« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-15 15:38:57
Temat: prodiz-jak upiec sernik?Narazie pieklam tylko moja ukochana babke majonezowa (mniam) ciasto
spagetti. Obydwa nie maja zbyt wielkich wymagan. Ale juz przy babce
majonezowej czas pieczenia byl prawie dwukrotnie dluzszy niz w normalnym
piekarniku. Macie moze jakis sprawdzony przepis na sernik do prodiza?
Obiecalam ze upieke w tym tygodniu a troche sie boje zmarnowania skladnikow.
Baaaaaaardzo dziekuje za pomoc.
Kropelka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-15 17:35:43
Temat: Re: prodiz-jak upiec sernik?
Użytkownik "Kropelka" <k...@u...niewinne.serwery.pl> napisał w
wiadomości news:ati7oq$gso$1@news.tpi.pl...
> Narazie pieklam tylko moja ukochana babke majonezowa (mniam) ciasto
> spagetti. Obydwa nie maja zbyt wielkich wymagan. Ale juz przy babce
> majonezowej czas pieczenia byl prawie dwukrotnie dluzszy niz w normalnym
> piekarniku. Macie moze jakis sprawdzony przepis na sernik do prodiza?
> Obiecalam ze upieke w tym tygodniu a troche sie boje zmarnowania
skladnikow.
> Baaaaaaardzo dziekuje za pomoc.
> Kropelka
Robiła wielokrotnie sernik w prodiżu... W czasie wakacji u babci nie miałą
piekarnika.
Robiłam właściwe jak zwykle, ale część mąki zastępowałam kaszą manną. Kasza
manna chłonie wodę, a w prodiżu ciasto mało odparowuje i trzeba tą wodę
związać.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 19:29:14
Temat: Re: prodiz-jak upiec sernik?
Użytkownik "Kropelka" <k...@u...niewinne.serwery.pl> napisał w
wiadomości news:ati7oq$gso$1@news.tpi.pl...
> Narazie pieklam tylko moja ukochana babke majonezowa (mniam) ciasto
> spagetti. Obydwa nie maja zbyt wielkich wymagan. Ale juz przy babce
> majonezowej czas pieczenia byl prawie dwukrotnie dluzszy niz w normalnym
> piekarniku. Macie moze jakis sprawdzony przepis na sernik do prodiza?
> Obiecalam ze upieke w tym tygodniu a troche sie boje zmarnowania
skladnikow.
> Baaaaaaardzo dziekuje za pomoc.
> Kropelka
Witam!
Ja robie przy pomocy malaksera i wg przepisu don dolaczonego.
50 dag twarogu, dobrze jak sobie troche polezy w lodowce i straci wode
20 dag cukru
4 jajka
pol kostki masla lub margaryny
cukier wanilinowy
jeden sredni ugotowany ziemniak--lub lyzka kaszy manny
1 lyzka maki wroclawskiej
1 lyzka maki ziemniaczanej
rodzynki
Sernik wiedenski.
Zoltka ucieram z maslem , cukrem i cukrem wanilinowym.
Potem dodaje pokruszony twarog.
Nastepnie ziemniaka i dwa rodzaje maki.
Ubijam piane z bialek.
Wyjmuje utarty ser z malaksera i mieszam delikatnie z
piana.
Pozniej dodaje wczesniej sparzone , a po ostudzeniu maka opruszone rodzynki.
Pieke w prodizu, wysmarowanym margaryna i posypanym bulka tarta( a jak nie
mam bulki tartej to nie sypie), od 45 minut do godziny.
Jak patyk z ciasta wyjme suchy, przerywam pieczenie.
Lubi opadac sernik, wiec tam gdzie najczesciej opada daje wiecej ciasta.
No i wczesniej wylaczam dolna czesc prodiza, bo sernik lubi mi sie
przypiekac od dolu.
Oczywiscie jest to sernik wiedenski, ale mozna dac na spod jakies
podpieczone ciasto lub herbatniki.
Alla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-15 19:32:21
Temat: Re: prodiz-jak upiec sernik?oprószone pewnie sie pisze. hihi
alla
Użytkownik "alla" <a...@w...o2.pl> napisał w wiadomości
news:atil6g$el9$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Kropelka" <k...@u...niewinne.serwery.pl> napisał w
> wiadomości news:ati7oq$gso$1@news.tpi.pl...
> > Narazie pieklam tylko moja ukochana babke majonezowa (mniam) ciasto
> > spagetti. Obydwa nie maja zbyt wielkich wymagan. Ale juz przy babce
> > majonezowej czas pieczenia byl prawie dwukrotnie dluzszy niz w normalnym
> > piekarniku. Macie moze jakis sprawdzony przepis na sernik do prodiza?
> > Obiecalam ze upieke w tym tygodniu a troche sie boje zmarnowania
> skladnikow.
> > Baaaaaaardzo dziekuje za pomoc.
> > Kropelka
>
> Witam!
> Ja robie przy pomocy malaksera i wg przepisu don dolaczonego.
> 50 dag twarogu, dobrze jak sobie troche polezy w lodowce i straci wode
> 20 dag cukru
> 4 jajka
> pol kostki masla lub margaryny
> cukier wanilinowy
> jeden sredni ugotowany ziemniak--lub lyzka kaszy manny
> 1 lyzka maki wroclawskiej
> 1 lyzka maki ziemniaczanej
> rodzynki
> Sernik wiedenski.
> Zoltka ucieram z maslem , cukrem i cukrem wanilinowym.
> Potem dodaje pokruszony twarog.
> Nastepnie ziemniaka i dwa rodzaje maki.
> Ubijam piane z bialek.
> Wyjmuje utarty ser z malaksera i mieszam delikatnie z
> piana.
> Pozniej dodaje wczesniej sparzone , a po ostudzeniu maka opruszone
rodzynki.
> Pieke w prodizu, wysmarowanym margaryna i posypanym bulka tarta( a jak nie
> mam bulki tartej to nie sypie), od 45 minut do godziny.
> Jak patyk z ciasta wyjme suchy, przerywam pieczenie.
> Lubi opadac sernik, wiec tam gdzie najczesciej opada daje wiecej ciasta.
> No i wczesniej wylaczam dolna czesc prodiza, bo sernik lubi mi sie
> przypiekac od dolu.
> Oczywiscie jest to sernik wiedenski, ale mozna dac na spod jakies
> podpieczone ciasto lub herbatniki.
> Alla
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 08:09:58
Temat: Re: prodiz-jak upiec sernik?Użytkownik "alla" <a...@w...o2.pl> napisała:
[...]
> Oczywiscie jest to sernik wiedenski, ale mozna dac na spod jakies
> podpieczone ciasto lub herbatniki.
Ja rowniez czasami pieke taki sernik w prodizu (w tortownicy) i daje
wowczas na spod okragle biszkopty.
Przepis jest dobry, ale uwazam, ze pol kg sera to troche za malo na
przyzwoity sernik ;-) Warto zwiekszyc proporcje o polowe, czyli
zrobic sernik z 70-80 dag sera. Oprocz rodzynek mozna tez dodac
pokrojone orzechy, skorke pomaranczowa, no i aromat pomaranczowy.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 12:41:07
Temat: Re: prodiz-jak upiec sernik?
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:atk1ol$7nv$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "alla" <a...@w...o2.pl> napisała:
> [...]
> > Oczywiscie jest to sernik wiedenski, ale mozna dac na spod jakies
> > podpieczone ciasto lub herbatniki.
>
> Ja rowniez czasami pieke taki sernik w prodizu (w tortownicy) i daje
> wowczas na spod okragle biszkopty.
> Przepis jest dobry, ale uwazam, ze pol kg sera to troche za malo na
> przyzwoity sernik ;-) Warto zwiekszyc proporcje o polowe, czyli
> zrobic sernik z 70-80 dag sera. Oprocz rodzynek mozna tez dodac
> pokrojone orzechy, skorke pomaranczowa, no i aromat pomaranczowy.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Co racja to racja, jednak ja pisalam o serze troche lezacym juz w lodowce,
wiec na oko wczesniej mial ze 60 dag.
Ale poprobuje dac wiecej, mysle, ze bedzie smaczniejszy, skoro tak
uwazasz:))))
Alla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |