Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia problem - odmierzanie porcji makaronu

Grupy

Szukaj w grupach

 

problem - odmierzanie porcji makaronu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 55


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2008-06-11 11:52:22

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: Marek <b...@a...w.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć J-23
Wed, 11 Jun 2008 03:05:20 -0700 (PDT) w
<news:988690dc-13a6-4a28-8f6c-ea60db3dc42b@d1g2000hs
g.googlegroups.com>

po raz kolejny zacytowales sto kilkadziesiat linijek tylko po to, zeby
dopisac jedno zdanie.

PLONK.
--
Pozdrawiam,
Marek
Ziemia = kula u nogi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2008-06-11 12:22:32

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Jun 11, 1:52 pm, Marek <b...@a...w.pl> wrote:
> Cześć J-23
> Wed, 11 Jun 2008 03:05:20 -0700 (PDT) w
> <news:988690dc-13a6-4a28-8f6c-ea60db3dc42b@d1g2000hs
g.googlegroups.com>
>
> po raz kolejny zacytowales sto kilkadziesiat linijek tylko po to, zeby
> dopisac jedno zdanie.
>
> PLONK.

POLNKU! Nie chcesz nie czytaj! Na cholere rozwijasz tekst ukryty!?
Ostatnie zdanie jest najwazniejsze.

J-itede

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2008-06-11 12:32:12

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

J-23 pisze:

>
> POLNKU! Nie chcesz nie czytaj! Na cholere rozwijasz tekst ukryty!?

LOL :)

> Ostatnie zdanie jest najwazniejsze.


To po co ta resta?

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2008-06-11 17:25:34

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Cze, 14:32, Theli <p...@w...pl> wrote:
> J-23 pisze:
>
>
>
> > POLNKU! Nie chcesz nie czytaj! Na cholere rozwijasz tekst ukryty!?
>
> LOL :)
>
> > Ostatnie zdanie jest najwazniejsze.
>
> To po co ta resta?
>
> th

Po to zebys sie wkurzal! I zebys POLONKOWAL, LOLU

J-itede

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2008-06-11 18:14:21

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 10 Cze, 13:06, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
> "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
>
> news:5193d9a8-f457-47b6-8281-4dfe6c966c96@f36g2000hs
a.googlegroups.com...
> On 10 Cze, 09:49, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
>
>
>
>
>
> > On 10 Cze, 08:50, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> > > On 9 Cze, 11:57, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
>
> > > > "Panslavista" <p...@h...com> wrote in message
>
> > > >news:g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> > > > > "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote in message
> > > > >news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
> > > > >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu
> > > > >>> spageti.
> > > > >> Albo
> > > > >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z
> > > > >>> dziurka
> > > > >>> ktora
> > > > >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie
> > > > >>> znalazlem
> > > > >>> w
> > > > >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> > > > >>> Pozdrawiam
> > > > >>> Krzysiek
>
> > > > >> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> > > > >> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej
> > > > >> podzielić
> > > > >> na
> > > > >> takie porcje paczkę makaronu.
> > > > >> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki
> > > > >> opisać i
> > > > >> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest
> > > > >> potrzebne
>
> > > > > Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka
> > > > > tania i
> > > > > dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla
> > > > > bardzo
> > > > > zaawansowanych kuchmistrzów.
> > > > > Na Allegro:
> > > > >http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_w
aga_kuchenna_inox_...
>
> > > > > Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami
> > > > > (naukowa
> > > > > i techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest
> > > > > zwany
> > > > > tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i
> > > > > kciuka,
> > > > > jako bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po
> > > > > odmierzeniu
> > > > > TIP-TOP.
> > > > > P.S.
> > > > > Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach
> > > > > WŁOSKIEJ maszynki do spagetti firmy  MARCATO,  w której na spagetti
> > > > > wystarczy zwykła mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska,
> > > > > babuni
> > > > > i jaka jeszcze kto woli), aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg
> > > > > zastosować
> > > > > 10 jajek i ani kropli wody.
> > > > > Takie spagetti  - gwarantuję - po ugotowaniu będzie  AL  DENTE !!!
>
> > > > NAWET  UGOTOWANE  DO  CAŁKOWITEJ  UTRATY  POSMAKU  SUROWIZNY !!!
>
> > > > - oświadcza, co następuje - Panslavista trenowany przez Marudę
> > > > szpagetkami o
> > > > różnym stopniu surowizny nazywanej przez nią AL DENTE - tłumaczy ją
> > > > tylko
> > > > nieznajomość języka włoskiego, dzięki czemu całe to "al dente" znaczy
> > > > "wal
> > > > dęte"...  :-P))))))))))))))))))
> > > > Ach te kobieciny!!!
>
> > > Co to sa, te "szpagetki"?
>
> > > J-itede- Ukryj cytowany tekst -
>
> > > - Pokaż cytowany tekst -
>
> > Nie oglądałeś dobranocek - tutaj czeskich "Staflik i Spagetka"?
> > A wiesz co to szpagat?
>
> Jasne ze nie. Przeciez ja nie ogladam dobranocek.
>
> J-itede
>
> No tak, za mała ta stawka.
> Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego spagato czyli szpagat (sznurek, a nie
> rozkraczność, zbereźniku).- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -

spaghetto sznurek - zdrobnienie od spago

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2008-06-11 18:22:40

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Cze, 19:25, J-23 <k...@g...pl> wrote:

http://pl.wiktionary.org/wiki/spago

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2008-06-11 18:36:39

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Cze, 20:14, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On 10 Cze, 13:06, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
>
>
>
> > "J-23" <k...@g...pl> wrote in message
>
> >news:5193d9a8-f457-47b6-8281-4dfe6c966c96@f36g2000h
sa.googlegroups.com...
> > On 10 Cze, 09:49, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
>
> > > On 10 Cze, 08:50, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> > > > On 9 Cze, 11:57, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
>
> > > > > "Panslavista" <p...@h...com> wrote in message
>
> > > > >news:g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> > > > > > "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote in message
> > > > > >news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
> > > > > >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu
> > > > > >>> spageti.
> > > > > >> Albo
> > > > > >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z
> > > > > >>> dziurka
> > > > > >>> ktora
> > > > > >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie
> > > > > >>> znalazlem
> > > > > >>> w
> > > > > >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> > > > > >>> Pozdrawiam
> > > > > >>> Krzysiek
>
> > > > > >> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> > > > > >> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej
> > > > > >> podzielić
> > > > > >> na
> > > > > >> takie porcje paczkę makaronu.
> > > > > >> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki
> > > > > >> opisać i
> > > > > >> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest
> > > > > >> potrzebne
>
> > > > > > Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka
> > > > > > tania i
> > > > > > dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla
> > > > > > bardzo
> > > > > > zaawansowanych kuchmistrzów.
> > > > > > Na Allegro:
> > > > > >http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_w
aga_kuchenna_inox_...
>
> > > > > > Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami
> > > > > > (naukowa
> > > > > > i techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest
> > > > > > zwany
> > > > > > tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i
> > > > > > kciuka,
> > > > > > jako bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po
> > > > > > odmierzeniu
> > > > > > TIP-TOP.
> > > > > > P.S.
> > > > > > Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach
> > > > > > WŁOSKIEJ maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti
> > > > > > wystarczy zwykła mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska,
> > > > > > babuni
> > > > > > i jaka jeszcze kto woli), aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg
> > > > > > zastosować
> > > > > > 10 jajek i ani kropli wody.
> > > > > > Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
>
> > > > > NAWET UGOTOWANE DO CAŁKOWITEJ UTRATY POSMAKU SUROWIZNY !!!
>
> > > > > - oświadcza, co następuje - Panslavista trenowany przez Marudę
> > > > > szpagetkami o
> > > > > różnym stopniu surowizny nazywanej przez nią AL DENTE - tłumaczy ją
> > > > > tylko
> > > > > nieznajomość języka włoskiego, dzięki czemu całe to "al dente" znaczy
> > > > > "wal
> > > > > dęte"... :-P))))))))))))))))))
> > > > > Ach te kobieciny!!!
>
> > > > Co to sa, te "szpagetki"?
>
> > > > J-itede- Ukryj cytowany tekst -
>
> > > > - Pokaż cytowany tekst -
>
> > > Nie oglądałeś dobranocek - tutaj czeskich "Staflik i Spagetka"?
> > > A wiesz co to szpagat?
>
> > Jasne ze nie. Przeciez ja nie ogladam dobranocek.
>
> > J-itede
>
> > No tak, za mała ta stawka.
> > Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego spagato czyli szpagat (sznurek, a nie
> > rozkraczność, zbereźniku).- Ukryj cytowany tekst -
>
> > - Pokaż cytowany tekst -
>
> spaghetto sznurek - zdrobnienie od spago

A z petelka? I czy odpowiednio gruby?

J-itede

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2008-06-12 06:43:56

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Cze, 20:22, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
> On 11 Cze, 19:25, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> http://pl.wiktionary.org/wiki/spago


Ha, ha, ha...
Qrde! Sam wpisales to "spago"?
spago jak lamago

J-23 Flegiel von Trop

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2008-06-12 06:57:10

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Cze, 08:43, J-23 <k...@g...pl> wrote:
> On 11 Cze, 20:22, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
>
> > On 11 Cze, 19:25, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> >http://pl.wiktionary.org/wiki/spago
>
> Ha, ha, ha...
> Qrde! Sam wpisales to "spago"?
> spago jak lamago
>
> J-23 Flegiel von Trop

Tak wyglada prawidlowo dzialajcy slownik j.wloskiego
http://en.wiktionary.org/wiki/bagnato
Wszystkie definicje napisane sa w j.wloskim, nie po polsku.

J-itede

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2008-06-12 07:04:02

Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Cze, 08:43, J-23 <k...@g...pl> wrote:
> On 11 Cze, 20:22, Panslavista <p...@w...pl> wrote:
>
> > On 11 Cze, 19:25, J-23 <k...@g...pl> wrote:
>
> >http://pl.wiktionary.org/wiki/spago
>
> Ha, ha, ha...
> Qrde! Sam wpisales to "spago"?
> spago jak lamago
>
> J-23 Flegiel von Trop

Dla ciebie wyjatkowo - w Małym Słowniku Włosko - Polskim wydanym przez
Wiedzę Powszechną 1983 r. isnieje hasło:
spa|go m, p. ~ghi sznur, szpagat m. W tym samym słowniku ale w
części polsko-włoskiej istnieje hasło:
sznur m fune, corda f
sznurek m spago m
makaron m maccheroni m, pasta f, pastasciutta f.

Może być maccheroni spagato - makaron sznurkowy - cienki i długi jak
sznurek.

Czy znasz to - uczta Baltazara?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

winne jablko
Knedliczki - mrożenie
CUKATA
PASTYŁA
ORZECHÓWKA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »