« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-20 09:16:34
Temat: potrawy z ryżemszukam ciekawych przepisów na potrawy, których podstawa jest ryz.
może jakis w mairę prost przepis na risotto...
z góry oczywiście dziękuję i czekam
pozdrawiam
Kachna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-20 21:43:55
Temat: Re: potrawy z ryżemCos prostego. Ja to robie zawsze proporvje "na oko":
- kolorowe papryki i np. cebulke pokroic w kostke
- piersci kurczaka tez pokroic na male kawalki
- najpierw podsmazyc mieso z sola, pieprzem i np. przyprawa do kurczaka
- wyjac mieso z patelni i podsmazyc warzywa
- gdy te juz miekkie - dodac miecho ( mozna tez najpierw warzywa i do nich
dorzucic mieso )
- mozna dodac kukurydze i groszek z puszki
- wsypac ugotowany ryz ( dla lepszego smaku mozna go ugotowac w bulionie
warzywnym lub z kurki ) i wszystko razem wymieszac i podsmazyc ( jesli jest
za suche, mozna podlac odrobina wody )
- calosc doprawic ketjapem ( sos sojowy ), ja dodaje jeszcze np. chilli,
troche oregano i bazyli i ketchupem.
Ta mieszanka ( przyprawy mozna sobie samemu jeszcze wyczuc ) wymyslona w
pospiechu jest pyszna, szczegolnie w polaczeniu z bagietka z maslem
czosnkowym lun ziolowym.
Pozdr.,
Danka
"kasiek" <k...@w...ps.pl> schreef in bericht
news:9bouka$d7b$1@zeus.man.szczecin.pl...
> szukam ciekawych przepisów na potrawy, których podstawa jest ryz.
> może jakis w mairę prost przepis na risotto...
> z góry oczywiście dziękuję i czekam
>
> pozdrawiam
> Kachna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 09:51:00
Temat: Re: potrawy z ryżem
> może jakis w mairę prost przepis na risotto...
Witam Cie w gronie amatorow ryzu pod kazda postacia.
Caly problem polega na tym ze ryz gotuje sie inaczej do kazdej potrawy.Nie
mowiac juz o tym ze istnieja dziesiatki jego gatunkow bardziej czy mniej
zdatnych do takiego czy inego gotowania.
Do risotto przydal by sie specjalny ryz ktory potrafi "pic" plyn w ktorym
jest wolniutko gotowany. Zasada (albo raczej jedna z zasad, bo jak z kazda
potrawa kazdy ma inna teorie i dzieki temu jest o czym mowic na forum...)
jest prosta:
nie podsmazac ryzu przed gotowaniem (jak do normalnego gotowania)
dolewac plynu (np woda+bulion+mleko+przyprawy) malymi dosami,
poczekac az ryz go wypije i dolac nastepna porcyjke az do skutku
nie mieszac ryzu!!!!
Po ugotowaniu polaczyc z czym wola np. kostka roquefort, podsmazone
wczesniej jarzyny czy grzyby.
A np ryz do sushi to juz calkiem inna zabawa.....
Smacznego
Paul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 12:49:25
Temat: Re: potrawy z ryżem
Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9bouka$d7b$1@zeus.man.szczecin.pl...
> szukam ciekawych przepisów na potrawy, których podstawa jest ryz.
> może jakis w mairę prost przepis na risotto...
> z góry oczywiście dziękuję i czekam
>
> pozdrawiam
> Kachna
Bardzo smaczne jest risotto z suszonymi grzybami, tzn. grzyby ugotowane
wczesniej, do gotowania ryzu dodana woda z gotowania grzybow.
Grzyby pokrojone, wymieszane z ryzem, przyprawy, troche tartego sera,
zapiec - pyszne jedzonko gotowe.
pozdrawiam
Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |