« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-29 13:50:30
Temat: przekąski na sylwestrowy wieczór bez niektórych składnikówno właśnie...
czy drodzy grupowicze mają jakieś przepisy na szybkie do zrobienia
przekąski, które można by było zaserwować w noc sylwestrową w niedużym
gronie?
jest tylko jeden, ale podstawowy warunek!!!
potrzebne przepisy na potrawy w których nie ma ryżu, kukurydzy, najlepiej
czosnku i makaron też raczej niemile widziany
to nie ja jestem taką grymaselą, że mi nie odpowiadają te produkty, tylko
mój mąż
i chciałam przygotować w końcu jakieś przekąski, które i on bez grymaszenia
"pochłonie" :-)
przedsylwestrowe pozdrowienia,
Niesia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-29 14:08:26
Temat: Re: przekąski na sylwestrowy wieczór bez niektórych składnikówPewnego pięknego dnia, podpisując się jako "Niesia"
<a...@w...pl>, napisałeś (aś) :
>no właśnie...
>czy drodzy grupowicze mają jakieś przepisy na szybkie do zrobienia
>przekąski, które można by było zaserwować w noc sylwestrową w niedużym
>gronie?
>
>jest tylko jeden, ale podstawowy warunek!!!
>potrzebne przepisy na potrawy w których nie ma ryżu, kukurydzy, najlepiej
>czosnku i makaron też raczej niemile widziany
Może wrapsy miniaturowe?
Jadłam to u znajomej - pycha! Paluszki lizać :))))))))
WRAPSY MINIATUROWE
(podaję składinki na 4 porcje czyli 8 sztuk)
łyżka oleju
sól, pieprz
60 dag mrożonych warzyw mieszanych
5 łyżek bulionu warzywnego
łyżka octu
łyżka miodu (daję lipowy lub spadziowy)
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka gałązek natki pietruszki
8 małych podpłomyków tortilla (niejestem pewna pisowni) lub jak nie uda
Ci się kupić to usmaż wcześniej naleśniki
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mrożone warzywa i usmażyć (warzywa nie
powinny być zbyt miękkie). Dodać bulion, ocet, miód, przyprawićsolą i
pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzićw małej ilości zimnej wody, zagęścićtym
warzywa.
Dodać posiekaną zieleninę i wymieszać.
Teflonową patelnię rozgrzać (bez tłuszczu). Włożyć tortille, podgrzewać
po pół minuty z każdej strony. na placuszkach rozkładać przygotowane
warzywa, zawinąć i spiąc wykałaczkami.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Żródło - moja koleżanka któa wyszukała te pyszności w jakiejś gazecie :)
SMACZNEGO
Marzena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-29 19:33:50
Temat: Re: przekąski na sylwestrowy wieczór bez niektórych składników
Użytkownik "Niesia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bspbe2$ffi$1@news.onet.pl...
> no właśnie...
> czy drodzy grupowicze mają jakieś przepisy na szybkie do zrobienia
> przekąski, które można by było zaserwować w noc sylwestrową w niedużym
> gronie?
>
> jest tylko jeden, ale podstawowy warunek!!!
> potrzebne przepisy na potrawy w których nie ma ryżu, kukurydzy, najlepiej
> czosnku i makaron też raczej niemile widziany
- Sałatka klasyczna.
Czyli marchew, seler, pietruszka ugotowane, jajo na twardo, ogórki kiszone,
jabłko posiekane w kostkę i groszek z puszki - doprawić solą pieprzem,
musztardą, cytryną i "utopić" w majonezie.
Można tam jeszcze dać ugotowanego ziemniaka, surową cebulę (trzeba szybko
zjeść, bo z cebula nie nadaje się do przechowywania)
-Sałatka mniej klasyczna (mały brokuł, 1/4 kalafiora, dużą marchew
porcjujemy w różyczki i plastry gotujemy.
Układamy na szerokim półmisku, na to np., kawałki jaj, fasolka red kidnej,
pomidory w cząstkach, zielony ogórek.
Zalewamy ostrym sosem jogurtowym z dodatkiem kurkumy, na zalana już sałatkę
układamy oliwki - podajemy do tego ciepłe grzanki i masło do ich smarowania
(ja robię czosnkowo-ziołowe, ale jak mąż nie lubi to mozna i tylko ziołowe.)
Goście mało spodziewani maja takie coś u nas jako żelazny punkt programu i
bardzo chętnie i w dużych ilościach to konsumują - zwłaszcza te tosty z
masłem ziołowym ich cieszą zaskakująco.
- Albo mini ptysie z jakimś słonym farszem - można z kapusta i grzybami,
samymi grzybami, porem uduszonym z zielonym groszkiem i doprawionym na ostro
sosem sojowym i pieprzem ziołowym, pasta serową z ogórkiem itp.
- Koreczki z żółtego sera różnych gatunków z oliwkami, winogronami,
orzechami włoskimi itp.
- Naleśniki z różnymi farszami (np. szpinakowym, paprykowym, grzybowym)
zrolowane, pocięte w plastry i każdy plaster nadziewamy na wykałaczki.
- pomidory nadziewane sałatką. ok 8 niewielkich pomidorów - odkrajamy im
wierzchy na ok 1/3 wysokości i wydrążamy.
Robimy sałatkę - mały seler obieram, kroimy na ćwiartki i gotujemy w lekko
osolonej wodzie.
Ugotowany kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną.
ok 3-4 plastry ananasa z puszki, 150 g żółtego sera tez siekamy w kostkę i
łączymy wszystko z majonezem.
Doprawiamy solą , pieprzem, sokiem z cytryny, bazylią, nakładamy do
pomidorów. (przepis z "Claudii" - ale sprawdzałam - smaczne jest)
Ostatnio furorę i zachwyt gości wywołały u mnie kanapeczki. Sama się
zdziwiłam, że tak prozaiczna rzecz jest teraz wyszukanym i rzadkim
rarytasem.
bagietki i inne pieczywo w podobnym kształcie (sprzedają u nas np. grahamki
i ciemne bułki takie podłużne) pokroiłam w małe kromki i układałam na nich
np.
1. sałatę pocięta w paski, na to krążek żółtego sera, maznięcie majonezem i
orzech włoski (te pożarto najszybciej).
2. ser pleśniowy niebieski, pomidora kawałeczek i oliwkę zielona lub czarną.
3. ser brie, kapkę żurawiny i kawałek gruszki
4. sałata, jajo, ketchup, lub majonez, oliwka.
itp.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |