« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-24 06:59:24
Temat: Re: przepis na ser plesniowy
> Masz na mysli sery plesniowe typu camembert czy typu roquefort ?
>
Camembert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-24 08:47:54
Temat: Re: przepis na ser plesniowyLe samedi 24 avril 2004 ? 08:59:24, Szmitas a écrit :
>> Masz na mysli sery plesniowe typu camembert czy typu roquefort ?
>>
> Camembert
Aha. Te sery sie robi ze zsiadlego mleka (nieogrzewanego, w
przeciwienstwie to twarozku). Nalezy zsiedle mleko osaczyc z serwatki
cala dobe, najlepiej w temp. 30°C), potem zostawic do dojrzewania w
odpowiedniej formie, regularnie obracajac. Nestepnie ser sie soli aby
spowodowac rozwoj bialego grzybka penicylinowego na powierzchni (sol
zabija inne bakterie). Potem dojrzewanie...
Caly proces trwa dwa tygodnie. W obrazkach:
http://www.reaux.fr/empresurage.html
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |