Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytania o pieczenie chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytania o pieczenie chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2010-09-26 09:48:06

Temat: Re: pytania o pieczenie chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 26 Sep 2010 11:42:20 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na
>>> termoobiegu, przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół
>>> godziny z drugiego).
>>> Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
>>
>> Następna bezedura Panslavisty.
>>
>> Termoobieg i niepodwyższanie temperatury w celu dorastania ciasta, to
>> sprzeczność.
>
> Pobulgotaj jeszcze.
> Termoobieg to nie mikrowela, ciasto ogrzewa się od zewnatzr a nie w całej
> masie jak w mikroweli. Wkładając do pieca ustawiam termoobieg na około
> 30°C - w celu wyrastania - gdy ciasto podwoi swoja objetość przestawiam na
> 150°C i zanim dojdzie do tych 150°C wewnąrz trawa to chwilę i ciasto z
> początku nadal rośnie, dopuki drożdże są żywe. Po półgodzinie odwracam
> keksówki drugim końcem w kierunku termowentylataro aby chleby były jednakowo
> upieczone. Piękną brązową skórke ciasto osiąga dzięki czterem łyżeczkom
> cukru dodanym do ciasta - część żużywaja drożdze, część przyspiesza
> karmelizowanie mąki na powierzchni.

Wystarczy spryskać ciasto pod koniec pieczenia wodą z cukrem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2010-09-26 09:57:48

Temat: Re: pytania o pieczenie chleba
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4c9f1587$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na
>>> termoobiegu, przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół
>>> godziny z drugiego).
>>> Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
>>
>> Następna bezedura Panslavisty.
>>
>> Termoobieg i niepodwyższanie temperatury w celu dorastania ciasta, to
>> sprzeczność.
>
> Pobulgotaj jeszcze.
> Termoobieg to nie mikrowela, ciasto ogrzewa się od zewnatrz, a nie w całej
> masie jak w mikroweli. Wkładając do pieca ustawiam termoobieg na około
> 30°C - w celu wyrastania - gdy ciasto podwoi swoją objętość przestawiam na
> 150°C i zanim dojdzie do tych 150°C wewnąrz trwa to chwilę i ciasto z
> początku nadal rośnie, dopóki drożdże są żywe. Po pół godzinie odwracam
> keksówki drugim końcem w kierunku termowentylatora, aby chleby były
> jednakowo upieczone. Piękną brązową skórkę ciasto osiąga dzięki czterem
> łyżeczkom cukru dodanym do ciasta - część zużywają drożdże, część
> przyspiesza karmelizowanie mąki na powierzchni.
Przepraszam za literówki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2010-09-26 09:58:59

Temat: Re: pytania o pieczenie chleba
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:z7xla5r11wx2$.2oe4m2i0jizf$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 26 Sep 2010 11:42:20 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
>> news:4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na
>>>> termoobiegu, przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół
>>>> godziny z drugiego).
>>>> Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
>>>
>>> Następna bezedura Panslavisty.
>>>
>>> Termoobieg i niepodwyższanie temperatury w celu dorastania ciasta, to
>>> sprzeczność.
>>
>> Pobulgotaj jeszcze.
>> Termoobieg to nie mikrowela, ciasto ogrzewa się od zewnatzr a nie w całej
>> masie jak w mikroweli. Wkładając do pieca ustawiam termoobieg na około
>> 30°C - w celu wyrastania - gdy ciasto podwoi swoja objetość przestawiam
>> na
>> 150°C i zanim dojdzie do tych 150°C wewnąrz trawa to chwilę i ciasto z
>> początku nadal rośnie, dopuki drożdże są żywe. Po półgodzinie odwracam
>> keksówki drugim końcem w kierunku termowentylataro aby chleby były
>> jednakowo
>> upieczone. Piękną brązową skórke ciasto osiąga dzięki czterem łyżeczkom
>> cukru dodanym do ciasta - część żużywaja drożdze, część przyspiesza
>> karmelizowanie mąki na powierzchni.
>
> Wystarczy spryskać ciasto pod koniec pieczenia wodą z cukrem.

Niekonieczne - mam to w naturze, chleb pszenny, drożdżowy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

GRZYBOW NIET...
Przepraszam wszystkich kogutek
Zielona herbata... nawet smakuje mi to
Masło i śmietana
podziękowanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »