« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-01 08:15:15
Temat: Re: przepis na cynamonowe ciastka
Użytkownik "cathe" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:anamc2$1ol$1@news.tpi.pl...
>Czy ktos moze
> dysponuje tym przepisem?
> pozdrawiam
>
>
na te to akurat nie, ale posiadam niezly zastepnik pochodzacy jeszcze od
babci, moze sie skusisz, jesli nie znajdziesz tamtych swoich:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis141.html
125 gram cukru
250 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
1 pełna łyżeczka cynamonu
1 jajko
150 gram masła
około 60-70 gram rodzynek
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem.
Dodać jajo i suche rodzynki i szybko zagnieść.
Można wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu
i wycinać foremkami różne kształty. Albo, jeszcze prościej urywać małe
kawałki ciasta, toczyć z nich kulki, a potem je spłaszczać, żeby
przypominały krążki. Tak jest dużo łatwiej, rodzynki nie wyłażą podczas
pieczenia z ciastek i nie ma niebezpieczeństwa, że pokroimy foremkami te
biedne rodzynki.
Ciasteczka piecze się dość krótko, jakies 10 minut, nie pozwalając, żeby się
przyrumieniły, bo mogą być za twarde. Troche podrosną w piekarniku, więc nie
należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Temperatura około 180 stopni,
wyciągamy, kiedy naciśnięte na środku palcem będa się lekko uginać, ale spód
będzie lekko złoty.
Z tej porcji wychodzi średni talerz ciastek, można podwoić ilość składników,
żeby uzyskać czubaty talerz tych aromatycznych pyszności.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |