« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-23 14:10:08
Temat: przepis na lososiaWitam szanownych grupowiczow,
b. prosze o podzielenie sie przepisami, w jaki sposob przyrzadzacie lososia.
Z gory dziekuje za odpowiedz
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-23 14:32:58
Temat: Re: przepis na lososia"Krzysztof Dołharz" <d...@s...com.pl> a écrit dans le message
news: a04oiv$r3$...@n...tpi.pl...
> Witam szanownych grupowiczow,
>
> b. prosze o podzielenie sie przepisami, w jaki sposob przyrzadzacie
lososia.
>
> Z gory dziekuje za odpowiedz
>
Masz w calosci ? Czy w dzwonkach ? W filetach ? Swiezy czy zamrozony ?
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-23 14:35:04
Temat: Re: przepis na lososia
Ewa (siostra Ani) N. napisał(a) w wiadomości: ...
>"Krzysztof Dołharz" <d...@s...com.pl> a écrit dans le message
>news: a04oiv$r3$...@n...tpi.pl...
>> Witam szanownych grupowiczow,
>>
>> b. prosze o podzielenie sie przepisami, w jaki sposob przyrzadzacie
>lososia.
>>
>> Z gory dziekuje za odpowiedz
>>
>
>Masz w calosci ? Czy w dzwonkach ? W filetach ? Swiezy czy zamrozony ?
>
>Ewcia
>
>--
>Niesz !
>
Krzysiek
Mam w całości, zamrożony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-23 15:08:31
Temat: Re: przepis na lososia"Krzysztof Dołharz" <d...@s...com.pl> a écrit dans le message
news: a04pu6$b5b$...@n...tpi.pl...
>
> Mam w całości, zamrożony.
>
>
Niestety, zamrozonego nie robilam nigdy w calosci (tylko dzwonka lub
filety). Ale ogolnie, to radzilabym Ci tak :
1. bardzo powoli rozmroz w lodowce przez cala noc (bo to losos na jutro
wieczor, zgaduje ?). Jezeli ze szybko rozmrazasz (tzn. w temperaturze
pokojowej), to mieso bedzie za suche... jest to zreszta niebezpieczenstwo
ktore grozi wiekszosci zamrozonych ryb.
2. Przygotuj "krotki smak" ("court-bouillon", poszukaj w archiwum... albo
kup kostki Knorra -))))
3. Wloz rozmrozona rybe do wrzacego "krotkiego smaku", od momentu jak zawrze
na nowo, obniz gaz, zeby wywar tylko leciutko pyrkal
4. Ja lososia (swiezego) gotuje 20 min (od momentu zawrzenia), przy wadze
ok. 1,2 kg. W przypadku ryby odmrozonej nalezy szczegolnie uwazac, aby nie
"przegotowac" (jw. : niebezpieczenstwo "suchego" miesa)
5. Podawac z sosami typu "hollandaise" albo "béarnaise"... ale ja ostanio
podawalam wlasnie "a la polonaise", tzn. z maslem i pokrojonym jajkiem. Bylo
bardzo smaczne...
Powodzenia !
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-23 15:26:45
Temat: Re: przepis na lososia> Krzysiek
> Mam w całoci, zamrożony.
--------------------------
Rozmrozic, brzuch wypelnic koperkiem i paskami marchewki i plasterkami pora.
Wsadzic do plastykowej torebki do pieczenia albo w folie aluminiowa i do
piekarnika. Dlugosc pieczenia zalezy od grubosci ryby (polozyc rybe na
deseczce, wziasc linijke i zmierzyc grubosc ryby). Czas w piekarniku - 4 cm= 30
minut, 5 cm=35 min, 6 cm=40 min, 8 cm=50 min.
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-23 18:36:27
Temat: Re: przepis na lososia
----- Original Message -----
From: "Krzysztof Dołharz" <d...@s...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, December 23, 2001 3:35 PM
Subject: Re: przepis na lososia
> Krzysiek
> Mam w całoci, zamrożony.
U mnie tez w calosci i zamrozony a plan jest taki:
1. odmrazam lososia
2. filetuje go (skora zostaje !)
3. no i tu mam problem, bo waham sie pomiedzy dwoma przepisami
przepis pierwszy - wariant dla leniwych ;-)
Rozgrzewamy piekarnik, zaroodporne naczynie wysmarowujemy lekko maslem,
ukladamy w nim kawalki lososia, skora do dolu. Solimy je, (za
przeproszeniem) pieprzymy, polewamy lekko sokiem z limetki i sokiem z
pomaranczy i posypujemy suszonym rozmarynem (byle bez przesady). Wrzucamy do
piecyka i pieczemy do czasu, az rybka bedzie gotowa (200 stopni Celsjusza,
srednio ok. 15 min). Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z limetki i otarta
skorka z limetki. Lososia podajemy z sosem jogurtowym, gotowanymi
ziemniakami i salatka (u mnie chyba bedzie malo tradycyjnie salatka z
awokado).
przepis drugi - nieco bardziej pracochlonny
4 filety z lososia ukladamy w natluszczonym zaroodpornym naczyniu, 3 cytryny
kroimy w cwiartki, sokiem z jednej cwiartki polewamy filety, reszta
obkladamy rybe, dodajac tez 2 nieduze, pokrojone w cwiartki cebulki.
Wszystko posypujemy lyzka posiekanej natki pietruszki, lyzeczka suszonej
bazylii, lyzeczka suszonego tymianku, lyzeczka suszonego oregano, zabkiem
drobno posiekanego czosnku. Polewamy szklanka Chardonnay i 0,5 szklanki
wody. Naczynie przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
220 stopni na ok. 30 min. Gdy losos bedzie juz gotowy, wyjmujemy go z
piekarnika, wyrzucamy kawalki cytryny i cebuli a powstaly sosik odlewamy.
Lososia schladzamy w lodowce conajmniej przez godzine, podajemy przybranego
sosem koperkowym. Sos robimy tak: szklanke jogurtu naturalnego mieszamy z
drobno posiekanym koperkiem i zageszczamy serkiem homo + sol i pieprz.
I co tu wybrac ??? Ja chyba wybiore wariant dla leniwych - jutro caly dzien
bede lepic uszka, to na rybe nie starczy mi juz cierpliwosci :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b_moryl@dv.com.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |