> napisał(a):
> A w wolnej chwili może dopiszę...

Życzę zatem wielu wolnych chwil tej wiosny :-p
Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-22 05:12:25

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: Konrad Brywczyński <k...@b...tk> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek <a...@p...onet.pl> w news:c65tuo$hna$1@nemesis.news.tpi.pl
napisał(a):
>
> Życzę zatem wielu wolnych chwil tej wiosny :-p

Dzięki za życzenia, choć mają małe szanse na spełnienie. ;)

--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

proszek do pieczenia a soda
Re: podpuszczka sery
Re: obiad dla przyszłych teściów...horror
Re: obiad dla przyszłych teściów...horror
Re: odchudzam sie :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »