Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: podpuszczka sery

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: podpuszczka sery

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-20 17:50:35

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "mściciel" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

A jak się robi żółty


No tego jescze dokładnie nie wiem ale można znaleźć przepisy w necie. Na
pewno ważne są kultury bakterii, ale je można "ukraść" z innego sera,
ściskanie, prasowanie, moczenie w solance i leżakowanie. Dokładnie jeszcze
nie sprawdzałem bo bez podpuszczki i tak dalej nie ruszę.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-21 07:36:04

Temat: Re: podpuszczka sery
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mściciel" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:c63nu8$28a0$1@news.mm.pl...
> A jak się robi żółty
>
>
> Dokładnie jeszcze
> nie sprawdzałem bo bez podpuszczki i tak dalej nie ruszę.

Wiem, że niektóre sery robi się bez podpuszczki. Podpuszczka ma zapewnić
szybkie ścięcie się mleka. Robiąc np. twaróg albo się czeka aż sie mleko
samo "usiądzie" albo daje się trochę kwasku cytrynowego / soku z cytryny.
Przecież chodzi tu o kwas, który w jakiś sposób zdenaturuje białko. Zgadza
się?
Pozdrawiam, Agata
PS: A jak już coś wynajdziesz o tych serach, to daj znać :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Maienie spirytusu
Re: obiad dla przyszłych teściów...horror
Re: Piekarnik gazowy z termostatem i bez
Re: Sokowirówka
Re: ZABICIE ZAPACHU ALKOHOLU

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »