Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl
!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <i7ll60$1av$1@news.onet.pl> <4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl>
<4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl>
<4c9f1587$0$22811$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: pytania o pieczenie chleba
Date: Sun, 26 Sep 2010 11:57:48 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 29
Message-ID: <4c9f1927$0$22807$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.241.2
X-Trace: 1285495079 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22807 83.6.241.2:1186
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330194
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:4c9f1587$0$22811$65785112@news.neostrada.pl...
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na
>>> termoobiegu, przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół
>>> godziny z drugiego).
>>> Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
>>
>> Następna bezedura Panslavisty.
>>
>> Termoobieg i niepodwyższanie temperatury w celu dorastania ciasta, to
>> sprzeczność.
>
> Pobulgotaj jeszcze.
> Termoobieg to nie mikrowela, ciasto ogrzewa się od zewnatrz, a nie w całej
> masie jak w mikroweli. Wkładając do pieca ustawiam termoobieg na około
> 30°C - w celu wyrastania - gdy ciasto podwoi swoją objętość przestawiam na
> 150°C i zanim dojdzie do tych 150°C wewnąrz trwa to chwilę i ciasto z
> początku nadal rośnie, dopóki drożdże są żywe. Po pół godzinie odwracam
> keksówki drugim końcem w kierunku termowentylatora, aby chleby były
> jednakowo upieczone. Piękną brązową skórkę ciasto osiąga dzięki czterem
> łyżeczkom cukru dodanym do ciasta - część zużywają drożdże, część
> przyspiesza karmelizowanie mąki na powierzchni.
Przepraszam za literówki.
|