Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me
.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostra
da.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: pytania o pieczenie chleba
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <i7ll60$1av$1@news.onet.pl> <4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl>
<4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl>
<4c9f1587$0$22811$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 26 Sep 2010 11:48:06 +0200
Message-ID: <z7xla5r11wx2$.2oe4m2i0jizf$.dlg@40tude.net>
Lines: 29
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.218.92
X-Trace: 1285494489 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22802 95.49.218.92:53451
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:330192
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 26 Sep 2010 11:42:20 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c9ef06a$0$27047$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c9ea4f5$0$27024$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja piekę chleb drożdżowy pszenny w temp. 155 - 160°C, tylko na
>>> termoobiegu, przez godzinę (poł godziny z jednego końca keksówek, pół
>>> godziny z drugiego).
>>> Nie podwyższam na początku temperatury - ciasto jeszcze rośnie.
>>
>> Następna bezedura Panslavisty.
>>
>> Termoobieg i niepodwyższanie temperatury w celu dorastania ciasta, to
>> sprzeczność.
>
> Pobulgotaj jeszcze.
> Termoobieg to nie mikrowela, ciasto ogrzewa się od zewnatzr a nie w całej
> masie jak w mikroweli. Wkładając do pieca ustawiam termoobieg na około
> 30°C - w celu wyrastania - gdy ciasto podwoi swoja objetość przestawiam na
> 150°C i zanim dojdzie do tych 150°C wewnąrz trawa to chwilę i ciasto z
> początku nadal rośnie, dopuki drożdże są żywe. Po półgodzinie odwracam
> keksówki drugim końcem w kierunku termowentylataro aby chleby były jednakowo
> upieczone. Piękną brązową skórke ciasto osiąga dzięki czterem łyżeczkom
> cukru dodanym do ciasta - część żużywaja drożdze, część przyspiesza
> karmelizowanie mąki na powierzchni.
Wystarczy spryskać ciasto pod koniec pieczenia wodą z cukrem.
|