Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sok z malin a wyciskanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sok z malin a wyciskanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-24 19:43:05

Temat: Sok z malin a wyciskanie
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Maliny roztarłam, zagotowałam z cukrem; Moja mama (i babcia, i wszyscy
znajomi) przecedzają potem ten sok i dopiero wlewają do słoików. Czy ktoś
wekował maliny bez przecedzania, tzn. z tymi małymi pesteczkami? Zastanawiam
się, czy pesteczki zmienią smak soku, czy też przecedzanie (przecieranie) ma
na celu lepszy wygląd lub klarowność soku. Proszę o szybkie sugestie, bo mi
się strasznie nie chce cedzić o tej porze ;-).

D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-24 21:48:15

Temat: Re: Sok z malin a wyciskanie
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zastanawiam
> się, czy pesteczki zmienią smak soku, czy też przecedzanie (przecieranie)
> ma na celu lepszy wygląd lub klarowność soku. Proszę o szybkie sugestie,
> bo mi się strasznie nie chce cedzić o tej porze ;-).
>
Przetarłam. Ale pytanie dręczy mnie nadal ;-).

D


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-25 01:10:07

Temat: Re: Sok z malin a wyciskanie
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przetarłam. Ale pytanie dręczy mnie nadal ;-).

Ja np. tych pesteczek nie lubie bo mi w zęby wchodzą chociaż maliny
uwielbiam :)

--
morghul

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-27 11:14:09

Temat: Re: Sok z malin a wyciskanie
Od: "Margola" <malgos@spamowi_mowimy_won.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Dorota ***" <d...@W...op.pl> napisał w wiadomości
news:eckvgd$c95$1@news.onet.pl...
> Witam
> Maliny roztarłam, zagotowałam z cukrem; Moja mama (i babcia, i wszyscy
> znajomi) przecedzają potem ten sok i dopiero wlewają do słoików. Czy ktoś
> wekował maliny bez przecedzania, tzn. z tymi małymi pesteczkami?
Zastanawiam
> się, czy pesteczki zmienią smak soku, czy też przecedzanie (przecieranie)
ma
> na celu lepszy wygląd lub klarowność soku. Proszę o szybkie sugestie, bo
mi
> się strasznie nie chce cedzić o tej porze ;-).

trochę późno, ale podam mój ulubiony sposób na maliny: wkładam maliny do
wyparzonych słoików i zasypuję cukrem (w sumie nie daję dużo, bo się staramy
nie tyć w tempie zbyt szybkim). Kiedy puszczą sok, następnego dnia zakręcam,
a mój meżczyzna skru[pulatnie pasteryzuje, jak wszystkie przetwory. Na
wszelki wypadek.

Zimą mam sok do użytku zgodnego z przyzwyczajeniami, a maliny do hebaty albo
do ciast.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomidory w oleju
Sufletowe szaleństwo
A to zabawa !!!
rafaello - jak długo nadaje się do jedzenia?
Piekarnik whirpool akp 229

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »