| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-08-25 21:19:33
Temat: Re: prosty przepis na pizzę"leku" <l...@p...wprost.pl> wrote in message
news:4c7585f8$0$22797$65785112@news.neostrada.pl...
>> Woda - 600ml
>> mąka - 1200 dag
>> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
>> do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
>> drożdże świeże 1/3 paczki.
>> Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do
>> chleba lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i
>> rozwałkować niebyt grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na
>> 150°C. Na podpieczone wyłożyć składniki "ozdobne" i zapiec do
>> zrumienienia. Można te składniki też na surowe nałożyć, osobiście wolę
>> jednak jak wyżej.
>>
>
> Proporcje tak na 4 blachy :)
>
> leku
Czyli można podzielić... lub obdzielić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-08-25 21:53:55
Temat: Re: prosty przepis na pizzęUżytkownik "Panslavista" napisał:
> >> Woda - 600ml
> >> mąka - 1200 dag
> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
> > Proporcje tak na 4 blachy :)
> Czyli można podzielić... lub obdzielić.
... lub zamrozić.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-08-25 22:16:44
Temat: Re: prosty przepis na pizzę
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:i543fu$8kg$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> >> Woda - 600ml
>> >> mąka - 1200 dag
>> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> > Proporcje tak na 4 blachy :)
>> Czyli można podzielić... lub obdzielić.
>
> ... lub zamrozić.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
Witaj Miła.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-08-26 08:38:06
Temat: Re: prosty przepis na pizzęW dniu 2010-08-25 15:28, Artur Fortuna pisze:
> W dniu 2010-08-25 13:03, Użytkownik Kapsel miał niepewny dość wzrok.
> Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go
> noc, tak powiedział:
>
>
>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html
>>
>
> "5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. "
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?
>
> Sugeruję gdy pizza już (niemal) upieczona wyjąć ją z pieca, posypać
> mozarellą i włożyć z powrotem na czas pięknego rozpuszczenia się sera
> (~2 minuty).
Jeszcze lepiej - ja przynajmniej tak robię - mozzarellę dać na spód,
tzn. nałożyć na sos pomidorowy, a potem dopiero reszta dodatków.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-08-26 11:39:32
Temat: Re: prosty przepis na pizzęWed, 25 Aug 2010 15:27:30 +0200, konieczko napisał(a):
>> Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
>> jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
>> tako ;)
>> A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
>> Pozdrawiam :)
>>
>>
> Zrob tak jak w opisie z linku , tylko naturalne i swieze polprodukty.
> Do tego bazylia ale taka z krzaczka swiezo zerwana nie zadne tam suszone
> wynalazki. Amerykanie robia pizze w ten sposob ze mozarelle zawijaja na
> brzegach pizzy dookola. Efekt bardzo smakowity.
Ja świeżą bazylię daję "na górę", ładnie wygląda, ale w cieście to by się
źle zagniatała ;)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-08-26 11:42:28
Temat: Re: prosty przepis na pizzęWed, 25 Aug 2010 15:28:12 +0200, Artur Fortuna napisał(a):
>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html
>
> "5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. "
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?
Racja... nie spojrzałem, a przepis miałem w zakładkach. Teraz już wiem,
dlaczego z pierwszą pizzą przesadziłem :)
Teraz piekę ok. 5-7 min. przy ok. 200* z termoobiegiem i wychodzi ok, w
sumie jak się już ser rozpuści zupełnie a ciasto na brzegach się nie
poddaje widelcowi, to można wyciągać.
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |