« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-04 18:18:15
Temat: przyleciały gołąbkiWiosna "na całego". A wraz z nią pojawiły się najpierw jaskółki a potem
przyszedł czas na gołąbki. Oczywiście te z młodej kapustki. Osobiście
uwielbiam je w sosie pomidorowo-śmietankowym z nadzieniem ryżowo-mięsnym,
delikatnie doprawionym oregano. Innymi przyprawami oczywiście też, ale ta
przyprawa podkreśla smak całości (lekko przenika również do sosu).
Jako zapalony "gołębiarz" z przyjemnością zapoznam się z innymi propozycjami
wykonania tej smakowitej potrawy.
Pozdrawiam - Grzela.
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.365 / Virus Database: 202 - Release Date: 02-05-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-04 19:12:10
Temat: Re: przyleciały gołąbkiMoja mamuska zapodala ostatnio golabeczki (takie malenkie) z nadzieniem
ryzowo-miesnym (tyle, ze ryz byl zabarwiony curry) i zawiniete w liscie
winogronowe ... prosze Panstwa ... no cosik wspanialego :)
--
Mattik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-04 20:33:46
Temat: Re: przyleciały gołąbki
Użytkownik "grzela" <s...@m...mil.pl> napisał w wiadomości >
uwielbiam je w sosie pomidorowo-śmietankowym z nadzieniem ryżowo-mięsnym,
> delikatnie doprawionym oregano. Innymi przyprawami oczywiście też, ale ta
> przyprawa podkreśla smak całości (lekko przenika również do sosu).
> Jako zapalony "gołębiarz" z przyjemnością zapoznam się z innymi
propozycjami
> wykonania tej smakowitej potrawy.
>
> Pozdrawiam - Grzela.
>
>
> ---
> Outgoing mail is certified Virus Free.
> Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
> Version: 6.0.365 / Virus Database: 202 - Release Date: 02-05-24
>
>
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.365 / Virus Database: 202 - Release Date: 02-05-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-04 20:43:21
Temat: Re: przyleciały gołąbki
Użytkownik "grzela" <s...@m...mil.pl> napisał w wiadomości
> uwielbiam je w sosie pomidorowo-śmietankowym z nadzieniem ryżowo-mięsnym,
> delikatnie doprawionym oregano. Innymi przyprawami oczywiście też, ale ta
przyprawa podkreśla smak całości (lekko przenika również do sosu).
>
>
Ups.. coś mi chyba przypadkowo uciekło...Sorry.
Przepraszam, ale zapomniałem o dość istotnej rzeczy. Po zawinięciu w kapustę
najpierw podsmażam gołąbki na patelni, dopiero potem są przekładane do
garnka i gotowane w sosie. Są zdecydowanie lepsze od takich "białych", nie
podsmażonych.
Grzela.
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.365 / Virus Database: 202 - Release Date: 02-05-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 08:24:35
Temat: Re: przyleciały gołąbki
> > uwielbiam je w sosie pomidorowo-śmietankowym z nadzieniem
ryżowo-mięsnym,
> > delikatnie doprawionym oregano. Innymi przyprawami oczywiście też, ale
ta
> przyprawa podkreśla smak całości (lekko przenika również do sosu).
> >
> >
> Ups.. coś mi chyba przypadkowo uciekło...Sorry.
>
> Przepraszam, ale zapomniałem o dość istotnej rzeczy. Po zawinięciu w
kapustę
> najpierw podsmażam gołąbki na patelni, dopiero potem są przekładane do
> garnka i gotowane w sosie. Są zdecydowanie lepsze od takich "białych", nie
> podsmażonych.
> Grzela.
>
ja dodaje do farszy zeszklona cebulke i pieczareczki (troszke podduszone)
!
a czasem zamiast sosu pomidorowego robie sos pieczarkowy
wszystkie golabki plus duzo lisci kapusty wkladam do waski i do piekarnika,
najlepsza jest ta kapustka ktora jest na dnie waski i na gorze na wszystkich
golabkach, a potem na tej : wodzie( sosie) ktory wydusi sie z golabkow
dopiero robie sosik!
palce lizac
pozdrawiam kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 08:34:42
Temat: Re: przyleciały gołąbkigrzela napisal:
(...)
> Przepraszam, ale zapomniałem o dość istotnej rzeczy. Po zawinięciu w kapustę
> najpierw podsmażam gołąbki na patelni, dopiero potem są przekładane do
> garnka i gotowane w sosie. Są zdecydowanie lepsze od takich "białych", nie
> podsmażonych.
Najlepsze są pieczone (pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki :-))
No i ja akurat nie lubię sosu pomidorowego do gołąbków. Do
nadzienia można dodać troszeczkę świeżej mięty albo koperku.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 08:43:23
Temat: Re: przyleciały gołąbki> Przepraszam, ale zapomniałem o dość istotnej rzeczy. Po zawinięciu w
kapustę
> najpierw podsmażam gołąbki na patelni, dopiero potem są przekładane do
> garnka i gotowane w sosie. Są zdecydowanie lepsze od takich "białych", nie
> podsmażonych.
U mnie w domu gołąbki po zawinieciu farszu w kapustke sa polewane sosem
pomidorowym i wedruja do piekarnika w brytfannie. Tam "dochodza" i
przechodza sosem. Najlepsze sa na drugi dzien :)
Mapetka
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 12:28:12
Temat: Re: przyleciały gołąbki
> >
> ja dodaje do farszy zeszklona cebulke i pieczareczki (troszke
podduszone)
moja mama robi z ryżu i pieczarek (bez mięsa)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 12:47:52
Temat: Re: przyleciały gołąbki
Użytkownik "grzela" <s...@m...mil.pl> napisał w wiadomości
news:adj08n$l1c$1@korweta.task.gda.pl...
> Wiosna "na całego". A wraz z nią pojawiły się najpierw jaskółki a potem
> przyszedł czas na gołąbki. Oczywiście te z młodej kapustki. Osobiście
> uwielbiam je w sosie pomidorowo-śmietankowym z nadzieniem ryżowo-mięsnym,
> delikatnie doprawionym oregano. Innymi przyprawami oczywiście też, ale ta
> przyprawa podkreśla smak całości (lekko przenika również do sosu).
> Jako zapalony "gołębiarz" z przyjemnością zapoznam się z innymi
propozycjami
> wykonania tej smakowitej potrawy.
>
> Pozdrawiam - Grzela.
>
>
A jakie pyszne sa z peczakiem ....
(nie umiem, ale jadlam)
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-05 13:57:38
Temat: Re: przyleciały gołąbki
>>
>>
>
>A jakie pyszne sa z peczakiem ....
>(nie umiem, ale jadlam)
>AniaK
>
W zyciu nie jadlam peczaku, pewnie dlatego, ze moja Mama miala
zle konotacje z peczakiem - z czasow wojny....a mnie w genach
dziwne rzeczy przekazala, np lekka niechec do Bozego Narodzenia i
do nie wyrzucania pod zadnym pozorem chleba....
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |