Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosty przepis na pizzę

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosty przepis na pizzę

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-08-25 10:52:23

Temat: prosty przepis na pizzę
Od: "Martyna" <m...@p...onet.eu.WYTNIJ.TO> szukaj wiadomości tego autora

Jak w temacie :) poszukuję prostego przepisu na domową pizzę :) liczę na Was
;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-08-25 11:03:17

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wed, 25 Aug 2010 12:52:23 +0200, Martyna napisał(a):

> Jak w temacie :) poszukuję prostego przepisu na domową pizzę :) liczę na Was
> ;)

Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html

I ostatnio wychodzi już naprawdę dobrze, znaczy przyjaciele wpraszają się
na kolejne, więc zakładam że im smakuje :)

Mam piekarnik elektryczny i u mnie pizza różni się tym od takiej z pieca,
że nie ma zarumienionych brzegów (ratuję to smarując je delikatnie sosem
pomidorowym). Wcześniej myślałem, że trzeba dłużej piec żeby zrumienić i
ciasto robiło się megatwarde... ;) więc polecam robić tak jak w przepisie
(dobrze nagrzany piekarnik i wystarczy kilka minut).

Aa i ważny jest ser, DUŻO sera :D
Ja jeszcze w samym cieście zagniatam trochę oregano i bazylii (suszone), to
lepiej smakuje.

--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-08-25 12:11:35

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Martyna" <m...@p...onet.eu.WYTNIJ.TO> szukaj wiadomości tego autora

Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
tako ;)
A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
Pozdrawiam :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-08-25 13:20:28

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Martyna" <m...@p...onet.eu.WYTNIJ.TO> wrote in message
news:i52sl2$c4o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie :) poszukuję prostego przepisu na domową pizzę :) liczę na
> Was ;)

Licz na siebie a ja ci w tym pomogę:

Woda - 600ml
mąka - 1200 dag
olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
drożdże świeże 1/3 paczki.
Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do
chleba lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i rozwałkować
niebyt grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na 150°C. Na
podpieczone wyłożyć składniki "ozdobne" i zapiec do zrumienienia. Można te
składniki też na surowe nałożyć, osobiście wolę jednak jak wyżej.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-08-25 13:27:30

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: konieczko <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-08-25 14:11, Martyna pisze:
> Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
> jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
> tako ;)
> A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
> Pozdrawiam :)
>
>
Zrob tak jak w opisie z linku , tylko naturalne i swieze polprodukty.
Do tego bazylia ale taka z krzaczka swiezo zerwana nie zadne tam suszone
wynalazki. Amerykanie robia pizze w ten sposob ze mozarelle zawijaja na
brzegach pizzy dookola. Efekt bardzo smakowity.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-08-25 13:28:12

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-08-25 13:03, Użytkownik Kapsel miał niepewny dość wzrok.
Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go
noc, tak powiedział:


> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
> http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html

"5. na wierzch resztki sera.
7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. "

Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
minutach w 230 stopniach?

Sugeruję gdy pizza już (niemal) upieczona wyjąć ją z pieca, posypać
mozarellą i włożyć z powrotem na czas pięknego rozpuszczenia się sera
(~2 minuty).

--
FortArt

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-08-25 14:18:20

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Martyna" <m...@p...onet.eu.WYTNIJ.TO> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki wszystkim :) myślę, że poskładam wszystkie wasze rady w całość i coś
z tego wyjdzie ;)
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-08-25 15:42:00

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Tomasz Stafiński <j...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Ja wycyganiłem od znajomego kamieniarza kawałek granitu grubości 5cm
pasujący akurat do blachy piecyka gazowego. Idealnie na tym się piecze
pizzę i chleb na zakwasie. Wada - trzeba zacząć grzać godzinę przed
pieczeniem co przy niedawnych upałach potrafiło skutecznie mnie
zniechęcić do pichcenia czegokolwiek ;)

Pozdrawiam,
--
Jenot

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-08-25 20:40:47

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 25 Aug 2010 15:42:00 +0000 (UTC), Tomasz Stafiński napisał(a):

> Ja wycyganiłem od znajomego kamieniarza kawałek granitu grubości 5cm
> pasujący akurat do blachy piecyka gazowego. Idealnie na tym się piecze
> pizzę i chleb na zakwasie.

Mam taki blok granitu wbudowany pod piekarnikiem kuchni kaflowej :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-08-25 21:04:47

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "leku" <l...@p...wprost.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Woda - 600ml
> mąka - 1200 dag
> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
> cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
> do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
> drożdże świeże 1/3 paczki.
> Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do chleba
> lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i rozwałkować niebyt
> grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na 150°C. Na podpieczone wyłożyć
> składniki "ozdobne" i zapiec do zrumienienia. Można te składniki też na surowe
> nałożyć, osobiście wolę jednak jak wyżej.
>

Proporcje tak na 4 blachy :)

leku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozmrożenie
Istnieje jeszcze zwykłe mleko?
grzyby kupowane na ulicy
Grzyby
Grzyby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »