Data: 2004-01-14 14:38:06
Temat: Re: pytanie do diabetologa
Od: Marek Bieniek <a...@s...re.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 14 Jan 2004 14:45:46 +0100, C.Jola wrote:
>> Mam cukrzycę ciążową i w związku z tym kilka pytań, na które nie miał
> czasu
>> odpowiedzieć lekarz w przychodni.
>> 1. Jaka jest różnica między cukrem krystalicznym i fruktozą? Podobno wolno
>> mi skosztować czekolady, ale dżemu już nie. Domyślam się, że słodzik to
>> jeszcze cos innego.
>
> Cukier krystaliczny to sacharoza, czyli cukier złożony, zaś fruktoza to
> cukier prosty.
Zasadniczo się zgadzam:)
> Przy cukrzycy należy unikać szczególnie cukrów prostych.
Których? Fruktozy? A to dlaczego???
Do metabolizmu fruktozy nie jest konieczna obecność insuliny. Dlatego
nie widze powodu, dla którego osoba z cukrzycą musiała by za wszelką
cenę unikać fruktozy. O ile pamiętam spora część produktów dla
diabetyków była (lub jest) słodzona fruktozą właśnie z tego powodu.
> A o
> słodziku zapomnij.....
Możesz napisać dlaczego?
Aspartam (czyli podstawowy składnik słodzików nie opartych na
sacharynie) to aminokwasy. Z metabolicznego punktu widzenia - dla
cukrzyka zasadniczo obojętny. Gdyby chodziło o fenyloketonurię - zgodził
bym sie w 100%, ale dlaczego w cukrzycy?... Jeśli kobieta chce unikać
glukozy a lubi słodką herbatę / kawę - nie widze powodu dla ktorego
miała by zapominać o słodziku:)
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na onet pl)
Zadziwiające jest, że mało dokształcający sie lekarz może praktykować
medycynę, nie dziwi jednak, że robi to źle /Sir William Osler/
|