« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-08-24 22:09:21
Temat: Re: pomidory w oleju
Agatek napisał(a):
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-DA80E4.22074824082006@news.gazeta.pl...
Nie ścięło się, bo tylko białko się ścina To, co stało sie z
oliwą, jest tym samym zjawiskiem, co zestalanie sie stopionego masła
czy innego tłuszczu w pokojowej temperaturze. Tyle, ze oliwa zestala
sie w jeszcze niższej, niż stopione masło, smalec itp.
Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu ok. pół godziny wraca do stanu
płynnego.
> A ja głupia wywaliłam.
Oj, szkoda :-(((
> rzeczywiście suszyć do sucharka czy nie do końca?
Ja suszę do stanu identycznego, jak suszone śliwki kalifornijskie -
te paczkowane. W tym stanie pomidory nie są sucharkami, sa giętkie i
zachowują w miąższu nieco wilgoci i cały smak :-) Przesypane solą,
zielonym pieprzem , bazylią i czosnkiem... Właśnie wyprodukowałam 5
słoików, następne w przygotowaniu :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-08-25 09:57:54
Temat: Re: pomidory w oleju
Wladyslaw Los napisał(a):
> > > Nigdy nie suszę sam pomidorów. Prawdziwe suszone pomidory dojrzewają i
> > > schną pod włoskim słońcem.
Wierzysz w to? Przecież oni suszą je w suszarniach, jak suszy się
dziś rodzynki, śliwki , tytoń itp.; tylko naiwni wierzą, że na
skalę przemysłową suszy się dziś coś w sposób naturalny :-)))
Kiedyś suszono rzeczywiście na słońcu, ale to dawno minęło.
> Ja nie wiem. Nigdy sam nie suszę pomidorów, bo i tak nie będą takie jak
> powinny być. Kupuję gotowe. Kup porządne włoskie pomidory suszone
Kupiłam raz takie WŁOSKIE w słoiku, w oleju. Wyrzuciłam zaraz po
otwarciu - takie bezsmakowe, bez koloru- blade jakieś, podeszwy po
prostu. Błee... Nie umywają się do moich! Moje są słodkie,
czerwoniutkie, pachnące... Namawiam na suszenie w suszarce do jarzyn,
właśnie suszę od tygodnia kolejne i kolejne, nie mogę przestać
:-))) Potem sól, pieprz zielony, czosnek, bazylia i do oliwy - MNIAM,
już zjedliśmy jeden słoik pomidorków, bo nie wytrzymaliśmy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-08-25 10:49:05
Temat: Re: pomidory w olejua do czego potem je wykorzystwać można ??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-08-25 12:49:07
Temat: Re: pomidory w olejuaga_agnieszka napisał(a):
> a do czego potem je wykorzystwać można ??
Cóż za perwersja.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-08-25 13:46:35
Temat: Re: pomidory w oleju
>> a do czego potem je wykorzystwać można ??
>
> Cóż za perwersja.
> ;-)
upsss
chodziło mi o używanie ich do jaki potraw "z czym to sie je "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-08-25 17:28:50
Temat: Re: pomidory w olejuaga_agnieszka wrote:
>>>a do czego potem je wykorzystwać można ??
>>
>>Cóż za perwersja.
>>;-)
>
> upsss
> chodziło mi o używanie ich do jaki potraw "z czym to sie je "
Czasami samo, czasami w sałatkach, a czasami w potrawach mięsnych na
ciepło. Ktoś ostatnio podawał przepis na kurczaka faszerowanego
suszonymi pomidorami z mozarella.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |