| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-23 10:14:06
Temat: Wigilijne gołąbki z grzybamiPodaję przepis zaproponowany przez Pana Tadeusza
3 szklanki kaszy gryczanej ugotować w tradycyjny sposób tzn. na szklankę kaszy
1,5 do 2 szklanek wody. Gotować aż kasza zmięknie, wchłonie wodę.Uważać aby nie
przypalić. Kaszę tak przygotowana należy włożyć pod poduchę aby w
cieple "doszła".
Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo ( mogą być także korzenie
czyli trzony)ugotowaćw osolonej wodzie. Wystarczy 10 - 15 min. min. Gotować w
wiekszej ilości wody gdyż wywar przyda się na sos. Usmażyć 8 dużych cebul na
złoty kolor ( nie przypalić!). Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę.
Wymieszać kaszę z rozdrobnionymi grzybami i usmażoną cebulą. Dosolić i dodać
pieprzu. Farsz nakładać na obgotowane liście kapusty białej ( może być także
włoska). Przed zawijaniem zestrugać grube "nerwy" liścia - lepiej się zwija.
Uformowane gołąbki układać w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wyłożonej
resztkami z liści kapusty ( zostaja zawsze te najmniejsze ze środka). Nie
dolewać wody. Jest jej dość w kapuście. Zapiekać ok. 45 min w piekarniku. Sos
przygotować tradycyjnie: do wywaru z grzybów wrzucić trochę zmielonych, dodać
mąki i śmietany. Zagotować. Gołąbki podawać polane sosem grzybowym.
Inne grzybowe potrawy znaleść można na forum grzybypodhala linka
http://users.nethit.pl/forum/read/grzybypodhala/5939
22/
i na stronie Grzyby Orawy i Podhala
http://www.kki.pl/zenit/grzyby_spyt/przepisy.htm (proszę o jakieś nowe grzybowe
przepisy)
Smacznego i Wesołych Świąt
Zenit
autor strony http://www.grzybypodhala.prv.pl/
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |