| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-20 17:50:35
Temat: Re: podpuszczka sery A jak się robi żółty
No tego jescze dokładnie nie wiem ale można znaleźć przepisy w necie. Na
pewno ważne są kultury bakterii, ale je można "ukraść" z innego sera,
ściskanie, prasowanie, moczenie w solance i leżakowanie. Dokładnie jeszcze
nie sprawdzałem bo bez podpuszczki i tak dalej nie ruszę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-21 07:36:04
Temat: Re: podpuszczka sery
Użytkownik "mściciel" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:c63nu8$28a0$1@news.mm.pl...
> A jak się robi żółty
>
>
> Dokładnie jeszcze
> nie sprawdzałem bo bez podpuszczki i tak dalej nie ruszę.
Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z cytryny.
Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko. Zgadza
się?
Pozdrawiam, Agata
PS: A jak już coś wynajdziesz o tych serach, to daj znać :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |