Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosty przepis na pizzę

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosty przepis na pizzę

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2010-08-25 21:19:33

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"leku" <l...@p...wprost.pl> wrote in message
news:4c7585f8$0$22797$65785112@news.neostrada.pl...
>> Woda - 600ml
>> mąka - 1200 dag
>> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
>> do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
>> drożdże świeże 1/3 paczki.
>> Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do
>> chleba lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i
>> rozwałkować niebyt grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na
>> 150°C. Na podpieczone wyłożyć składniki "ozdobne" i zapiec do
>> zrumienienia. Można te składniki też na surowe nałożyć, osobiście wolę
>> jednak jak wyżej.
>>
>
> Proporcje tak na 4 blachy :)
>
> leku

Czyli można podzielić... lub obdzielić.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2010-08-25 21:53:55

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" napisał:

> >> Woda - 600ml
> >> mąka - 1200 dag
> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
> > Proporcje tak na 4 blachy :)
> Czyli można podzielić... lub obdzielić.

... lub zamrozić.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2010-08-25 22:16:44

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:i543fu$8kg$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> >> Woda - 600ml
>> >> mąka - 1200 dag
>> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> > Proporcje tak na 4 blachy :)
>> Czyli można podzielić... lub obdzielić.
>
> ... lub zamrozić.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

Witaj Miła.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2010-08-26 08:38:06

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-08-25 15:28, Artur Fortuna pisze:
> W dniu 2010-08-25 13:03, Użytkownik Kapsel miał niepewny dość wzrok.
> Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go
> noc, tak powiedział:
>
>
>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html
>>
>
> "5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. "
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?
>
> Sugeruję gdy pizza już (niemal) upieczona wyjąć ją z pieca, posypać
> mozarellą i włożyć z powrotem na czas pięknego rozpuszczenia się sera
> (~2 minuty).

Jeszcze lepiej - ja przynajmniej tak robię - mozzarellę dać na spód,
tzn. nałożyć na sos pomidorowy, a potem dopiero reszta dodatków.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2010-08-26 11:39:32

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wed, 25 Aug 2010 15:27:30 +0200, konieczko napisał(a):

>> Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
>> jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
>> tako ;)
>> A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
>> Pozdrawiam :)
>>
>>
> Zrob tak jak w opisie z linku , tylko naturalne i swieze polprodukty.
> Do tego bazylia ale taka z krzaczka swiezo zerwana nie zadne tam suszone
> wynalazki. Amerykanie robia pizze w ten sposob ze mozarelle zawijaja na
> brzegach pizzy dookola. Efekt bardzo smakowity.

Ja świeżą bazylię daję "na górę", ładnie wygląda, ale w cieście to by się
źle zagniatała ;)


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2010-08-26 11:42:28

Temat: Re: prosty przepis na pizzę
Od: Kapsel <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wed, 25 Aug 2010 15:28:12 +0200, Artur Fortuna napisał(a):

>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> http://precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-
na-wysmienit-pizze.html
>
> "5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem. "
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?

Racja... nie spojrzałem, a przepis miałem w zakładkach. Teraz już wiem,
dlaczego z pierwszą pizzą przesadziłem :)
Teraz piekę ok. 5-7 min. przy ok. 200* z termoobiegiem i wychodzi ok, w
sumie jak się już ser rozpuści zupełnie a ciasto na brzegach się nie
poddaje widelcowi, to można wyciągać.


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozmrożenie
Istnieje jeszcze zwykłe mleko?
grzyby kupowane na ulicy
Grzyby
Grzyby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »